Vem gjorde det?

Intressant artikel om den rådande masspsykosen och attacken mot Nord Stream skriven av John Laughland, chef för Forum for Democracy International och medlem av den akademiska styrelsen för Ron Paul Institute, som bland annat konstaterar att amerikanerna har varit motståndare till Nord Stream 2 i flera år och att Ryssland inte har något motiv att förstöra rörledningarna, utan istället har ett aktivt intresse av att de förblir i drift – även av politiska skäl.

——————————————–

”I sin anmärkningsvärda bok, The Psychology of Totalitarianism, förklarar den flamländska psykologen Mathias Desmet hur kollektiv psykos kan få människor att förlora sina kritiska förmågor. Han citerar ett berömt experiment där man kan få en person att säga att en rad på ett diagram är lika lång som en annan, när den i själva verket är längre, om sju eller åtta skådespelare har låtsats komma till samma slutsats före honom. Desmet skriver främst om den tvångspsykos som Covid orsakar. Men samma argument gäller den nuvarande kollektiva psykosen om Ryssland.

I år och decennier nu har vi matats med skräckhistorier om Ryssland. Dessa har naturligtvis bara ökat i intensitet sedan invasionen av Ukraina. Vi har nu kommit till en situation där hela delar av media, och deras respektive nationella regeringar, hävdar att de tror på saker som helt enkelt är omöjliga. Det senaste exemplet är det uppenbara sabotaget av Nord Streams gasledningar. Ryssland har omedelbart fått skulden men anklagelsen är inte trovärdig, av följande skäl. Jag trotsar varje person som är utrustad med normala kritiska förmågor att visa motsatsen.

Det var Tyskland, på order från USA, som beslutade att inte öppna gasledningen Nord Stream 2 i februari. Joe Biden sade inför Olaf Scholz: ”Vi kommer att sätta stopp för det.” På frågan hur USA skulle göra detta, svarade han: ”Jag lovar dig, vi kommer att kunna göra det.” Victoria Nuland gjorde det ännu tydligare i januari.

Detta är en långvarig amerikansk position. Under Trump-administrationen infördes extraterritoriella sanktioner mot europeiska företag som arbetade med byggandet av rörledningen. Trump deltog i Three Seas-toppmötet i Warszawa 2018, ett initiativ för att uppmuntra byggandet av infrastruktur för att göra Europa i stånd att ta emot amerikansk flytande naturgas i stället för rysk gas. Det finns därför ett mycket långvarigt amerikanskt motstånd mot Rysslands fortsatta och ökade leverans av gas till Tyskland.

Amerikanerna, tillsammans med polackerna och ukrainarna, har fört en högljudd kampanj mot Nord Stream 2 i flera år, där polackerna jämför rörledningen med Molotov-Ribbentrop-pakten från september 1939. Den tidigare tyske förbundskanslern Gerhard Schröder har blivit förtalad och nästan utesluten från sitt eget parti för att ha arbetat för Nord Stream 2. Inför all denna fientlighet har Ryssland fortsatt att bygga pipelinen och fullbordade den förra året till alla ovannämnda länders absoluta raseri. Varför skulle Ryssland spränga det efter att ha spenderat miljarder på det?

I den nuvarande situationen vägrade Tyskland att öppna Nord Stream 2 och sedan satte ryssarna, till synes av tekniska skäl, Nord Stream 1 på tomgång. Om du tror att de tekniska skälen bara är en förevändning och att ryssarna i verkligheten ställde Nord Stream 1 på tomgång för att sätta press på européerna, vilket allmänt har påståtts, så är den enda möjliga logiska slutsatsen att trycket i fråga användes i ett försök att tvinga européerna att öppna Nord Stream 2, genom att få dem att inse att de behöver det.

Eftersom Ryssland fortsätter att leverera gas genom Yamal- och Druzhba (Vänskaps)-ledningarna över land och eftersom Ryssland nyligen stoppade en komplott för att spränga Turk Stream-ledningen, är det otroligt att påstå att Ryssland vill sluta förse Europa med gas. Tvärtom, den fortsatta tillgången på gas, som nu säljs för rubel, har hjälpt rubeln att bli en av de starkast presterande valutorna i världen och dess styrka har gjort det möjligt för den ryska centralbanken att sänka räntorna samt återhämta sig från den initiala chocken som orsakades genom sanktionerna i mars.

Ryssland har alla intressen av att fortsätta att sälja gas, även under rådande ekonomiska krigföring. På samma sätt har Rysslands fiender alla motiv för att ta bort detta inflytande från Ryssland. Om du hävdar, liksom Europeiska kommissionens ordförande, att Ryssland försöker utpressa Europa genom att minska gastillförseln, med vilken möjlig logik skulle Ryssland då sabotera rörledningen? Förstörelsen av rörledningen tar bort precis varje möjlighet för Ryssland att utpressa vem som helst. Det är förmodligen därför den saboterades.

De galnare medierna har varit fulla av spekulationer om ryska grodmän som utför ett hemligt uppdrag. Vad som helst är möjligt. Men om detta är sanningen, så visar det Nato i ett ganska dåligt ljus. Explosionerna inträffade bara några kilometer eller några dussin kilometer från de polska, danska och tyska kusterna – alla Nato-medlemmar. Om Nato inte är kapabelt att skydda en viktig del av europeisk infrastruktur, vad tjänar det då till?

Däremot genomförde amerikanerna övningar i juni 2022 på Bornholm, den danska ön där rörledningen sprängdes och testade undervattenssprängämnen samt drönare. Så även om det är väldigt svårt att se hur ryska grodmän kunde ha genomfört en operation under Natos näsa, är det lätt att se hur amerikanerna kunde ha gjort det eftersom de utövade just det där för tre månader sedan. Kanske var det vad övningarna egentligen handlade om.

Men om du tror att ryssarna kunde ha skickat en hemlig träffgrupp för att spränga en pipeline under Östersjön, så är det otänkbart att de skulle spränga sin egen pipeline och inte Baltic Pipe, som (av en slump?) var officiellt öppnade redan dagen efter att Nord Stream 2 attackerades. Baltic Pipe är ett norsk-dansk-polskt projekt utformat för att leverera gas från Norge till Danmark och Polen samt för att minska beroendet av Ryssland. Om du tror att Ryssland försöker sabotera Europas gasförsörjning, måste du säkert dra slutsatsen att det skulle spränga Baltic Pipe istället. Om Ryssland vill svälta Europa på gas behöver de bara strunta i att stoppa in någon gas i Nord Stream 2, de behöver inte spränga den.

USA:s utrikesminister Victoria Nuland, som vi såg ovan sade i januari att hon hade sagt till tyskarna att Nord Stream 2 inte skulle fortsätta, hade ett telefonsamtal 2014 med USA:s dåvarande ambassadör i Kiev, Geoffrey Pyatt, där de två beslutade sammansättningen av den nya ukrainska regeringen. Vid ett tillfälle uttryckte Nuland i vulgära men kortfattade termer USA:s politik över Ukraina: ”Fuck the EU.” Det är precis vad amerikanerna just har gjort. Det tycker åtminstone den tidigare polske utrikesministern och tidigare försvarsministern Radek Sikorski. En av de mest ondskefulla russofoberna i ett mycket russofobiskt land, Sikorski är mycket nära säkerhetstjänsterna. På dagen för attacken twittrade han helt enkelt, med ett foto av gasen som bubblade upp till havsytan, ”Tack, USA.”

#followthemoney

http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2022/september/29/the-americans-did-it/

15 reaktioner till “Vem gjorde det?

 1. Ruggit logisk slutsats som jag tror att vi, majoriteten vakna, redan förstått….
  Bra Jenny att du sprider sånt som vanlig media aldrig gör, trots att det inte är du som ”grävt” den här gången…. 🎯🌹

  Gillad av 1 person

 2. Ockham’s razor är ju det Du skriver… den enklaste förklaringen är oftast den som gäller. MEN såg en pod med amerikansk tyckare gissade att Ryssland´s mobilisering skulle, av Ryssland, döljas med att spränga gasledningarna….. Jag tycker det faller på sin orimlighet för sabotaget gjordes inte på ett par dagar utan har rimligtvis pågått i många veckor, månader?, varför det inte finns någon kausalitet mellan mobiliseringen och sabotaget…. MEN vem har en krasslig morsa? Jaa uppenbart…… för det gäller ju att USA inte gör ett Irak utan fastmer ett Libyen t.ex. dvs ”alla är med” incl. FN….. inte bara USA och ett par till….

  Gilla

 3. Varför tror så många att det varit sabotörer på plats när rören sprängdes? Sprängladdningarna kan ha utplaceras för länge sedan i väntan på att aktiveras av en radiosignal.

  Gilla

  1. Jaa läste att med dessa kraftiga utsläpp fungerar det som de bomber man använder mot stora fartyg de bryts sönder då det blir luft i.st.f. vatten…. så man bör nog för att inte avslöja sig noga övervaka områdena innan man trycker på knappen….. vore ju ”pinsamt” om det visar sig att en skuta tappat höjd sas…. men Marin traffic borde väl vara ganska övervakad… så…… likaså flygtrafik….

   Gilla

 4. Klockren beskrivning av hur situationen ser ut och av de som ligger bakom och lurar i vassen, många glömmer att Baltic Pipe startade dagen innan Nord Stream small och att både polacker samt amerikanare har arbetat emot Nord Stream från första dagen. De som har mest att vinna på dagens situation är USA, de framstår allt mer som vinnare gentemot EU, EU varken tänker själva eller vågar tänka själva utan går helt på vad USA/Nato säger eller förespråkar. Gissa vilka som får betala för politiker som inte vågar tänka själva eller verkar ha förmågan att tänka själva? Att politikerna inte har något konsekvenstänk har vi alla förstått men att det har gått så långt att de har lämnat hjärnan hemma bådar inte gott, varken för dem eller för oss, vintern kan både bli lång och kall.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja men politikerna själva kommer inte att lida. De utsätts aldrig för de konsekvenser de tvingar på folket. De har bra betalt och klarar detta utan problem. – Även MP som orsakat vår energibrist har bra betalt och lider ingen nöd. Jag har drömmar varje natt om att Märta och Per vaknar upp som frysta isbitar.

   Gillad av 2 personer

 5. Att Sverige vill gå med i NATO uttrycker att Sverige är villigt att vara proxy för USA emot Ryssland. Sveriges ställningstaganden i år betyder att den krigshandling som sprängningen av gasledningarna är försätter Sverige i krigstillstånd. Så kommer det kanske inte ännu att kallas, men detta är strategin, tror jag. Det läge Anderssonskan försatt landet i och är ansvarig för är inte längre svenskt läge, det är blott en spelplats på vägen mot det totala kriget, allas krig mot alla, där vi och dom inte finns och där vårt land inga murar skall ha. Vilka urbota idioter som svassar för USA i nuläget! Istället för att sluta leden i Norden och nationsvis. Och vad gäller USA, detta allt egendomligare USA efter en oerhört negativ utveckling de senaste två åren, så är vårt hopp att folket där reser sig och jagar bort uslingarna som tar plats överallt.

  Gillad av 1 person

  1. Glöm teatern runt anslutning till USAs NATO. Den svenska krigsmakten är redan en integrerad del av det amerikanska krigsmaskineriet. Svenska folket fick aldrig vara med och bestämma eller påverka eller veta. USA tränar svensk trupp, USA tränar i Sverige var vecka, USA generaler inspekterar svensk terräng, militära beslut tas redan i Pentagon. Exempel. Värdlandsavtalet, Huawei förbudet, kärnvapenavtalet, osv. Lite länkat
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvaret-avslojar-hemliga-ovningar-med-usa
   https://www.svd.se/a/286wPl/sverige-och-usa-tranar-tillsammans-pa-gotland-under-baltops
   https://www.expressen.se/nyheter/usas-elitsoldater-tranar-hemvarnet-pa-gotland/
   https://petterssonsblogg.se/2021/09/14/usas-marinkar-ovar-i-stockholms-skargard/
   Gratulerar svenskarna. Ni är redan etablerade som amerikansk kanonmat. Ni har bara inte fattat det.
   https://nyheter.swebbtv.se/lars-bern-jag-blir-illamaende-av-public-service-hjarntvatt-vi-har-ingen-som-helst-nytta-av-dem/

   Gilla

 6. För mig spelar det ingen roll vem som sprängde ledningarna. Nu kan ingen gas komma den vägen på länge. Så Europa, eller Tyskland främst får fixa sin energi på andra sätt. Utmärkt. Pengarna tryter för Putin och tyskarna får frysa lite.

  Gilla

   1. Detta krig påverkar Europa marginellt. Tyskarna må frysa men vi svenskar lever ungefär som vanligt. Vår nya regering fixar det här.

    Gilla

 7. Det var en svensk ubåt som genomförde attentatet, uppenbart på USAs order. Det finns nämligen bara två ubåtar i världen idag som är lämpade för och kan genomföra ett sådant uppdrag, båda i den svenska marinen. I denna artikel har DN avslöjat vad som pågick
  —Svenska marinen hade fartyg på plats före explosionerna
  https://www.dn.se/sverige/svenska-marinen-hade-fartyg-pa-plats-fore-explosionerna/
  Den svenska ubåten var där på ett uppdrag, det visar manövreringen mycket klart. De fanns bara ett möjligt uppdrag, att placera tidsinställda sprängladdningar på gasledningen.
  Dessa svenska ubåtar är unika och specialbyggda för att utföra sådana här uppdrag. Amerikanska ubåtar kan inte arbeta i U-läge i Östersjön. Dom är byggda för det öppna havet med den salthalt och densitet som det har, och den lägre densiteten på vattnet, sötvatten, gör att dom skulle sjunka om dom försökte arbeta i U-läge.
  —Kolla in Saabs ”osynliga” ubåt
  https://www.nyteknik.se/fordon/kolla-in-saabs-osynliga-ubat-6796907
  Här visar Kockum själva hur det gick till.
  —Saab’s A26 – the world’s most modern submarine
  https://www.youtube.com/watch?v=snvqXKSuc40&ab_channel=Saab

  Gilla

 8. Helt korrekt inlägg Jenny. Som alla dina observationer och betraktelser av världen så verkar den helt logisk och klar. Jag har tänkt likadant fast inte varit medveten om alla detaljer i denna affär. Tack Jenny för dina inlägg. Du klargör så redigt och klart.

  Gillad av 1 person

 9. Jaa det kan ju bli en lustig dans om den misstänkte avslöjas…… och med alla militär övervakning och all övervakning av marina operationer osv vet nog fler än de inblandade vad som hänt….. som av en händelse sökte jag efter hur man kan dyka från ubåtar osv och som av en ren tillfällighet hittade jag ”Obemannade farkoster som denna kan med fördel användas för uppgifter som är enformiga eller för farliga för människor. ” kan 1 ton dynamit vara dumt att forsla längre är nödvändigt ”bemannat” sas….. speciellt med tändanordning aktiv….. länk: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/marinen-testar-obemannade-system/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s