EU är den näst största förloraren i den pågående konflikten bortsett från Ukraina

Domedagsprognoserna om hur EU skjutit sig själva i foten fortsätter komma in och nu senast är det Greklands tidigare premiärminister och partiledare för det grekiska oppositionspartiet Syriza, Alexis Tsipras, som kommenterat den växande krisen vid en presskonferens i går i samband med Thessaloniki International Fair.

-”Bortsett från Ukraina är den näst största förloraren i den pågående konflikten i Östeuropa, både ekonomiskt och geostrategiskt, den Europeiska unionen. USA förlorar inte, varken ekonomiskt eller geostrategiskt. Ekonomiskt förlorar inte Ryssland heller. Rubeln har blivit en av de starkaste valutorna, medan Moskva, på grund av rekordhöga priser på naturgas, har blivit en ”regulator” som kan öppna och stänga kranen efter behag. Den Europeiska unionen är i kaos och saknar helt ett klart ledarskap, vision samt strategi. Vi måste omvärdera sanktionerna och ifrågasätta om åtgärderna var korrekta eller om vi skjuter oss själva i foten. Europa och vår värld går in i ett utdraget kallt krig med enorma ekonomiska konsekvenser och om inte EU försvarar sina egna intressen kommer det att möta existentiella problem.”

Det verkar dock kvitta hur många som varnar för konsekvenserna av EU-elitens förda politik, siktet verkar vara inställt på att krossa Europa och dess invånare bit för bit.

Ett land som förväntas drabbas extra hårt av energikrisen och den förväntade ekonomiska nedgången är Italien, där man riskerar att förlora upp till 582.000 jobb enligt en studie från Confindustria Association of Industrialists.

Enligt resultaten, om gaspriset håller sig på nuvarande nivå (genomsnittet i augusti var 235 euro per megawattimme), kommer Italiens ekonomi att krympa 2,2% nästa år och landet kommer att förlora upp till 383.000 jobb 2022-2023. Men om priset når 298 euro per megawattimme, vilket är den förutspådda nivån baserat på nuvarande gasterminer, kan Italien drabbas av en minskning med 3,2% i BNP och förlora hundratusentals jobb.

Om Ryssland stänger av gasförsörjningen helt och hållet från och med oktober, kan Italien sakna cirka 8% (6,4 miljarder kubikmeter) av den gas som behövs för att täcka efterfrågan, med hänsyn till tillgängliga alternativa förråd och reserver. En sådan brist kan leda till massnedläggningar av företag och industrier i landet då Italien är beroende av import för nästan 75% av sin energiförbrukning.

I början av detta år importerade man 40% av sin gas från Ryssland, men i juli sjönk de ryska inköpen till 25% på grund av sanktionerna. Italiens ekonomiminister Daniele Franco varnade nyligen för att kostnaden för Italiens nettoimport av energi kan fördubblas till 100 miljarder euro i år, eller 3% av BNP.

Men vi har väl inga problem att klara oss igenom det här om vi ska tro syltryggarna i Bryssel och Rosenbad. Känns betryggande.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/563071-greece-eu-existential-problems/

https://www.rt.com/business/563048-italy-jobs-energy-crisis/

18 reaktioner till “EU är den näst största förloraren i den pågående konflikten bortsett från Ukraina

 1. Jag har svårt att se att det skulle vara domedagsprognoser, ser det mer som en sansad prognos av den verklighet vi tvingas leva i, om man sen väljer att se den prognosen som en domedagsprognos då är det lättare att förstå hur man menar, eftersom de mesta eller rättare sagt allt går åt hel-ete för EU. Att det sen drabbar folket hårdare och brutalare än vad de vill förstå tyder bara på en inkompetens från deras sida som saknar motstycke, men alla som har en åsikt inser snart att den vägen EU har valt kommer att kosta oss väldigt mycket och tyvärr så håller jag med dig att de kommer inte byta kurs utan allt handlar om att förstöra de vi har byggt upp och att slutet innebär ett krig. Krig har ”räddat” många ekonomier, länder och politiker förr från både att ”tappa ansiktet” till att mista huvudet.

  Gillad av 3 personer

  1. Dvärgen gav stora och svulstiga löften om leverans före valet,nu är det tyst som i graven. Det är bara ett torrt konstaterande. Det börjar bli brådis innan företag helt säckar ihop. SD måste få ministerposter. Det duger inte med en symbolisk post som talman. Tvi fan för Expoiten Fredrik Malm med anhang. Det svinet skall vara glad enbart över att fortfarande få sitta i riksdagen och smyga omkring och snoka och vända på papper han inte har med att göra.

   Gilla

  2. Men kära nån har du rökt på?….. det som gjort att ingen rysk gas levereras beror på de sanktioner EU satt i spel….. att sedan EU försöker importera gas från Ryssland trots att man sanktionerat är ju riktigt naivt…… det som hade gjort att rysk gas kommit till främst Tyskland men även andra hade varit att häva restriktionerna…. det borde även du förstå…… Sedan om Ryssland stoppat gasleveranser hade din kommentar varit mer sansad och on topic….

   Gillad av 1 person

   1. För att du ska förstå min kommentar måste du vara medveten om vad framförallt Tyskland gjort. De köpte gas av Ryssland. De lät Ryssland bygga två gasledningar direkt till Tyskland. När sen Ryssland anfaller Ukraina så vill självklart inga sunda politiker ha nåt att göra med Tyskland. Det är alltså tyskarna själva som agerat kortsiktigt. Nu hoppas jag att de fattar hur korkad Merkel var. Vad rör detta Sverige? Här har vi också haft korkade politiker som lagt ner 6 kärnkraftverk. Samtidigt som man säger att vi ska dubbla elanvändningen. Förhoppningsvis fattar nu svenskarna hur korkade sossarna är.

    Gilla

   2. Jaa faktiskt EU som projekt oaktat vem/vilka som skapat det drivs på så sätt att de flesta stater skall vara beroende av andra just el är ju ett sådant område… sedan har jag skrivit på flera ställen att sedan 1999 har vi lagt ned 6 reaktorer typ 4GW medan vi nu har 12GW vind MEN 2021 som var ett dåligt år för vindkraften levererade vindkraften i medel endast typ 3GW även gymnasieelever inser att ökad elanvändning, ökad export ihop med nedläggningarna skapar en kris…..

    Gilla

   3. Okk de två gasledningarna är den ena Northstream 2 som väl inte kommit i drift eller är det 2 som använts… USA tog ju bort N2 å det bestämdaste för att vad jag förstår skicka gas över vattnet LNG kallas det visst…. släpper ut bara 200ggr mer koldioxit än vad kärnkraften släpper ut…..

    Gilla

  3. @uppstigersolen
   Får jag drömma?
   Ukraina & lejonparten av Ryssland är Europa, va?
   Tänk bröder/systrar om vi kunde hålla sams, vilket ställe Europa kunde vara.
   Man behöver inte vara Tesla för att fatta potentialen.
   Nu har vi krig istället….
   F. ckin’ fantastic!
   Vem vinner på att vi sk blekansikten slår ihjäl varandra? Igen….
   Inget händer av sig själv varken energibrist, ev svält, räntehöjningar,krig,p(l) andemi(där boten ev är värre en $oten) & klimatn oja mm…
   Missade jag nåt?
   Hahaha!
   Jo, ryssen lär nog rikta mer delar av sitt ”fyrverkeri” hitåt vid NATO medlemskap.

   Ha det bäst!

   Gilla

   1. Jag håller med dig. Sorgligt att Putin med anhang inte gör det. Så, vi får lämna Ryssland åt sitt öde. De kommer att bli en fattig pariastat. Om de inte redan är det. Fyrverkeri förresten, det kan vi visa när Ukraina befriat sitt land från ryska armén.

    Gilla

   2. @uppstigersolen
    F’låt mig-vad tror vi om $-hegemonin?
    Vem vill få gröna bomulslappar som sk betalning?som är värda dick.
    Tänk BRICS mfl.
    Jag försöker, verkligen.
    Kolla vilka som ligger bakom.
    Hard case?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s