Omvärlden skriker på Kina men blundar när Ukraina gör samma sak

Medan västmedia fortsätter rapportera onyanserat om Ukrainakonflikten och för fram icke verifierade uppgifter från den ukrainska regimen om hur kriget går som sanning samtidigt som motstridiga uppgifter florerar, fortsätter det odemokratiska Ukraina att gå under radarn.

Som jag skrivit om tidigare har man förbjudit det ryska språket i skolundervisningen samt bannlyst såväl ryska författare som konstnärer i landet utan att det mötts av några särskilda protester trots att det handlar om diskriminering.

Nu framkommer det att de ukrainska styrkorna har fängslat ett okänt antal ryska lärare i Kharkov-regionen som undervisade lokala barn i enlighet med det ryska läroplansprogrammet. Dessa kommer nu att ställas inför rätta i Ukraina enligt vice premiärminister Irina Vereshchuk då ”de har begått ett brott mot nationen. Vice premiärministern anklagade de fängslade lärarna för att ägna sig åt ”olaglig verksamhet” utan att utveckla vilket specifikt brott de antas ha begått. Vereshchuk sade att de skulle kunna åtalas för ”brott mot krigets lagar” – en brottsanklagelse som vanligtvis används mot krigsförbrytare som är engagerade i tortyr, dödande av civila och plundring. Hon varnade också andra ryska medborgare som har anlänt till tillfälligt ockuperade ukrainska territorier för att de säkert skulle möta straff om de inte omedelbart lämnar ukrainskt territorium.

Vereshchuk poängterade också att de fängslade lärarna inte kommer vara berättigade till fångutbyten med Ryssland eftersom de inte är kombattanter och därför inte omfattas av Genèvekonventionerna.

Vereshchuk uppmanade människor på de ryskkontrollerade territorierna att på intet sätt samarbeta med de ryska styrkorna och evakuera samt varnade för att ukrainska lärare som gått med på att använda ryska läroplaner kommer att bli stämplade som ”kollaboratörer” och även åtalas för brott, vars anklagelser involverar allvarliga fängelsestraff.

Jakten på ”kollaboratörer” är för övrigt redan i full gång och enligt borgmästaren i Izyum söker ukrainska styrkor efter de förmodade kvarvarande ryska soldaterna och lokala ”kollaboratörer”. Ukrainas statliga utredningsbyrå sade också förra veckan att de skulle genomföra en ”filtrering” av civila i Balakleya, en annan stad i området som nyligen tagits av ukrainska styrkor.

Hur länge till ska västvärlden fortsätta blunda för det odemokratiska Ukraina där regimen förbjudit landets oppositionspartier, inte agerat mot dödslistan som inkluderar regimkritiker/ internationella politiska ledare/hundratals barn och journalister samt ägnar sig åt såväl rasism som diskriminering när de förbjuder ett språk och en kultur som länge varit rotad i landet?

För inte så länge sedan anklagades Kina för att förbjuda uigurer och det blev ett himla liv, så varför är alla så tysta den här gången när det händer i Ukraina? Hur kan ett land som förbjuder rätten att välja få medlemskap i EU samtidigt som Bryssel ratar det ”odemokratiska” Turkiet?

#dubbelmoral

https://www.rt.com/russia/562663-ukraine-russian-teachers-criminal-charges/

15 reaktioner till “Omvärlden skriker på Kina men blundar när Ukraina gör samma sak

 1. Har du noterat att Ryssland invaderat en bit av Ukraina? De avsåg att russifiera denna del av Ukraina. Allt Ukrainskt skulle bort, brännas, förstöras. Landet skulle bli ryskt. Nu tar Ukraina tillbaka sitt land, bit för bit. Självklart måste man bli av med ockupanterna. Att du Jenny gärna skulle vilja att Sverige invaderades och ockuperades av ryssar förstår jag inte. Tror du verkligen att du skulle få ha en blogg där du kritiserade regimen om Sverige blev ryskt?

  Gilla

   1. Dessutom Jenny, jag uppskattade verkligen att läsa din blogg innan Ryssland angrep Ukraina. Du hade många bra infallsvinklar på flera betydande ämnen. Att du hamnat snett i den här frågan förundrar mig. Det är inte många som har samma åsikter som du har.

    Gilla

  1. Absolut. Men eftersom du av och till fångar upp viktiga frågor så kollar jag in här då och då. I grunden är du ju en juste kvinna.

   Gilla

 2. Ukraina befinner sig under ett stort anfallskrig och du skriver om demokrati?? Självklart så ska vi diskutera demokratiska rättigheter i Ukraina så fort de kastat ut Ryssarna, blir ju väldigt märkligt att diskutera frågan när en del av landet är ockuperat av ett annat land som definitivt inte har någon demokrati. Säger någon ryss att det är krig så kastas personen i fängelse. Nu har ju tom Putins närmaste vänner börjat kritisera kriget i Ukraina då Ryska armen åker på alltmer stryk. Rysslands befolkning har tröttnat för länge sedan, motståndet mot Putin och hans ledande krets är större än någonsin, frågan nu är hur han ska plockas bort? Den ryska befolkningen kommer att ha många, ekonomiskt svåra år framför sig, innan de lyckats bygga upp ett nytt militärt försvar och betalat ett uppbyggande av allt sönderskjuten i Ukraina..Inte otroligt om Ryssland kommer att byta ledare flera gånger om de närmast åren..

  Gilla

  1. Du missade medvetet att det är ett proxykrig anfört av väst? När det här är över och det kanske visar sig att du hade fel, hoppas jag du avlägsnar dig från denna blogg.

   Gilla

   1. Så länge som du sprider lögner så fortsätter jag reagera mot det! Du skriver produktiv, vilken stat tvingade Putin att beordra sin arme att gå in i Ukraina, och fullständigt skjuta sönder civila mål? Enda resultatet är att Ryska armen nu åker på dänh och en massa döda soldater, en arme i upplösning… Vad har Putin uppnått?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s