Sverigebilden – den versionen som våra beslutsfattare inte vill ta i med tång

Vi är många som brukar säga att Sverige är ett experimentland och nu har den danska journalisten Johan Varning Bendtsen skrivit en bok om Sverige med titeln ”Det svenska experimentet – mellan föregångsland och skrämselbild” som djupdyker i den nya Sverigebilden.

För danskarna är Sverige ett land som de flesta har besökt, som många förstår språket i, som de har en nästan oändligt lång och blodig historia med och som ändå förblir något mystisk. Även om det inte är så mycket mer än ett stenkast över Öresund till Sverige, så är det en annan värld med en annan politisk tradition, en helt annan självförståelse och inte minst på senare år en nästan diametralt annorlunda politisk kurs samt debatt.

För många danskar är Sverige dessutom ett skräckexempel på hur man blivit moraliskt pressade av en sammansvetsad elit att ta emot allt för många invandrare och nu har det gått överstyr. I boken beskrivs den dystra utvecklingen där Sverige blivit ett helt annat land med bland annat Europarekord i antalet dödsskjutningar, den misslyckade integrationen, att många barn lever i fattigdom, att var femte invånare inte är född i Sverige och kommer från helt andra kulturer. Bidragande orsaker till att helt nytt samhälle har växt fram.

En beskrivning av handlingen lyder:

”Sverige står vid ett vägskäl. Efter decennier som humanitär stormakt, ett demokratiskt mönsterland och feministisk förebild sker genomgripande förändringar i det svenska samhället dessa år. Gängen skjuter, militären reser sig, välfärden trängs tillbaka och identitetspolitiken vinner. Vårt blågula brödraland är inte någon bekymmerslös glansbild med IKEA-möbler, majskolvar och hemlagad blåbärssoppa. Men vad är Sverige 2022 då? Den frågan är utgångspunkten i The Swedish Experiment, där journalisten Johan Varning Bendtsen utforskar ett land och en utveckling som är både fascinerande, inspirerande och – tror många – helt skrämmande på samma gång. Resan går till de utsatta förorterna, där gängen härjar, till barackerna på Gotland där rädslan för ryssarna bor, till en feministisk festival där kvinnokampen är en klimatkamp och till Sverigedemokraternas fäste där kulturkriget rasar. Genom intervjuer och reportage skildras ett land som förändrats i grunden under dessa år – där självförståelse är uppe till förhandling och balansen mellan pionjärland och skräckexempel är känslig. Välkommen till det nya Sverige.

Johan Varning Bendtsen (f. 1990) är utbildad inom journalistik samt politik & administration från Roskilde Universitet. Han har ett förflutet på Politiken och DR har sedan 2019 varit anställd som Skandinavien-korrespondent på Kristeligt Dagblad. Han framträder regelbundet i radio och TV med analyser av skandinaviska angelägenheter.”

Det verkar vara en intressant bok och det finns gott om prioriterade frågor som våra makthavare gärna undviker i valtider, uppbackade av media, så att det inte ska komma fram vem som bär ansvaret för landets uppenbara förfall. Klart att det är lättare att stå och ljuga om exempelvis klimathotet eller vårt trängande behov av att gå med i Nato just nu än att faktiskt ta tjuren vid hornen genom att visa att man är redo att göra bot för den skada man åsamkat.

#detnyasverige

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/bogen-det-svenske-eksperiment-giver-svar-paa-hvorfor-sverige-er-et-land-der-er-ved-gaa-op-i

13 reaktioner till “Sverigebilden – den versionen som våra beslutsfattare inte vill ta i med tång

 1. Sverige har blivet misshandlat, plågat och utsatt av de styrande sedan mitten på 70-talet där de ville och gjorde Sverige till ett mångkulturellt land, då var de alla politikers dröm idag med facit i hand är det en ångestfylld mardröm. Ingen kan komma och säga att det är detta land vi vill ha och som vanligt är det vi vanliga människor som får betala priset av denna vanskötsel med vår frihet, vår rädsla och med begränsningar i våra liv för vanliga människor.
  ”Sverige står vid ett vägskäl” det var längesedan vi lämnade den vägen som kunde föra Sverige till ett av världens bästa länder att leva och bo i, men detta ville inte våra politiker, de hade och har en helt annan agenda och den handlar absolut inte om Sverige, om våra barn, gamla eller om de svenska folket.
  Allt fler börjar se problemen politikerna har skapat, nu handlar det mer om att våga prata om problemen för i sista hand ta hand om och lösa problemen.

  Gillad av 1 person

  1. Jaha, det är f.. n 13 fel på dussinet i det här sk landet… minst.
   Hur i hälleflundra skulle det se ut med 30 000 000 fler kulturberikare i $kitbygget/sk land tex? var ska de bo, göra, Annie mfl?
   Skjuta skarpt tycks vara en av favorit sysselsättningararn så kulerna lär vina kors & tvärs överallt 24/7…
   Hur blir demografin? 3500 karlar på 1 kvinna & det lär vara problemfritt taget våldtäktspandemin vi har idag?
   Hur många 1000 timmar ska ett dygn ha för att 5 000 000 $katteslavar ska sno ihop så det räcker till >30 000 000 bidragsturister?
   Har man ihjäl Europ’een($katteslaven) så är de tbx vart de kom ifrån reptilsnabbt.
   Klassas inte tex Annies mfl korkade idé/er som anstiftan till folkmord enligt FN?
   Vad gjorde neutrala Sverige i Afghanistan, Libyen? Playing with the big boys!?
   Var det för att säkerställa flyktingströmmen hit, som
   någon korrupt politruk/er skrev på nåt obskyrt FN dekret för nån miljon? Isf är de skyldiga till folkutbytet de facto.
   Varför byggdes Öresundsbron? för att underlätta smuggling från & till landet med folk, båtmotor, knark, vapen, bilar mm?
   Bron kom till lite för lämpligt för att vara slump, i min bok.

   And the band played on.

   Gilla

   1. Bostadsproblemet är relativt lätt att lösa. De som vill ha hit de oanpassningsbara får helt enkelt hysa dem hemma hos sig. Risken är dock att några råkar hamna i samma situation som ”batikhäxan i Kil” …

    Gilla

  2. ”Gringo” augusti 25, 2022 kl. 07:06 skrev…

   ”… föra Sverige till ett av världens bästa länder att leva och bo i, men detta ville inte våra politiker, de hade och har en helt annan agenda och den handlar absolut inte om Sverige, om våra barn, gamla eller om de svenska folket”

   Det är fel — —

   Politikerna ville (bevekelsegrunden, motivet) skapa ett bättre Sverige genom invandring, vilket ansågs/anses vara berikande och en styrka, för såväl individen som för hela landet.

   Tre av ett otal exempel:

   1) 2007-05-24 Riksdagen, Mats Odell (KD, statsråd):
   – ”Att öka den etniska och kulturella mångfalden inom statsförvaltningen är en av regeringens förvaltningspolitiska prioriteringar för de kommande åren.”

   2) 2014– Centerpartiet
   ”Vår politik”
   – ”Migration berikar individer och har genom åren därigenom gjort Sverige rikare, såväl ekonomiskt som kulturellt som intellektuellt. Genom ökat utbyte med omvärlden, ökar Sveriges möjligheter att utvecklas.”

   3) 2018-09-25 Vattenfall AB:
   ”Våra olikheter är vår styrka.”

   Botkyrka kommun i Stockholm, med 42% utrikes födda (56% utländsk bakgrund, SCB 2015), har till och med övergivit den svenska folksjälen (som är internationellt känd)…

   Wikipedia (sv) ”Lagom”:
   ”Uppfattningen att Sverige är ”landet lagom” och att lagom är ett ideal för den svenska folksjälen har fått spridning därför att den svenska modellen baserad på kompromissvillighet och blandekonomi ibland har beskrivits som en medelväg mellan ytterligheter av politiska system”

   Wikipedia (en) ”Lagom”:
   The archetypical swedish proverb [ordspråk] ”Lagom är bäst”, literally ”The right amount is best”, is also translated as ”Enough is as good as a feast”, or as ”There is virtue in moderation”

   … i och med kommunens valda devis…

   2022, http://www.botkyrka.se
   ”Sponsring”
   – ”Sponsringen ska stärka vår devis ”långt ifrån lagom” som betyder att Botkyrka är en kontrastrik och kreativ mötesplats.”

   … sedan åtminstone 2004-01-14:

   Kvalitetsmagasinet.se
   ”Botkyrka– långt ifrån lagom”
   – ”Botkyrka tog i år hem priset Sveriges Kvalitetskommun 2003.”

   Tre nyheter om Botkyrka kommun:

   1) 2002-02-17 Aftonbladet
   ”Farligast att bo i Botkyrka”
   – ”Aftonbladet har med hjälp av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kartlagt Sveriges farligaste kommuner. Den kommun som har flest våldsbrott mot kvinnor per invånare är Botkyrka.”

   2) 2019-10-15 SVT Nyheter
   ”Drygt två miljoner utrikes födda i Sverige – fler än någonsin tidigare”
   – ”Botkyrka utanför Stockholm är med sina 42,1 procent den kommun som har högst andel utrikes födda”

   3) 2021-05-02 ETC.se
   ”Vändning för Botkyrkas gymnasieskolor”
   – ”I kommunen finns flera bostadsområden som polisen bedömer som särskilt utsatta och 2018 toppade Botkyrka Brottsförebyggande rådets lista på anmälda våldsbrott i Stockholms län.”

   — — vilket även politikerna hade, och alla andra som ”inte såg det komma” eller som inte uppskattar Sveriges svenska karaktär, vilket åtminstone omvärlden gör…

   Ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till ledningen för Högskolan i Dalarna med anledning av uteblivna åtgärder för att stävja våldet, rånen, inbrotten, trakasserierna och otryggheten:

   – ”As we know, some of the accommodation for students in Borlänge is situated in Tjärna Ängar.”

   – ”The dream of every student coming to study in Sweden comes from the delightful experience they are expecting to have in one of the first world countries.”

   – ”To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University”

   Gilla

   1. villvaraanonym skrev;
    ”Politikerna ville (bevekelsegrunden, motivet) skapa ett bättre Sverige genom invandring, vilket ansågs/anses vara berikande och en styrka, för såväl individen som för hela landet.”

    Inget utav de tre citaten delar jag, jag tycker inte att invandringen har berikat Sverige varken som land eller för folkets sak. Jag upplever inte att politikerna satte varken Sverige eller det svenska folket först utan allt handlar om ett ställningstagande FÖR invandring, de hittade på att invandringen skulle vara av godo för Sverige och i viss mening så har invandringen varit av godo, men problemen är fler som vi har fått MED invandringen och som ingen politiker har vågat ta tag i. Invandringen idag och genom sista årtionden har skapat problem både genom mänskligt lidande och rent ekonomiskt allt pga att politikerna men även många med dom trodde i sin enfald att invandrarna ”ville/skulle bli som oss” istället visade sig om man hårdrar det hela att många trivs utmärkt att leva på bidrag, skapa parallellsamhällen, väljer att leva utanför vårt samhälle detta fungerar inte i dagens svenska samhälle där hela vårt skattesystem bygger på att alla som kan ska arbeta, för Sveriges välbefinnande med andra ord att vi alla ska ha de bra.

    Gilla

   2. ”Gringo” augusti 26, 2022 kl. 14:02 skrev:

    ”Inget utav de tre citaten delar jag”

    Det håller jag med om, det gör inte jag heller.

    För att analysera Sveriges social-politiska utveckling vidare (”experimentland” som Piper rätteligen kallar landet)…

    Politikerna (och journalisterna) gick ett steg längre än att bara deklarera för folket att invandringen var berikande och en styrka, ”var av godo” som ”Gringo” uttrycker det.

    De ställde detta som ett ultimatum:

    – Om du ”Gringo” (”jag tycker inte att invandringen har berikat Sverige varken som land eller för folkets sak”) inte känner dig berikad, betraktar vi dig som ”rasist” varför vi kommer att bekämpa och fördöma dig.

    Till exempel:

    1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre Schori (S):
    ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

    Konsekvensen av detta, att bli kallad rasist — en människosyn som är moraliskt och medmänskligt förkastlig och som anses innehas av endast svenskar (här: folkslaget) — av den högst politiska makten, beskrev Lars Åberg indirekt 2022-08-18 i Göteborgs-Postens gästledare ”Hela verkligheten har blivit diskriminerande”…

    – ”Om rasismen är allestädes närvarande kan ingen svära sig fri, och eftersom rasist är det värsta epitet någon kan få i Sverige skaffar sig den som slungar det ur sig ett moraliserande övertag.”

    … varför få inte vågade, som bekant, säga emot (kritisera mångkulturen, invandrare och invandrarpolitiken).

    Rädslan för denna offentliga rasiststämpel fick framför allt kvinnorna att inte ens våga rösta enligt sin vilja…

    2016-01-27 Expressen Debatt
    forskare vid Göteborgs universitet:
    ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

    … vilket innebär att Sverige har odemokratiskt valda regeringar: samtliga riksdagspartier utom ett satte rasistbekämpandet och ”FÖR invandring”, som ”Gringo” skriver, före allt annat och med ökad intensitet från och med valåret 2010 (året då folk röstade in SD i Riksdagen).

    När en människa inte vågar uttrycka sina åsikter eller tyckanden brukar demokratier använda begreppet åsiktsförtryck.

    Men, politiker och journalister använder inte den termen då de anser att syftet är gott: demokratins yttrandefrihet gäller inte ”rasister”, de får skylla sig själva om de inte vågar yttra sig.

    Jag låter SVT-chefen Jan Helin (dåvarande chefredaktör och VD på Aftonbladet) beskriva, med ett leende, det offentliga Sveriges inställning till de utpekade och deras rädsla/oro — till exempel Gunnar Sandelin, socionom och fd. SVT-journalist och Ingrid ”Främlingshatets nya ansikten” (Expressen 1996) Björkman (se DetGodaSamhallet.com 2022-08-20) — …

    ”…ömhudade debattörer” som ”…inte tål motargument”

    Se YouTube-videor:
    1. ”Debatt SVT 2014-03-06 | Får man säga vad man vill i Sverige eller har vi en smal åsiktskorridor?” (45 minuter, upplagd av ”PB-SSE” 2022-04-16)
    2. ”Svensk debatt om invandringen” (9 minuter, upplagd av ”Jan Milld” 2014-03-07)

    … vilket är samma inställning (gissar jag) som nazisterna (som det är populärt att referera till) hade gentemot sina meningsmotståndare.

    *

    Jag undrar hur framtida historiker kommer att beskriva Sveriges omdaning till ett mångetniskt/kulturellt land (vilket bara är möjligt hos europeiska folk i den demokratiska västvärlden). Kommer de att använda begreppen ”åsiktsförtryck” och ”rädsla” och ”illegitima regeringar”?

    Eller, har Sverige blivit så delat/splittrat att det finns två olika historieskrivningar — en författad av nysvenskar och en av svenskar?

    Gilla

 2. Piper skriver…

  ”… det finns gott om prioriterade frågor som våra makthavare gärna undviker i valtider, uppbackade av media, så att det inte ska komma fram vem som bär ansvaret för landets uppenbara förfall.”

  En fråga som makthavarna inte undviker — och som har högst prioritet: 2017-01-04 Justitie- och Kulturdepartementet: ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott” — är bekämpandet av det som makthavarna (och en hel del folk) upplever vara svenskars mer eller mindre rasistiska människosyn, vilket är fel.

  Svenskar är inte rasister (dåligt bemötande beror på kulturkrock och inte på rasism), i synnerhet inte i jämförelse med andra nationell folk i till exempel Somalia, Syrien och Irak.

  Och frågan om vem som bär ansvaret, är detta angivet i Grundlagen (Regeringsformen, RF, 1 kap. 1§)…

  ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket.”

  … och:

  ”Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och allmän och lika rösträtt.”

  Men, då denna demokratiska process har satts ur spel, har Piper rätt i att det är politikerna (och myndigheter) som är ansvariga för ”…landets uppenbara förfall”, …

  … vilket beror på det lika uppenbara men odebatterade åsiktsförtryck som råder. Det vill säga rädslan för att betraktas som ”rasist” — av politiker, statliga och privatanställda journalister/debattörer, andra makthavare och en hel del folk (t.ex. vänner, bekanta och arbetskollegor) — när en person (avser endast svenskar; här: folkslaget) uttrycker ogillande eller bara tveksamheter kring mångkulturen, invandrare, invandring eller invandringspolitiken [*].

  Här är fyra vittnesmål som belyser denna rädsla:

  * 2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare vid Göteborgs universitet:
  ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  (till och med Regeringsformens 3 kap. 1§ är härmed försatt ur spel på grund av denna rädsla: ”Riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val”)

  * 2018-08-15 Dagens Arena (”radikal, progressiv idégrund”)
  Anna-Lena Lodenius:
  ”Normalisering och rädsla ökar kvinnors stöd för SD”
  – ”Om kvinnor röstade på SD i samma utsträckning som männen skulle SD kunna bli Sveriges största parti.”
  – ”Hittills har kvinnor valt SD betydligt mer sällan än män, av uppenbara skäl.”
  – ”… kvinnor [är] känsligare för vad omgivningen tycker och räddare för att väcka ogillande.”
  – ”Även om kvinnor har delat SD:s åsikter har de inte alltid velat gå ut med att de gillar ett parti med rötter i nazistiska miljöer som ofta stämplas som rasistiskt.”

  * 2022-06-30 Göteborgs-Posten Debatt
  (kvinnlig) polisinspektör i Göteborg:
  ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”
  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”

  * 2022-08-21 Expressen Debatt
  Lotta Gröning (L)
  ”Socialdemokraterna känns inte särskilt demokratiska”
  – ”Sverigedemokraterna var fortfarande Löfvens viktigaste vapen och efter valet 2018 lyckades han splittra alliansen med samma hårda budskap om Sverigedemokraterna och rasism. Moderaterna och Kristdemokraterna hoppade av. Det var oerhört skickligt agerat av Stefan Löfven, men han fick betala ett högt pris. Många av hans egna medlemmar lämnade partiet, DE SKRÄMDES TILL TYSTNAD OCH ANKLAGADES FÖR RASISM.

  I min kommentar till Pipers text 2022-07-27 ”Det märks verkligen inte att brottslighet är den viktigaste frågan för svenska väljare” finns ytterligare 16 vittnesmål, vilka bara är ett axplock.

  *

  Angående Sverigebilden…

  Ska Sverige se ut som ett svenskt land eller inte, det är frågan.

  Eller, uttryckt på ett annat sätt: Har Sveriges svenska karaktär ett värde i sig självt (ett existensberättigande) att bevaras till eftervärlden, som en i det närmsta obetydlig del av jordens stora mångkultur?

  (Vad tycker invandrarna själva? Vill de bo i ett svenskt land, eller i ett invandrarland?)

  Valet 11/9 kan ha en avgörande betydelse (måttet kvinnorna våga rösta efter sin övertygelse!).

  Exempel på den demografiska utvecklingen:

  *
  2022-08-24 DetGodaSamhallet.com
  ”Gästskribent ROLF HANSSON: Om vi ger upp språket – vad har vi då kvar?”

  – ”Om man även i teorin ger upp ambitionen att svenska ska vara ett gemensamt nationalspråk för både svenskar och invandrare har man tagit ännu ett rejält steg mot att omvandla Sverige till något som snarast liknar 1970-talets Libanon eller forna Jugoslavien under 1990-talet.”

  – ”Superdiversitet [— term/begrepp i ”kunskapsunderlagsrapport” (Malmö universitet, 2022-07-07) beställd av Malmö stads Tillväxtkommission —] är alltså ett tillstånd där det inte finns en självklar majoritetskultur för invandrare att integreras i, utan där själva blandningen och mångfalden kan sägas vara majoritetskulturen.”

  *
  2021-08-20 DetGodaSamhallet.com
  ”GUNNAR SANDELIN: Rodret är surrat!”

  – ”Röda fält [diagram över Sveriges 290 kommuner] visar att utländsk bakgrund i kommunen överstiger 50 procent, vilket det snart gör i alla våra tre största städer.”

  *
  2020-09-28 Utrikesstudenter i Högskolan i Dalarna:
  – ”The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”

  Wikipedia:
  ”Området [Tjärna Ängar] kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”.

  [*]
  ”invandringspolitiken”

  1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre Schori (S):

  – ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

  Gilla

  1. Bra där.
   Jag kanske är lite grov?
   Men f… n det har pågått i decennier & ingen gör ett skapades sk. t…
   F’låt mig.
   Inget har blivit bättre det senaste 30 åren, i min bok.
   Jag har varit med hela tiden & är lidrigt förbannad.
   Tyvärr.
   Inget har/blir bättre av, att 7000 skattefinansierade politruker står & ljuger i SVT.
   Kan/vill man inte försvara sin gräns….. vad är man?
   Ockuperad.

   Gillad av 1 person

 3. Ni är det vackraste…
  F…. n, tjejer…..
  Ni är sk fet… ..
  Hahahaha!
  Ahh, allt är på rätt ställe.
  Jag blir knäckt…
  Kvinnor, va?
  Fult att ljuga sa mamma…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s