Vi kämpar på i det tysta

Att det fortfarande finns så många människor som går omkring i sina filterbubblor och inbillar sig att vi inte har någon kris och att allt kommer bli som vanligt igen om några få månader, är för mig obegripligt. Antingen är de ekonomiskt oberoende eller så är de bara helt verklighetsfrånvända utan möjlighet att ta in fakta, för de flesta har nog vid det här laget känt av den begynnande krisen – om inte annat när man ska handla livsmedel eller betala elräkningen.

För min egen del, som ensamstående flerbarnsmor, är det jättetufft och tyvärr är detta bara början. Inflationen fortsätter rusa och hamnade för augusti på 9% – totalt rör det sig om en prisökning på 14,03% det senaste året och sedan december 2021 har matkassen inklusive hygien- och förbrukningsartiklar för en barnfamilj ökat med 2.000 kronor i månaden. Ekonomiska experter syns i diverse artiklar med tips på hur de hårdast drabbade grupperna – ensamhushåll och pensionärer – ska budgetera för att överleva de kommande tuffa månaderna och för oss barnfamiljer är matinköp en sådan post, men även juklappar som det lär bli mindre av i år.

Swedbank har räknat på hur de höga priserna drabbar olika hushåll. För ensamstående med barn i hyreslägenhet ökar kostnaderna i genomsnitt med 740 kronor varje månad, för pensionärspar i hyreslägenhet blir det 1.000 kronor dyrare och för en familj med två barn i hus blir kostnaderna 5.500 kronor högre varje månad, jämfört med i början av året. Men det är hushållen med de lägsta inkomsterna som redan tidigare levde med väldigt små marginaler som kommer att få det allra tuffast i höst enligt Swedbank – ensamstående med barn, garantipensionärer, studenter, arbetslösa samt de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning.

För den nya regeringen väntar således ingen dans på rosor och problemen hopar sig redan från start medan missnöjet pyr hos befolkningen. Eftersom EU har för avsikt att fortsätta driva de skadliga sanktionerna samt kräva in nya miljarder från medlemsländerna för att hålla igång kriget och bedriva den orimliga energipolitiken – senast i går deklarerade Ursula von der Leyen att medlemsländerna nu behöver samla ihop över 140 miljarder euro – ses ingen ljusning i tunneln eftersom våra syltryggar som fattar beslut i det här landet kryper för makthavarna i Bryssel och det förestående Natomedlemskapet som den nya regeringen ser fram mot lär också bli kostsamt för Sverige.

Men i Sverige gör vi inte som i övriga Europa och protesterar högljutt när landet drivs käpprätt åt helvete, utan vi knyter bara näven i fickan och kämpar på.

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.expressen.se/ekonomi/konsument/matkassen-1-500-kronor-dyrare-for-en-barnfamilj/

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/annu-hogre-inflation-vantas

https://www.dailysabah.com/business/energy/eu-unveils-plans-to-raise-140b-to-cope-with-energy-crisis

6 reaktioner till “Vi kämpar på i det tysta

  1. ”En dåre och en klok man ser inte samma träd” och i detta fall är det väldigt talande, när det fortfarande finns människor som förnekar den verklighet som alla andra tvingas leva i.

    Gillad av 2 personer

  2. Att sossarna ställt till det i Sverige är klart. Nu tillträder en ny Regering. Förhoppningsvis. Hur lång tid tar det för att rätta till det som sossarna raserat? Räcker 4 år? Jag tror inte det.

    Gilla

  3. Och allt detta för att makten och eliten fördrar att kyssa USAs stövlar för att fåfängt försöka ta över kontrollen av hela världen. 1789 gjorde fransmännen upp med sin adel, ska det verkligen behövas en liknande utveckling i Sverige och Europa för att få till förändringar. Dagens adel består av politiker och byråkrater, men annars är det inte sig olikt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s