Kritik i FN mot västvärldens dubbla måttstockar

Den serbiska presidenten Aleksandar Vucic fortsätter påpeka hur västländerna använder dubbla måttstockar när det handlar om Ukrainakonflikten. Vid ett tal till FN:s generalförsamling i New York uppgav den serbiske ledaren att hans stat respekterar alla länders territoriella integritet – inklusive Ukraina och att det är fel att beskriva fientligheterna mellan Moskva och Kiev som ”den första konflikten på europeisk mark sedan andra världskriget” med hänvisning till Natos bombning av Jugoslavien 1999.

-”Sanningen om kränkningen av Serbiens territoriella integritet är ständigt nedtystad. Vi ber återigen om ett tydligt svar på frågan som jag har ställt i flera år – vad är skillnaden mellan att Ukrainas suveränitet och territoriella integritet utsätts för en grov kränkning, respektive Serbiens suveränitet och territoriella integritet? Serbien har aldrig satt sin fot på någons territorium, men detta hindrade inte de 19 rikaste Nato-länderna från att attackera ett suveränt land utan ett beslut av FN:s säkerhetsråd.”

Även om Nato lovade att respektera Serbiens fullständiga territoriella integritet, hindrade det inte många västländer från att ensidigt erkänna utbrytarprovinsen Kosovo 2008. Nato ockuperade Kosovo 1999, efter en 78 dagar lång bombkampanj mot dåvarande Jugoslavien. Provinsen förklarade sig självständig 2008 med stöd från väst. Medan USA och de flesta av dess allierade har erkänt Kosovo, har många andra länder – inklusive Ryssland och Kina – inte gjort det.

Kosovo och Ukraina är dock inte är helt jämförbara eftersom Kosovo alltid var en del av Serbien och aldrig en albansk stat, den enda gången Kosovo inte var en del av Serbien var under utländsk ockupation som idag. Östra ukraina (inklusive Krim) har aldrig historiskt varit en del av Ukraina, utan dessa regioner gavs till Ukraina under sovjettiden av sovjetiska ledare.

Även den ryske utrikesministern Sergey Lavrov framförde kritik till FN:s säkerhetsråd i dag, där han konstaterade att den nuvarande krisen i Ukraina orsakats av att väst systematiskt dolde politiska ledares brott i Kiev sedan Maidan-kuppen 2014.

-”Straffrihet är en bra term för vad som har hänt i Ukraina, inte sedan februari i år utan sedan 2014, då USA-stödda nationalister och nynazister störtade den demokratiskt valda regeringen med våld. Ingen har någonsin hållits ansvarig för morden på Maidan, mordbranden av fredliga demonstranter i Odessa eller morden på dissidenter. Samtidigt har civila i Donbass blivit skoningslöst bombade i åratal och stämplats som terrorister samt till och med lägre stående människor, helt enkelt för att de vägrat acceptera resultatet av statskuppen och insisterat på sina grundläggande mänskliga rättigheter att tala ryska.”

Urikesministern presenterade en lång lista över kränkningar av de mänskliga rättigheterna som utförts av Kiev och som ignorerats av olika europeiska samt globala människorättsgrupper – från att bränna böcker, precis som i Nazityskland till att använda förbjudna landminor mot civila i somras.

-”Sådana upprörande saker blev möjliga och förblir ostraffade på grund av det faktum att USA samt dess allierade, med medverkan från internationella människorättsinstitutioner, systematiskt har täckt över Kievregimens brott i åtta år och baserat sin politik gentemot Ukrainas president Vladimir Zelenskij enligt den välkända amerikanska principen: ”han må vara en b*tch-son, men han är vår b*tch-son”.

Detta citat tillskrivs president Franklin Delano Roosevelt och torde gälla antingen Anastasio Somoza från Nicaragua eller Rafael Trujillo från Dominikanska republiken – båda USA-stödda diktatorer.

Lavrov anklagade också de ukrainska väpnade styrkorna för att använda civila som mänskliga sköldar samt sade att Ryssland och Donbassrepublikerna kämpar mot den ”västliga militärmaskinen” i Ukraina, med USA och dess allierade farligt nära att vara öppna deltagare i konflikten.

-”Moskva har delat bevis som visar att västvärlden har försökt förvandla Ukraina till en främre utpost som kan hota Rysslands säkerhet. Jag kan försäkra dig, vi kommer inte att låta det hända.”

Det är uppenbart att myntet har två sidor och att det här går djupare än att Putin är ”dum”. Men västmedia har sedan dag ett enbart rapporterat ensidigt och onyanserat från den ukrainska sidan – varav mycket av det som basunerats ut från Kievs propagandaorgan visat sig inte vara korrekt i slutändan.

Både Serbiens president och Lavrov har helt rätt i sin kritik om att hycklarna i västvärlden länge blundat för det som pågår, men eftersom indoktrineringen från massmedia varit gynnsam lär proxykriget kunna fortsätta länge än utan några protester från folket som mer än gärna slantar upp så att fler kan dö.

#sakerviintepratarom

#dubbelmoral

#followthemoney

https://www.rt.com/news/563331-vucic-double-standards-ukraine-kosovo/

https://www.rt.com/russia/563352-lavrov-un-ukraine-impunity/

2 reaktioner till “Kritik i FN mot västvärldens dubbla måttstockar

  1. Jaa Ryssland är hemska…. eller?? Alltid pratar man i väst om demokrati, yttrandefrihet osv. Och i Sverige ”Allas lika värde”…. de som använder UDHR som dokument tillhör förvisso de 16%-en för i UDHR läser man ”All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.” DIGNITY a.k.a. värdighet vilket är något helt annat än värde. Jaa hela samlingen är om den följs en bra grej.. https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights Följs denna deklaration i Sverige nja si och så med det….. Juridiken är sådan att det är en sak att ha rätt en annan sak är att få rätt. Att censurera flödet av information till/från medborgare i ett land är vad jag förstår mot UDHR. En del många pekar på Kina som ett land som censurerar…. fler troligtvis pekar på NK färre, men fortfarande många, pekar på Ryssland….. MEN hur mycket, hur många, kritiserar att man plötsligen i väst a.k.a. EU stänger ryska kanaler… RT ett typiskt exempel…. Hur kan en humanitär stormakt ens fundera på att censurera på detta vis….. för att Kineser skall kunna följa poddar krävs VPN precis som vi inom EU behöver för att lyssna/följa RT…. Är vi bara en del i ett större system? Förmodligen….. och elförsörjningen… Tyska staten köper Uniper ??? Saker börjar plötsligen hänga ihop på ett ”otäckt” sätt……

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s