Livsmedelsjättar slår larm om att läget är akut och varnar för att Sveriges livsmedelsförsörjning står på spel

Elpriserna når hela tiden nya rekordnivåer och prisskillnaden mellan norra respektive södra Sverige fortsätter vara iögonfallande.

I torsdags höll företrädare för skånska företag och branschorganisationer tillsammans med lokala politiker pressträff för att belysa hur hårt de eskalerande priserna slår mot förutsättningarna för livsmedels- och förpackningsindustrin i södra Sverige.

Bakom larmet står livsmedelsjättar som Orkla Food, Pågen och Nordic Sugar samt flera stora förpackningsföretag som Smurfit Kappa. Samtliga uppger att läget nu ses som akut och varnar för att utvecklingen riskerar att sätta delar av Sveriges livsmedelsförsörjning på spel.

Enligt livsmedelsproducenterna kommer ungefär 90% av all svensk livsmedelsproduktion från elområde tre och fyra. Enligt Henrik Julin, VD på Orkla Foods Sverige, kan det hota vissa livsmedelsproducenters möjligheter att fortsätta bedriva verksamhet om situationen fortsätter.

Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen, uttrycker oro inför det rådande läget och vad som väntar framöver.

-”Det har pratats väldigt mycket om hur viktigt det är med en stark svensk livsmedelsförsörjning och att beredskapen måste stärkas. Det som händer nu är precis raka motsatsen. Det måste till en förändring för det kan inte se ut så här månad efter månad. De höga elpriserna får stora effekter genom hela kedjan i svensk livsmedelsproduktion och vi ser ju hur hårt det här slår mot bönderna som befinner sig i första produktionsledet. Samtidigt kan vi ju bara konstatera att det inte går att förädla några produkter utan rimlig nivå på energi. Det innebär även att vi redan nu kan konstatera en minskad exportefterfrågan på vissa av våra produkter. De prishöjningar som nu är ett faktum i svenska butiker är inget mot vad som kan komma om elpriserna fortsätter mot nya rekordnivåer under vintern. De första ökningarna kommer att synas i butiken först under september månad. En annan orosfaktor är risken för tillfällig frånkoppling av el på grund av elbrist, som Svenska Kraftnät tidigare har varnat för som möjligt under vintern. Det får inte hända. Om vi får minskad produktionstid blir störningarna enorma och vi klarar inte att få ut den mängd bröd som går åt i Sverige.”

Under midsommarveckan fick Pågen ett smakprov på vad ett elstopp kan innebära. Då skedde ett avbrott, en så kallad ”glitch”, på mindre än en sekund på grund av ”instabilitet i kraftledningarna”. Detta innebar att alla ugnar och kontrollpaneler var tvungna att startas om med konsekvensen att fem procent mindre levererades ut under det första dygnet efter stoppet och att de hade kvarvarande problem under fyra veckor.

Om det sker återkommande stopp lär det antagligen inte finnas fyllda butikshyllor i livsmedelsaffärerna under den perioden det sker. Bageribolagets produktion står för runt hälften av brödmarknaden i Sverige och klassas som ett samhällsviktigt företag.

Jag vill passa på att slå ett slag för ett föredrag med professor Jan Blomgren som förklarar hur elkrisen uppkom (https://youtu.be/0Oh_w5KrEVc) och efter det inser man att våra politiker från höger till vänster inte förstått grundproblemet utan bara använder energikrisen för att försöka vinna politiska poäng.

#viharvälingaproblem

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/OrRgmV/hoga-elpriset-i-skane-drabbar-foretag-hart

2 reaktioner till “Livsmedelsjättar slår larm om att läget är akut och varnar för att Sveriges livsmedelsförsörjning står på spel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s