Det är bara synd om vissa som stoppas från att tävla under sitt lands flagga

Noterar att Aftonbladet gör ett stort nummer av att ukrainska ungdomar stoppas från att tävla under sitt lands flagga i junior-EM i boxning som pågår i italienska Montesilvano den här veckan, där flera av de ukrainska ungdomarna svarat med att bojkotta sina matcher i protest.

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm är upprörd:

-”Det är fruktansvärt. Bedrövligt. Speciellt under rådande omständigheter. De här ungdomarna har kämpat för att ta sig till EM, kanske för första och enda gången i karriären och väl på plats blir de stoppade. Det är en skandal utan dess like.”

Att ryska och belarusiska idrottare i alla åldrar har portats från internationella tävlingar hela året i en majoritet av de stora sporterna (även JVM) och i vissa sporter inte heller fått tävla under så kallad neutral flagg är dock helt i sin ordning. Det svenska Riksidrottsförbundet gick dessutom tidigare i år ut med det ”nödvändiga” rådet att barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar inte ska få tävla i Sverige.

På tal om att ha ”kämpat” hårt för att ta sig till en tävling och kanske för enda gången i sin karriär för att citera Sjöholm, var det ingen som brydde sig om det när man utan att tveka stängde av ryska idrottare från att deltaga i årets Paralympics, där deltagarna inte ens fick deltaga under neutral flagg.

Denna återkommande dubbelmoral är mycket frustrerande. Idrott och politik ska inte blandas hette det förr, men är numera en accepterad självklarhet – åtminstone när det gäller vissa länder som synes. Självklart ska alla idrottare få deltaga i tävlingar oavsett vilken nation de representerar och att man använder dubbla måttstockar på det här sättet är vidrigt.

#itsokwhenwedoit

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/zE7r01/boxning-ukrainas-flagga-forbjuds-pa-junior-em

https://globalbar.se/2022/03/ryssland-utvisat-fran-sportens-varld/

2 reaktioner till “Det är bara synd om vissa som stoppas från att tävla under sitt lands flagga

  1. Dubbelmoral är viktigt för de som bestämmer, där dubbelmoralen står för det dubbla måttstockar som politiker och de som bestämmer älskar, en som de predikar men inte tillämpar och en som de tillämpar men inte predikar.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s