Böter eller fängelse för den som höjer värmen inomhus

Samtidigt som riksdagens EU-nämnd valt att stödja regeringens linje om att gå vidare med EU-kommissionens förslag för att försöka dämpa elpriserna och regeringen i dag via Mikael Damberg låtit meddela att man vill införa en så kallad ”elräknings-akut”, där staten ska erbjuda lån till elhandelsbolagen för att säkra avbetalningsplaner till de kunder som har svårt att betala hela sin elräkning direkt, införs nu fascistiska åtgärder likt under covidpandemin för att få folket att lyda restriktionerna. Den som bryter mot ransoneringsreglerna kan få böter eller fängelsestraff om det vill sig illa.

I Italien har man exempelvis beslutat att uppvärmningstiden ska förkortas och en viss temperatur hela tiden ska hållas. Rom har beordrat italienarna att värma sina bostäder en timme mindre per dag och datumet från vilket värmen kan tas i drift kommer också att skjutas tillbaka med 15 dagar, vilket gör att bostäder i staden inte värms upp förrän i november.

Än så länge är det fortfarande oklart vem som ska utföra stickprovskontrollerna i lägenheter: hyresvärdar, polis eller andra statliga organ kan helt enkelt gå in i en lägenhet och kontrollera att rätt temperatur hålls. Den exakta regleringen är ännu inte beslutad, men den ska vara tillgänglig för EU-kommissionen senast den 15 oktober. Några punkter har dock redan blivit kända. I alla rum (oavsett om de är offentliga eller privata) bör radiatorerna vridas till 19 grader och inte överskridas. Även en gräns på 18 grader diskuteras just nu, vilket är särskilt absurt för bergsregioner som Sydtyrolen eller Trentino där det snöar redan i oktober.

Enligt Italiens miljöminister Roberto Cingolani hoppas Italien att detta ska spara upp till sex miljarder kubikmeter gas per år och för att upprätthålla kraven planeras inte bara stickprovskontroller utan också noggrann övervakning av det statliga distributionsnätet.

Påföljderna för att inte följa dessa regler kan bli kostsamma. Enligt en lag från 2001, kan den italienska regeringen kräva böter på mellan 516 och 2.582 EUR för att ha brutit mot reglerna. Skulle regeringen också utfärda ett dekret som tar upp en EU-standard för energieffektivitet i byggsektorn, kan böterna bli upp till 3.000 EUR. Böter på upp till 5.000 skulle till och med vara möjliga för felaktigt underhåll av ett värmesystem.

Italienarna har redan vädrat sitt missnöje mot höga elräkningar och i bland annat Neapel vägrar folk att betala räkningarna.

Det är dock inte bara Italien som går till överdrift i frågan, även Schweiz har meddelat att de kommer att utfärda böter för energislöseri, vilket inkluderar fängelse. Specifikt, alla som avsiktligt bryter mot den federala lagen om nationell ekonomisk försörjning, riskerar ett fängelsestraff på upp till tre år. Även vid oaktsamma överträdelser av åtgärderna kan det ge böter på upp till 180 gånger dagsavgiften.

Det innebär att om det i allmänhet blir ont om gas eller energi på vintern så kan åtgärderna komma att skärpas ytterligare. Enligt en schweizisk tidning kan varmvatten då bara värmas till 60 grader, värmestrålare skulle förbjudas generellt, medan bastur och simbassänger måste hållas kalla. Dessa krav och åtföljande böter har väckt heta debatter i Schweiz om mätningarna kommer att göras på rätt plats – det är svalare på en yttervägg än på en innervägg. Även om ekonomiminister Guy Parmelin sagt att han inte ville starta en bred jakt på uppvärmningssyndare, bör det göras ”selektiva kontroller” för att se om badvattnet är för varmt.

Tyvärr kan detta i längden tjäna som en modell för hela Europa och sänket Ursula von der Leyen skulle säkert kunna implementera idiotin i hela EU.

Att sänka elskatten eller ta bort den permanent hade varit en enkel lösning för beslutsfattarna i Sverige, som skulle gynna alla medborgare, men då hade staten inte längre kunnat försörja elefanten i rummet så självklart skulle det aldrig komma på fråga. Återstår att se om protesterna i Europa kommer sprida sig till Sverige.

#followthemoney

#swexit

https://freewestmedia.com/2022/09/08/turning-up-the-heat-in-europe-could-soon-land-you-in-prison/

9 reaktioner till “Böter eller fängelse för den som höjer värmen inomhus

 1. Det är en tokig värld vi lever, folket tvingas till en ”elräknings-akut” om man inte klarar av sin elräkning. Bakom allt detta ligger politikerna som har brutalt misslyckats med sin energipolitik, skyller allt ansvar på Putin och gnuggar händerna när elräkningen ska betalas eftersom elskatten blir mångfalt dyrare och staten tjänar ännu mera pengar att satsa på de ”nya svenskarna” som kommer. Man vet inte om man ska skratta eller gråta till artikeln, svensken har möjlighet denna söndag att ändra på väldigt mycket av situationen om det röstar rätt.

  Gillad av 2 personer

 2. ”elräknings-akut” med låneerbjudande …

  Blir det samma visa som med den gamla ”bank-akuten”, där lånen finansierades en AP-fond, utförd av GP och BR, för att sedan efterskänkas av GP och att berörd AP-fond, trots heligt bedyrande av GP, aldrig kompenserades …? En grov stöld från många skattebetalare m.a.o., så vem är det som skall bli godsherre nu då?

  Gillad av 1 person

 3. När man blandar politiska beslut i olika länder så kan man dra precis vilken slutsats som hellst! Du är helt otroligt bra på detta Jenny! Vet ingen, nu levande människa som kan blanda, skaka och få fram alla möjliga och omöjliga slutsatser som du! Desinformationens pudel!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s