Genom att förneka ukrainsk delaktighet i massmordet på hundratusentals ukrainska judar har Zelensky förvrängt historien och minnet

Intressant artikel skriven av Alan Dershowitz, professor emeritus vid Harvard, som beskriver hur Ukraina medverkade i massmord av judar och hur president Volodymyr Zelensky förolämpat minnet av de judar som dödats under förföljerna i landet. Lite otippat att hitta denna typ av kritik i tidningen Newsweek och vågat att publicera.

——————————————

”Volodymyr Zelensky har gjort en riktigt stor tjänst å det ukrainska folkets vägnar. På grund av hans Churchill-liknande beslutsamhet att stå emot rysk aggression, har jag föreslagit honom till Nobels fredspris. Men för inte så länge sedan förnekade han det ukrainska folkets roll i Förintelsen. Han har använt det argumentet för att med kraft hävda att Israel är skyldig Ukraina offensiva vapen. För flera dagar sedan eskalerade han sin kritik och sade att han var chockad över att Israel inte har kapitulerat för hans krav.

Han har aldrig bett om ursäkt för följande uttalande han gjorde i mars: ”Ukrainarna gjorde ett val för 80 år sedan, vi räddade judar…” Han har rätt att det ukrainska folket gjorde ett val för 80 år sedan, men det var inte för att rädda judar.

Nästan utan undantag deltog ukrainare antingen i massmordet på judar eller sade ingenting när deras judiska grannar samlades ihop och slaktades på platser som Babi Yar. Många av dem som tryckte på avtryckaren var själva ukrainska, rekryterade till de mobila mördargrupperna av nazisterna. Försvinnande få var frälsta judar. Ukrainares medverkan till dessa massmord var större än i de flesta andra länder.

Hundratusentals ukrainska judar mördades. Det var inte heller första gången som det ukrainska folket gjorde ett liknande val. År 1648 ledde Bogdan Chmielnicki en pogrom som resulterade i att tiotusentals judar dog, inklusive spädbarn, barn och mödrar. Det var länge sedan, men statyn av denna folkmordsmördare står fortfarande i centrum av Kiev och hans bild pryder fortfarande den ukrainska femdollarsedeln. Det är nu! Ukraina har gjort ett val: att hedra minnet av en massmördare av judar.

Mellan Chmielnicki-morden och Förintelsen gjorde det ukrainska folket många andra val: de genomförde pogrom efter pogrom mot judiska familjer. Antisemitismen florerade i hela Ukraina. Det är därför så många ukrainska judar immigrerade till USA och andra platser.

De senaste åren har situationen i Ukraina förbättrats mätbart. Även om det fortfarande finns ett stort antal antisemiter i Ukraina – inklusive i vissa enheter inom de väpnade styrkorna – har åminnelsen av Förintelsen fått många ukrainare att överge den traditionella antisemitism som plågade landet. De röstade till och med på Zelensky, som är en man med judiskt arv.

Om Zelensky hade gjort ett nyanserat uttalande som erkänner Ukrainas sanna förintelsehistoria samtidigt som han sagt att situationen har förbättrats, skulle jag gratulera honom för hans ärlighet. Men han vet – trots allt är han själv av judiskt arv – att det val som det ukrainska folket gjorde för 80 år sedan förtjänar att fördömas och inte prisas.

Det har sagts att sanningen är krigets första offer, men det är ingen ursäkt för att begå en lögn som nu har spridits över hela Östeuropa: nämligen att ukrainare, polacker, letter, litauer, estländare, rumäner och ungrare räddade judar. Det är sant att det i vart och ett av dessa länder fanns modiga män och kvinnor som riskerade sina liv i ett försök – oftast utan framgång – att rädda judar.

Den senaste filmen av Ken Burns om den amerikanska rollen i Förintelsen, pekade ut en polsk katolsk man som jag kände vid namn Jan Karski, som riskerade sitt liv för att gå in i dödsläger och rapportera till världen vad han såg. Andra vidtog liknande heroiska åtgärder. Många av dessa har hedrats med ett minnesmärke av Yad Vashem, Israels Förintelsemuseum. Men de rättfärdiga var en oändligt liten andel bland de orättfärdiga i dessa länder. Ukraina kan ha varit värst av alla. Det var verkligen inte bland de bästa.

I ljuset av den faktiska historien kan Zelenskys felaktiga lögn mycket väl kvalificera sig som en variant på förnekelse av förintelsen eller minimering av förintelsen. Genom att förneka ukrainsk delaktighet i massmordet på hundratusentals ukrainska judar har han förvrängt historien och minnet.

Jag hoppas att han förstår att inte ens desperata tider motiverar att radera minnet av de ukrainska judarna som dog i händerna på andra ukrainare.

Zelensky är en stor man, men stora män har ofta stora brister. Han har en möjlighet att råda bot på sin djupa förolämpning mot minnet av de judar som dödades på grund av omoraliska val som ukrainare gjorde för 80 år sedan.

Det kan vara sant att en del ukrainare tvingades eller skrämdes att bli medskyldiga till nazisterna, men många fler anslöt sig ivrigt till dem, just för att de ville mörda judar, inte för att de var tvungna. Historia och sanning har sina anspråk, och gårdagens fasor får inte raderas i namn av att förhindra dagens.

Det är troligt att Zelensky kommer att bli Nobels fredspristagare. Det är därför viktigt för honom att korrigera och erkänna att det val som ”ukrainarna” gjorde var ett fruktansvärt och oförsvarligt.”


https://www.newsweek.com/zelenskys-lies-cant-hide-ukraines-bloody-role-holocaust-opinion-1747875

En reaktion till “Genom att förneka ukrainsk delaktighet i massmordet på hundratusentals ukrainska judar har Zelensky förvrängt historien och minnet

  1. Någon skrev på Facebook häromdagen
    The world is now on the threshold of the nuclear WWIII. Och vi har klar information vilken sida som avfyrar den första nuke missilen. Därvid torde alla ”nyligen” inträffade grymheter blekna och falna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s