EU har medvetet försökt krossa den ryska ekonomin och misslyckats – förväntade de sig att ryssarna skulle sitta med armarna i kors och titta på?

Energifrågan fortsätter vara i fokus när vi går in i valspurtveckan tillsammans med ett evinnerligt tjat om SD från såväl media som partierna och vad som händer om SD mot förmodan skulle bli största parti. Övriga partier ägnar faktiskt mer tid åt skrämselretorik än att lyfta fram sin egen politik.

Det pressade läget i Europa är dock svårt att dölja och desperationen blir allt tydligare hos makthavarna. I den svenska regeringens senaste utspel med garantier i form av hundratals miljarder till den finansiella stabiliteten, det vill säga trycka upp nya pengar och hänge sig åt förtäckt sponsring av den gröna omställningen, försöker man ta bort energifrågan från valet.

I går kväll kom Magdalena Andersson dessutom med uppenbara lögner i ett Facebookinlägg där hon påstår att Ryssland för ett energikrig mot Europa samtidigt som hon försöker framstå som någon sorts landsmoder som säger sig stå upp för invånarna, men inte ett ord om det faktum att det är EU:s beslut att införa sanktioner mot Ryssland och sluta köpa gas/olja som försatt oss i den otrevliga situationen. Sanktionerna har även medfört att reparationskontraktet har brutits och leverans av utrustning till Nord Stream 1 kraftigt har försenats. Samtidigt står Nord Stream 2 klar att tas i bruk, men Tyskland har valt att inte certifiera den för drift.

Att vi istället betalar mer till andra länder längre bort för gas med ryskt ursprung nämnde statsministern inte heller. Och givetvis tar den stora massan till sig denna förvridna bild som en sanning. Tragiskt att våra lögnaktiga politiska ledare alltid tycks undgå att ställas till svars för sina handlingar – det är alltid någon annans fel.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/562151-nord-stream-blame-eu-russia/

24 reaktioner till “EU har medvetet försökt krossa den ryska ekonomin och misslyckats – förväntade de sig att ryssarna skulle sitta med armarna i kors och titta på?

 1. Det var ju EU som började med sina sanktioner mot Ryssland och Ryssland var tydliga med att alla som ”bråkade” med dom kommer att straffas, det säger väl sig själv att Ryssland sätter in stöten där det känns mest för EU. Att inte EU och deras ledare fattar bättre visar upp en fasad på otroligt inkompetenta ledare som inte förstår vad de gör och hur detta drabbar EU-medborgarna. Nu börjar paniken sprida sig bland ledarna och som ”lök på laxen” fattas bara en krigsvinter med temperaturer ner mot 30 grader, det vi behöver just nu är att parterna sätter sig ner och diskutera fred för alla inblandade. Men eftersom ingen av de inblandade är intresserad av detta så lär det bli en kall och fattig vinter för alla medborgare i EU.

  Gillad av 4 personer

  1. EUs ledare, på olika nivåer, är varken okunniga eller inkompetenta. De vet precis vad de gör och är t.o.m. duktiga på det. Ett exempel, Tysklands utrikesminister:

   Gilla

   1. Redan när Nord stream projekterades så förutsåg jag att den gasledningen skulle komma att användas som ett viktigt vapen vid konflikt och eventuellt världskrig. Man måste ha Rurik som tidig anfader för att förstå hur ryssen tänker. Lata,dumma och trögtänkta syd-och mellaneuropeer,som dominerar euparlamentet hade inte förmåga att förstå hur ryssen tänker.
    Je suis Ryssland.

    Gilla

  2. PRECIS osså skickas olja från Ryssland till länder där den raffineras och sedan skickas vidare till…. You Can´t make this up, EU och till ett högt pris….. Att göra på detta vis gynnar raffinaderierna Ryssland får samma lika peng de som drabbas är de som skapat sanktionerna….. Att jäv_as med någon ska ju göras utan att skjuta sig i foten…..

   Gillad av 1 person

   1. Det hela är så galet att idioterna i Bryssel kräver att Ryssland ska ta betalt för gasen och oljan i euro och dollar, valutor som är helt värdelösa för Ryssland p g a sanktionerna som EU/USA infört. De kunde lika gärna skicka en bunt med tidningar och skriva euro/dollar på som betalning, det är ju bara låtsaspengar. Det är inget problem att köpa gas från Ryssland det är bara att skaffa fram rubel, betala och försöka se glad ut. Nu ska man i stället köpa rysk gas via Kina och Indien….ja det blir ju lönsamt…nej! I Ungern blir det glada dagar för de kan exportera rysk gas och tjäna storkovan. Ja, Victor skrattar hela vägen till banken!

    Gillad av 1 person

   2. Hur har du tänkt dig att Ungern ska köpa rysk gas? Har du kollat var Ungern ligger? Det är ett land i Europa, utan kust. Gasen, om den kommer går i en ledning från Ukraina. Samma ledning som förser Polen med gas. Kanske blir det ingen gas till Ungern eftersom Ryssland inte har koll på ledningen hela vägen. Eller har du ett förslag på hur Ungern ska få sin gas?

    Gilla

   3. Är inte Ryssland till merpart Europa? lixom Ukraina…
    Vad slåss vi för?
    Vad kan Vi vara?…
    $hitloads…
    Hahaha!

    Gilla

 2. Skånska arbetare får konkret dra sitt strå till stacken genom att årets betkampanj förkortas med tjugo dagar. Där fick man för att man röstade på sveriges nya arbetarparti moderaterna som sålde ut alla viktiga samhällsfunktioner. Hoppas att arbetarna denna gång röstar för ett sammanhållet och solidariskt svenskt samhälle.
  https://www.sockerbetor.nu/irj/portal/nordzucker/sv?NavigationTarget=pcd:portal_content/other_vendors/specialist/com.opentext.pct.wsmpm/iviews/com.opentext.pct.wsmpm.smartview&DynamicParameter=paraurl%3Dhttp%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080%2Fcps%2Frde%2Fxchg%2Fagriportal%2Fhs.xsl%2F18268.htm%26paraconfig%3DOT-DS-Server_agriportal&sapDocumentRenderingMode=Edge&HistoryMode=2&NavigationContext=navext(ROLES://portal_content/nz_agri/admin/navigation/rl.base/08fa3aba-0c16-47c2-8781-0c352b34f4eb|OPENTEXT_EXTERNAL://_OT-DS-Server_agriportal/F17BA5A009D24F80BE6CF1F3A35A8819–recursion=0/~//77D2FCB5CDB44CBE87880856867C2B77)&windowId=WID1662355679938&NavMode=0

  Gilla

  1. Herre gud för inte så länge sedan hade skånska bönder kontraktsodling av betor för att se till att vi hade socker i landet…. nu skall vi köpa socker och skicka till andra länder…. isses så fel det kan bli….

   Gillad av 1 person

 3. Piper skriver…

  ”I går kväll kom Magdalena Andersson dessutom med uppenbara lögner i ett Facebookinlägg där hon påstår att Ryssland för ett energikrig mot Europa samtidigt som hon försöker framstå som någon sorts landsmoder som säger sig stå upp för invånarna”

  Huruvida statsministern (S) ljuger eller inte är svårt att säga då jag inte är insatt i ämnet, men är villig att lita på Pipers omdöme.

  Vad jag ser som mer anmärkningsvärt är statsministerns Facebook-uppmaning att ”Alla måste dra sitt strå till stacken.”, vilket reser frågan till vems stack — skapad av framröstade politiker — som strået (uppoffringar, försakanden) ska dras: medborgarnas eller politikers?

  Det är både tragiskt och oroväckande att ”… den stora massan [tar] till sig denna förvridna bild som en sanning”, som Piper skriver, där ”… de [folket] lyssnar på ledare som tar viktiga beslut över deras huvuden och berättar för folket vad de ska tycka” (Piper 2022-09-01)…

  … vilket visar att varken folk eller politiker helt förstår, i praktiken, sina roller i det demokratiska samhälls­systemet där folket leder (prioriteringar, mål, visioner) och politiker administrerar.

  Detta kan korrigeras genom att indoktrinera/utbilda barnen (eftersom alltför få föräldrar inte gör det) hur demokrati och andra samhälls­system är tänkt att fungera (för- och nackdelar, medborgarens ansvar och friheter), men det lär nog inte hända under vår generations tid här på jorden.

  De två största partierna kan inte ens enas om vilket som är det odemokratiska.

  Det är en trend som genomsyrar hela den europeiska västvärlden, till exempel USA:s president Joe Bidens (D) tal till nationen:

  Philadelphia (PA), 2022-09-01
  ”MAGA Republicans — [‘Make America Great Again’, Donald J. Trumps (R/GOP [”Grand Old Party”]) valmotto; 74 av 158 miljoner röster 2020] — do not respect the Constitution [grundlag]. They do not believe in the rule of law. They do not recognize the will of the people. They refuse to accept the results of a free election […] empowering election deniers to undermine democracy itself.”

  Utöver den splittrade synen på demokratin (och politikers och medborgares roller i densamma) kan läggas den sociala-politiska splittringen, till exempel om svensken är rasist, om Återvandringspolitik är moraliskt försvarbart, om digitaliseringen kommer att diskriminera o-digitaliserade medborgare, om klimatet är ett hot mot den västerländska levnadsstandarden, om EU, WHO, FN, IMF, NATO, WEF är ett hot mot landets självbestämmande och självförsörjning (energi, livsmedel, läkemedel, handelsvaror) samt om det är moral-demokratiskt försvarbart att tvingas delta i ett medicinskt experiment…

  … som får mig att undra hur nästa generations land kommer att se ut (det är nog skönt att slippa få se det, jag har sett tillräckligt).

  PS
  Om det inte går att markera/kopiera text från Facebook, är lösningen denna:
  mbasic.facebook.com

  (jag skriver inte ut DS, därför att staten säger att jag inte ska göra det:
  Institutet (myndighet) för språk och folkminnen, Frågelådan: ”Vad betyder PS och DS i tillägg till brev?”)

  Gillad av 1 person

 4. En sak jag absolut inte förstår, men med hjälp av läsarna här hos Jenny så kanske de kan klarna för mig. Anders Cervenka skriver ”Borde inte eljättarna göra enorma vinster med så höga priser”han förklarar detta bakom betalvägg på Aftonbladet och från min sida är det inte aktuellt att betala. Men även jag ställer mig samma fråga Vattenfalls vinst är 48 miljarder, EON vinst 1,9 miljarder euro, Fortums vinst 1 345 miljoner euro och det är till dessa aktörer staten går in med pengar/lån. Borde inte folket komma i första hand? Borde man inte hjälpa folket först? Och vart har alla pengar tagit vägen? För hela vårt elnät behöver renoveras och byggas ut och det borde ju elleverantörerna haft både tid och pengar till efter deras sjukt goda vinster. Eller tänker jag fel? Staten pratar om kollaps på elmarknaden om pengarna skulle ta slut, men elleverantörerna borde vara rika som troll så vad är problemet?
  Tacksam för ett svar!

  Gillad av 1 person

  1. El går ju inte att lagra så det är ju dagspris som gäller och det är ju då i första hand Vattenfall som producent som drar in storkovan. Man visste ju inte hur mycket dagspriset skulle rusa iväg under måndagen(idag) och därför vidtogs betalningsgarantier. Eon,Fortum och Uniper är småhandlare som tvingas köpa el dyrt till dagspris och har man inte likviditet så tvingas staten gå in och garantera att dessa småhandlare kan betala för sin ström. Ett slags borgen och det visar att vare sig Eon eller Fortum eller Uniper har någon stark ekonomi. Uniper är ju konkursfärdigt. Troligtvis är det Vattenfall som begärt att staten skall gå i borgen. Det visar hur bräcklig marknaden är. Så här uppfattar åtminstone jag det.

   Gilla

   1. Då kan man konstatera ett par saker.
    Marknaden fungerar inte.
    Någon har blivet sjukt rik.
    Nu blir marknaden dopad.
    Ingen tycker att detta konstigt, förutom jag och säkert andra med.

    Gillad av 1 person

   2. Eon,Uniper och andra småhandlare sitter dessutom fast i tidsmässigt långa avtal med låga priser till den tunga industrin som tex stålverk och pappersbruk. Under normala förhållanden så kan man ju balansera detta med kunder utan avtal och där avtal löper ut men nu går det inte med dessa stora prisökningar där man säljer för kanske 40 öre per kwh till exempelvis nån storförbrukare inom industrin samtidigt som man tvingas köpa in till 5 kronor per kwh. Statens tillsyn och krav är otillräcklig och en tanke vore kanske att ha ett kaptalkrav på dessa elleverantörer precis så som man har på banker för att kunna hantera kriser utan att staten behöver gå in.

    Gilla

 5. Ryssland är desperata. De förlorar i Ukraina. Putin tror att han får de europeiska staterna att sluta stödja Ukraina om han skruvar av gaskranen. Det kommer inte att lyckas. Även om europeiska ledare är vankelmodiga så hjälper USA och UK till ordentligt. Nu blir det livat. Ryska soldater dör i mängder. Trist att även ukrainare kommer att få sätta livet till.

  Gilla

  1. Som vanligt ingen kontakt med verkligheten hos nergårsolen! Man tar sig för pannan när man ser att det finns folk som tror på MSM-skiten till den grad att man skriver idiotiska kommentarer på olika sajter!

   Gillad av 2 personer

   1. Du behöver nog uppdatera dig lite om läget för Ryssland i Ukraina. Ryssland åker på spö så det ryker om det. Du kan ju leva i förnekelse ett tag till. Sen kommer även du inse vem som vinner.

    Gilla

   2. Det är ingen fotbollsmatch. Det finns inga vinnare i ett krig. Ryssland gör det man måste, att krossa nazisterna,inget heroiskt och inget hjältedåd bara ett smutsigt men nödvändigt jobb.

    Gillad av 1 person

   3. Som du skriver, det är ingen fotbollsmatch. Ukraina slår ut ryssarna. Några tas som krigsfångar, andra deserterar men de flesta skadas eller dör. Därefter är Ukraina befriat från rysk ockupation. Du verkar också läsa fel media. Men visst de ryska nazisterna krossas ju.

    Gilla

 6. Du går in i en butik och plockar på dig de varor du behöver och går fram till disken och expediten säger, det kostar 500 kr. Du lägger upp en femhundring på disken, men då expediten skall ta femhundringen rycker du snabbt åt dig den igen och säger att den här fryser jag och tar femhundringen och varorna och går.
  Efter en vecka är varorna slut så du behöver handla nya.
  Du går tillbaks till butiken och upptäcker att de varor du behöver handla inte längre finns på hyllorna utan butiken har haft fräckheten att ha dem bakom disken och inte nog med det, när du säger till expediten vilka varor du vill ha är expediten så jävla fräck att hon säger – du får varorna när jag har pengarna i min hand. Vilken jävla fräck expedit! Eller hur Upp stiger solen?

  Gilla

 7. Ryssland får inte sålt sin gas, de eldar upp den för de vågar inte stänga ned industrin som normalt skulle skicka den vidare till Europa, och ledningen går dit, stänger de ned industrin så vet de inte hur lång tid det tar att få igång den igen om läget ändras och de vill exportera igen. Ryska folket får det allt sämre framförallt de rikaste som inte längre kan spendera sina pengar på lyxvaror från väst, och den stora delen av folket saknar även dom en mängd varor. Problem med att reparera bilar, vitvaror osv. Vill och kan man köpa en ny bil så är det bara att glömma moderniteter, nu är det modeller från 70-80 talet som gäller och de kunde inte ens säljas någon Annanstans än på den inhemska marknaden på den tiden. Ryssland har i det närmaste slut på moderna vapen att sätta in i Ukraina, de få de har kvar måste de ha för att sätta in om de hamnar i en ny konflikt på annan plats, de kan nämligen inte bygga nya då de inte kan importera delar från väst och saknar förmåga att tillverka egna. All opposition mot kriget slås ned stenhårt av Putin, ändå fortsätter den. De flesta Ryssar stöder inte Putins angrepp mot Ukraina då man tidigare har sett sig som samma folk till stor del! Frågan är hur länge Putin överlever läget, det finns många missnöjda med hans politik, kriget kommer säkert att fortsätta ett tag efter att han har plockats bort, men kommer att gradvis minska för att sedan övergå till en förhandlingssituation.
  Just nu pågår det mycket utbildning av ukrainsk militär i vapensystem som ska iväg till Ukraina så snart får de ryska trupperna det än värre. Kraftigare och mer träffsäkra försvar från Ukraina medan Rysslands underhållslinjer inte fungerar. De ryska soldaterna har brist på materiel, mat, avlösningar och tydligen får de inte heller ut sina ekonomiska ersättningar heller, så moralen sjunker för varje dag.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s