Elpriserna i EU fortsätter nå nya toppar och krismöte planeras

Temperaturen i Europa har ännu inte krupit under 10 grader, men elpriserna inom EU-området når hela tiden nya toppar.

Elpriserna på EU:s day-ahead-spotmarknader steg i dag till nya höjder i samband med den ökande energiefterfrågan och lägre gasflöden från Ryssland. Enligt uppgifter från European Power Exchange uppvisade elpriserna i Frankrike, Belgien och Tyskland den största tillväxten.

Priserna i Europas största ekonomi, Tyskland, steg från 599,83 euro per megawattimme på torsdagen till 699,44 euro på fredagen. De högsta priserna noterades i Frankrike, där kostnaderna steg till €706,32 per megawattimme från €630,62 dagen innan. Priserna där är nu cirka sju gånger högre än för ett år sedan. Prishöjningar var också uppenbara i Nederländerna, Danmark, Schweiz och Österrike.

Nya toppar på elmarknaden håller på att bli en nästan daglig företeelse i Europa, med priser i euroområdet som i genomsnitt är flera gånger högre än genomsnittet för decenniet mellan 2010-2020 enligt marknadsdata.

I går kom för övrigt rapporter om att EU:s energiministrar kan komma att hålla ett krismöte för att ta upp elprisernas tillväxt. Tjeckien, som för närvarande innehar EU-ordförandeskapet, överväger enligt uppgift ett blockövergripande elpristak.

Man kan bara föreställa sig hur situationen kommer eskalera till i vinter när det är kallt på riktigt och Ryssland skrattar redan åt de klantiga europeiska ledarna. Bra jobbat EU – vad skulle vi ha tagit oss till utan er handfasta styrning?! Tur att svenska befolkningen fortfarande älskar sina politiska ledare och Bryssels påverkan, så att dessa syltryggar kommer ges fortsatt förtroende att styra landet käpprätt åt helvete! 🙃

#followthemoney

https://www.rt.com/business/561556-electricity-prices-eu-spike/

En reaktion till “Elpriserna i EU fortsätter nå nya toppar och krismöte planeras

  1. Jag är rädd för att problemen bara har börjat och att det riktiga problemen ligger framför oss, vänta tills vintern kommer och folk börjar frysa, inte har råd att duscha, laga mat eller tvätta. På allt detta blir maten bara dyrare, räntan stiger och kronan faller samtidigt som svensken framstår som ”fattig”. Samtidigt som huspriserna faller, drivmedelspriserna stiger, börsen går dåligt och arbetslösheten lär stiga allt efter företagen inte har råd att betala elräkningen och att folket inte har råd att köpa deras varor. Folk sparar in på allt från restaurangbesök, upplevelser till nya bilar och som vanligt är alltid folket som får betala notan för dåligt skött ekonomi från staten.
    Det finns jobb som alltid står sig över alla nedgångar och kriser ex undersköterska, polis, lärare osv de som utbildade sig till influencers, framtidsministrar, klimatkorrespondenter, genusambassadörer och många andra flummiga utbildningar är de första alla sparar in på för vem behöver en ”kommunpoet” när kommunen inte har råd med mat till skolelever eller äldreboenden.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s