Tyska banker varnar för massfattigdom

Banker i Tyskland varnar nu för att en stor del av tyskarna i framtiden kan komma att nå gränserna för sin ekonomiska motståndskraft på grund av de snabbt ökande levnadskostnaderna.

Sparbankschef Helmut Schleweis sade till tyska veckotidningen Welt am Sonntag:

– ”Vi förväntar oss att på grund av den betydande prisökningen kommer upp till 60% av de tyska hushållen att behöva använda hela sin disponibla inkomst – eller mer – månadsvis för enbart levnadskostnader. Denna del av befolkningen kan helt enkelt inte spara längre.”

Med 40 miljoner hushåll i hela landet skulle detta påverka 24 miljoner hushåll. Enligt Sparkassens förmögenhetsbarometer, var det för ett år sedan bara 15% som inte kunde lägga pengar åt sidan.

Även i Volks- und Raiffeisenbanken (BVR) ser man ett krympande kundunderlag då den höga inflationen berövar konsumenterna deras köpkraft, vilket minskar deras förmåga att spara.

Tyskland står inför den värsta ekonomiska krisen på länge och enligt en analys av Deutsche Bank är lågkonjunkturen nu ett faktum. Efter en ynka tillväxt på en procent i år kommer bruttonationalprodukten (BNP) sannolikt att krympa med en procent nästa år.

Men om Ryssland stänger av gaskranen helt kommer BNP att kollapsa med fem till sex procent 2023. Gaskrisen, som Deutsche Bank också har undersökt, kan visa sig vara en ”game changer” för Tyskland som industriland. Sannolikheten för att välstånd och livskvalitet i Tyskland kommer att minska i framtiden har aldrig varit så hög som i dag. Allt grundar sig i 50 år av misslyckad energipolitik som började med de grönas fanatiska förkastande av kärnenergi på 1970-talet, där de aldrig stod upp för miljö och naturvård, utan bara arbetade mot ekonomin och friheten.

Alltihop kommer skattebetalarna att bekosta på två sätt: dels genom högre skatter och dels genom högre priser på nästan allt eftersom handel, industri och hantverk kommer att föra de ökade energipriserna vidare. Den tyska ekonomin har således förts till katastrofens rand, vilket kommer att minska den reella inkomsten för stora delar av befolkningen på ett märkbart sätt. En perfekt storm hägrar som aldrig förr som den tyske kommentatorn Markus Brandstetter konstaterade.

Begriper svenska folket att beslutsfattarnas oansvariga politik även kommer att drabba oss kraftfullt, eller är de flesta fortfarande invaggade i tron att vi gör allt för en god sak? Tyvärr tror jag på det sistnämnda.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/08/27/german-households-facing-mass-poverty/

4 reaktioner till “Tyska banker varnar för massfattigdom

  1. Det är inte första gången i historien som sådant har inträffat, och anledningen är en gravt inkompetent nationell ledning, alltså politiker. Sedan är det bara att hoppas att befolkningen förstår vad den verkliga orsaken är, och avlägsnar den. Ett historiskt exempel ät franska revolutionen 1789. Ett annat Nicolae Ceausescus avlägsnande från makten 1989. Ett annat den Kinesiska revolutionen, som resulterade i avlägsnandet av feodalherrarna. Både Tyskland, Sverige och Europa måste avlägsna sin dagens feodalherrar.

    Gillad av 1 person

  2. I Sverige är siffran ”18 procent av Sveriges befolkning riskerar fattigdom eller socialt utanförskap” finns lite olika siffror beroende på vad/hur man mäter, men det spelar ingen större roll. För när stormen rullar in så drabbas väldigt många människor av något de aldrig för har upplevt nämligen fattigdom. När man läser vidare på nätet så hittade jag detta ”Att minska fattigdomen i medlemsländerna är ett av EU:s fem prioriterade mål till 2020. Utifrån siffrorna för 2019 ser det målet inte ut att nås, och coronakrisen under 2020 lär sannolikt öka fattigdomen.” (https://www.europaportalen.se/2020/10/rekordhog-andel-fattiga-i-sverige) Här har ju EU verkligen lyckats med att förstöra det mesta för folket, men vad spelar det för roll när eliten fortfarande kan dricka champagne och äta gåslever.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s