Ingen el betyder ingen mat – tänkte inte på det

Förra veckan släppte FoodDrinkEurope, EU:s bondeförening COPA-COGECA och EU:s primära livsmedelsberedares sammanslutning, ett uttalande där man varnade för att vissa företag snart kan lägga ner produktionen i kölvattnet av elkrisen. De första som drabbas är små och medelstora företag, särskilt de inom energiintensiva sektorer som bageri, grönsaksbearbetning och mejeri.

Dirk Jacobs, generaldirektör för FoodDrinkEurope, varnade för att ingen el är likvärdigt med ingen mat.

-”Så länge osäkerheten består kommer det att finnas ett ökande tryck på företag att antingen säga upp personal, skära ned verksamheten eller – i värsta fall – lägga ned verksamheten helt. Ingen energi betyder ingen mat.”

Enligt föreningen riskerar fyra av tio livsmedelsföretag i Belgien att gå i konkurs vid ytterligare ett ekonomiskt bakslag. Enligt Jacobs är situationen akut. -”Situationen är mycket prekär för vår sektor – det är fem i tolv.”

Förra veckan slocknade ljuset i tusentals bagerier i norra Tyskland med befarade konkurser över hela linjen på grund av de skenande energipriserna. Taleskvinnan för Central Association of German Bakers i Berlin konstaterade att bageribranschen befinner sig i en ”kostnadstsunami” och står inför extremt svåra månader.

Enligt interna dokument från EU-kommissionen, som nyhetsbyrån Reuters rapporterat om, gör EU-kommissionen nu anspråk på nödbefogenheter, inklusive militär försörjning i en nödsituation. Enligt planen som döpts till ”Common Market Emergency Instrument”, innebär kommissionens extraordinära befogenheter bland annat direkt förvaltning av Europas ekonomi, där vissa företag kan tvingas producera viktiga produkter i framtiden och lageruppläggning kan beställas för vissa varor. De som överträder bestämmelserna får böter.

Planen är avsedd som svar på försörjningskriser som uppstått på grund av Covidpandemin och Ukrainakriget. Kommissionen ska även kunna be EU:s medlemsländer att omstrukturera sina leveranskedjor och öka inköpen eller produktionen av nödvändiga produkter så snart som möjligt. För detta ändamål kan den också föreskriva omställning eller utvidgning av befintlig produktionskapacitet och prioritera vissa produkter.

Företag som lämnar falsk eller vilseledande information kan få böter på upp till 300.000 EUR. De som inte följer instruktionerna kommer få böter på 1,5% av den dagliga försäljningen varje dag. Flera EU-länder känner oro över dessa planer, som påminner om införandet av statliga ingripanden. Faktum är att genomförandet av kommissionens planer skulle leda till ytterligare maktminskning av nationalstaterna.

Ordet konsekvensanalys tycks vara okänt hos politikereliten och återigen slår konsekvenserna av beslutsfattarnas oansvariga plakatpolitik mot medborgarna i Europa. Tyvärr har vi inte ett enda parti i riksdagen som arbetar för att Sverige ska lämna EU, utan alla går i globalisternas koppel. Förhoppningsvis faller det penningslukande byråkratimonstret på eget grepp framöver och det vore inte en dag för tidigt.

#swexit

European food industry warns: ‘No energy means no food’

17 reaktioner till “Ingen el betyder ingen mat – tänkte inte på det

 1. Inget ljus i tunneln. EU-toppen Josep Borrell deklarerade i dag att sanktionerna måste fortsätta.

  ”The EU’s top diplomat stressed that “now is not the time to weaken,” and that EU leaders “should be doubling our efforts” to bankroll Kiev’s military. Likewise, he stated that “keeping Ukraine economically alive is absolutely vital.”

  Speaking to lawmakers on Tuesday, Borrell said that the EU will not wind back its sanctions policy. “It’s important to us to press the point that sanctions are effective,” he said. “You cannot lift them until such time that they have had their effect.”

  Gilla

  1. Skrämmande brist på empati för Europas befolkning samt en uppenbar brist på logiskt tänkande.

   Jag menar naturligtvis Borrell.

   Gilla

 2. Stänger man av kärnkraftverk, kolkraftverk och tror att vindkraftverk kommer att lösa dessa bortfall så uppstår exakt den situation som vi nu ser. Eftersom Ryssland samtidigt startar ett krig vi inte vill ha så tror Putin att vi viker oss om han slutar att leverera gas till oss. Där går han på pumpen. Europa kommer att klara detta. Om ett halvår är det mesta som vanligt.

  Gilla

   1. Det är ingen kris. Som jag skrev, kärnkraft, kolkraft samt import av olja och gas från andra leverantörer löser problemen. Blir det problem i Tyskland? Kanske, men de har själva satt sig i sin situation. Energiwende, sicket trams. Nu inser de vad det betyder med massor av vindkraftverk.

    Gilla

   2. @uppstigersolen september 14, 2022 kl. 12:03
    Andra leverantörer löser inte problemen. Dom aggraverar dom. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tillgänglig energi i världen för att ersätta den ryska. Allt makteliten behöver göra är att sluta kyssa USAs stövlar, sluta fred med Ryssland, stoppa de USA beordrade sanktionerna, och börja använda rysk energi igen.

    Gilla

  1. Blir det ändring nu då dvärgen eventuellt tvingas bilda regering? Kan dvärgen och co upphäva den fria marknaden och stoppa exporten av svensk el? Finns det förresten svensk el enligt dvärgen och hans anhang?
   Det finns el tillräcklig för den svenska marknaden i normalfallet. Just nu dock så tjänar elbolagen mer på att exportera till bland annat Tyskland. Du kan bygga hundra kärnreaktorer och vi skulle troligtvis fortfarande ha elbrist. Vänsterpartiet hade ett förslag om Sverigepriser och det partiet är väl det enda partiet som på allvar står upp för nationen. Vad säger lilla timida SD i frågan eller har man låtit sig mutas av Uniper?

   Gilla

 3. Självklart så går inget företag som är rätt skött i konkurs för att elpriserna höjs, då det bara är att ha in i resten av omkostnaderna och tas hem på slutpriset till kund. Alla företag har fått ökade elkostnader och höjer sina priser, så om ett företag lägger ned nu så är det dåligt skött sedan tidigare.
  För övrigt så är Putins tid vid makten räknad, inte ens hans gamla nundsförvanter stöder hans galna krig i Ukraina, längre. Frågan är just nu vem utväljs till att plocka bort honom?

  Gillad av 1 person

 4. Ja, Van der Crazy (Leyen) VET att Ukraina och Europa håller på att VINNA kriget! Något liknande måste det ha låtit i nazimedia när Nazityskland höll på att förlora vid Stalingrad: ”Vill ni ha det det totala kriget?” Har tyskarna och Europa lärt inget av historien? Ryssarna har och har ett långt minne.

  Gillad av 2 personer

  1. Själv ser jag likheten mellan Putin och Hitler. Båda tror/trodde på sin egen oövervinnlighet. Hur gick det för Hitler? Hur går det för Putin?

   Gilla

   1. Vakna…. Det är hög tid att nu kolla lite längre och utanför den propaganda media som du verkar följa.
    Putin = Hitler, hur fasiken tänkte du där.
    Snarare KS = Tidigare landsbroder. Som styr WEF = The Great Reset

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s