Eurons värde under dollarn för andra gången på en månad

I juli hade eurons värde sjunkit gentemot dollarn till den lägsta nivån på 20 år och var värd lika mycket som en dollar, vilket grundade sig i räntehöjningarna i USA som stärkt dollarn respektive att euron försvagats på grund av allmän ekonomisk oro i Europa i anslutning till Ukrainakonflikten.

Under gårdagen föll euron under paritet med den amerikanska dollarn för andra gången på drygt en månad till ett så lågt värde som 0,9935 $, vilket är en av de lägsta nivåerna på två decennier efter en klättring till runt $1,03 vid ett tillfälle tidigare denna månad.

Euron har varit stadigt nedåtgående på sistone då rädslan för en recession i euroområdet har intensifierats på grund av ökad osäkerhet om rysk energiförsörjning.

Fallet är bara början på en djupare nedgång för valutan enligt strateger. Enligt Morgan Stanley kan euron sjunka till 0,97 dollar detta kvartal, en nivå som inte setts sedan början av 2000-talet. Samtidigt förutspår Nomura International att den faller till 0,975 USD i slutet av september, varefter marknaden förväntar sig att den ska bryta $0,95-nivån eller möjligen lägre eftersom trycket på energiförsörjningen ökar risken för strömavbrott och sannolikt kommer att kräva ökad energiimport till euroområdet.

EU-ledarnas självskadebeteende fortsätter trots de uppenbara konsekvenserna av de misslyckade sanktionerna och att valutan tar skada i processen kommer väl inte som en överraskning.

#followthemoney

#puppets

https://www.rt.com/business/561334-euro-slips-below-dollar/

https://www.bnnbloomberg.ca/euro-back-below-parity-just-start-of-decline-strategists-say-1.1808769.amp.html

10 reaktioner till “Eurons värde under dollarn för andra gången på en månad

 1. På detta har hela EU en växande statsskuld, en inflation som stiger, EU trycker nya pengar, räntan stiger, EU lägger mycket av sin ekonomi på allt från krigsutrustning till invandring och inget av detta gynnar EU-medborgarna, EU går en kall vinter till mötes och många varnar även för en brist på många av de vanligaste matvarorna, finns även de som varnar för hungersnöd för många av EU-medborgare. De styrande i EU lever i förnekelse och har en sjuk uppfattning att EU lever i ett västerländskt välstånd, hade de vårdat euron så hade den varit mycket starkare än dollarn. USA har väldigt stora bekymmer när det gäller ränta, dollar och skulder och borde egentligen ha varit bankrutt. Och som pricken över i:et ligger EU väldigt nära ett tredje världskrig där de styrande inte verkar vilja välja bort kriget utan snarare vill ha det, men krig har räddat många ekonomier förr i historian.

  Gillad av 3 personer

  1. Den svaga euron speglar det mentala tillståndet hoe europas ledare. Jag har hållt koll på den ryska rubeln och den har stigit fyrtio procent på några månader. En stark valuta speglar ett starkt folk och därmed ett starkt land.

   Gillad av 2 personer

 2. Säga vad man vill om USA men de har en försvarsmakt/krigsmakt som kan skydda dollarn. Det har inte EU och inte heller Sverige. Jag köpte lite tillgångar i USD och det är hittills den bästa placeringen jag har gjort. Den delen av mina investeringar är inflationsskyddad och skyddad mot militära interventioner mot Europa. Svenska kronan och Euron förtjänar inte något mer än att pissa på. Jag kommer att försöka växla över det mesta av mina likvida medel till tillgångar i dollar. Har kollat men det visar sig vara nästan vara omöjligt för en utlänning att öppna bankkonto i en amerikansk bank. Däremot funkar det jättebra att köpa aktier i amerikanska bolag. Lika skyddade som på en bank.Hett tips är att köpa i amerikanska läkemedelsbolag. Värdet av mina köp har stigit ungefär tio procent varav valutaförändringar står för en tredjedel.

  Gilla

  1. Märkligt. Du köper dollar istället för Rubel? Hur kan det komma sig? Den har ju stigit 40 % på några månader. Hade det inte varit bättre att köpa Rubel? Eller ryska aktier?

   Gilla

   1. Var finns den marknaden? Sanktioner och bojkotter från väst gör det omöjligt tyvärr. Inte ens Forex tillhandahåller Rubel. Man får ta det näst bästa. Huvudsaken är att man kommer från kronan.

    Gilla

   2. Om nu Rubelns värde inte sätts på en öppen marknad så är den ju värd det som Putin anser. Skulle den utsättas för omvärldens bedömning så är den nog inte värd särskilt mycket. Luftslott.

    Gilla

   3. Rubelns värde sätts någonstans och du är väl inte så dum att du inte tror att det handlas för fulla muggar med Rubel. Sånt får inte vi vanliga veta men Putin har ju krävt att gas skall betalas ut i Rubel och det tranferreras givetvis av banker i väst. Annars kan du ju fråga valfri svartväxlare i Stockholm. Men du har rätt i att det är Putin som bestämmer över värdet på Rubeln iom att han har satt upp villkor för att stötta rubeln precis som alla andra länder försöker hjälpa sin valuta med olika åtgärder så som till exempel räntehöjningar. Inget konstigt och inget luftslott alls. Grafen över rubel-euro:
    https://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=RUB&to=EUR

    Gilla

 3. En tänkvärd artikel om
  Den amerikanska myten,
  av Larry Romanoff :

  ”Amerikaner skryter oavbrutet om sin konkurrenskraft och miraklerna i deras råkapitalistiska system, men vid närmare undersökningar verkar dessa påståenden vara mestadels tanklös chauvinism som förvandlar historiska olyckor till religion. Om vi granskar utfallet så har amerikanska företag sällan varit särskilt konkurrenskraftiga. Det finns mer än rikliga bevis för att deras ansträngningar främst är inriktade på att säkerställa en asymmetrisk spelplan som gjort det möjligt för dem att undvika att konfrontera verklig konkurrens……..”

  https://anthropocene.live/2022/08/14/den-amerikanska-myten/

  Gilla

 4. Exportindustrin jublar och söker arbetare för fulla muggar! Valutor är som aktier, eller bostäder. Lika mycket eller lite som någon är beredd att betala för dem.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s