Stor risk för ökade civila oroligheter i Europa enligt ny undersökning

Enligt en ny studie av det brittiska globalt strategiska konsultföretaget Verisk Maplecroft, upplever länder över hela världen en oöverträffad ökning av potentialen för civila oroligheter. Över 100 länder upplevde en ökning av risken för civila oroligheter under det senaste kvartalet. Företagets Civil Unrest Index (CUI) som publicerades i går, baseras på en uppsättning olika undersökningar som bedömer olika faktorer, såsom inflation och statliga mekanismer för att övervinna eller dämpa konflikter såväl som den övergripande effekten av oroligheter.

Av 198 länder över hela världen såg bara 42 att risken för civila oroligheter minskade under den undersökta perioden, medan 101 av dem såg den öka. Situationen i resten var oförändrad jämfört med föregående kvartal. Företaget kopplade den ökande risken för civil oro med inflationens effekter på priset på baslivsmedel och energi. Inverkan är uppenbar över hela världen med folkligt missnöje över stigande levnadskostnader som växer fram på gatorna på både utvecklade marknader och tillväxtmarknader, som sträcker sig från EU, Sri Lanka och Peru till Kenya, Ecuador och Iran.

Europa sticker ut negativt i rankingen efter att ha upplevt en ökning av risken för civila oroligheter, till stor del på grund av konsekvenserna av Rysslands konflikt med Ukraina. Situationen på kontinenten förväntas bli värre under de kommande sex månaderna, där Bosnien och Hercegovina, Schweiz, Nederländerna, Tyskland och Ukraina är bland de stater som har de största förväntade riskökningarna.

Den registrerade ökningen av risken för civila oroligheter är den största sedan CUI först släpptes av företaget 2016. Nästan hälften av alla länder på CUI är nu kategoriserade som hög- eller extremrisk, där ett stort antal stater förväntas uppleva en ytterligare försämring under de kommande sex månaderna (Sverige?).

Enligt företaget kommer den globala trenden sannolikt inte att förändras någon gång snart – endast en betydande sänkning av de globala livsmedels- och energipriserna kan stoppa den negativa globala trenden för civila oroligheter och det lär nog inte hända i Sverige i alla fall där sänkta skatter eller halvering av avgifter skulle stjälpa finansieringen av den oansvariga massinvandringen, den påtvingade klimathysterin och det utbredda bidragssamhället.

https://www.rt.com/news/562068-civil-unrest-risk-rising/

En reaktion till “Stor risk för ökade civila oroligheter i Europa enligt ny undersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s