Zelenskyjs gloria på sned efter kritik i hemlandet

Glädjande att se hur en svensk tidning som DN för ovanlighetens skull publicerar en artikel som kritiserar den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj, som tycks bli alltmer impopulär i hemlandet.

Det var i en intervju med den amerikanska tidningen Washington Post som Zelenskyj stod fast vid valet att inte varna det ukrainska folket om uppgifterna om en förestående invasion av Ryssland eftersom han befarade att informationen skulle skapa panik och slå landets ekonomi i spillror.

-”Om vi hade kommunicerat det – och det ville vissa som jag inte kommer att namnge – då skulle jag ha förlorat sju miljarder dollar i månaden sedan oktober. Och när Ryssland faktiskt attackerade skulle de ha tagit över på tre dagar. Rysslands misslyckade försök att intaga Kiev visar att beslutet var det rätta. Vi var så starka som vi kunde vara. Vissa personer lämnade, men de flesta stannade här och kämpade för sina hem. Det kan låta cyniskt, men det var de som stoppade allt.”

Men alla håller inte med Zelenskyj som har fått hård kritik efter intervjun. Journalisten Bogdan Butkevich skriver exempelvis i ett Facebookinlägg att håret reste sig när han läste presidentens svar.
”Hur kan en person som har Mariupol, Butja och Cherson på sitt samvete säga att en evakuering hade överväldigat landet?”

Chefredaktören för den ukrainska nättidningen Pravda, Sevhil Musajeva, skriver på Facebook att Zelenskyjs förklaring är en kränkning och menar att de ekonomiska förluster som riskerades måste vägas mot de liv som gått förlorade, områdena som ockuperats och rädslan hos människorna som plötsligt befann sig mitt i ett krig.

Hård kritik kommer också från författaren Kateryna Babkina, som säger att beslutet att inte varna civilbefolkningen varken var ett misstag, ett olyckligt missförstånd eller en strategisk felberäkning – utan ett brott.

Att Ryssland inte haft intresse av att intaga Kiev har varit tydligt under en lång tid, de har de militära muskler som krävs och skulle i sådant fall ha gjort det från början. Snarare har deras främsta mål varit att bistå befolkningen i östra Ukraina, vilket man lyckats med.

Kanske är äntligen nickedockan på väg bort när USA och EU börjat tröttna på Zelenskyjs återkommande krav, men han lär säkerligen ersättas av en ny puppet som kan bistå med penningtvätt samt varken sätter medborgarna främst eller värnar om att vinsten från landets värdefulla tillgångar går till befolkningen.

#followthemoney

https://www.dn.se/varlden/zelenskyj-kritiseras-i-ukraina-varnade-inte-for-invasionen/

6 reaktioner till “Zelenskyjs gloria på sned efter kritik i hemlandet

 1. Härlig info du påvisar och hoppet tänds om att en dialog kommer med Putin, vilket han (Ryssland) eftersträvat länge för att uppnå fred i regionen….
  Tragiskt att så många fått sätta livet till och enorma summor använts till ingen nytta, pga Zelenskyj och djupa staten…

  Gillad av 3 personer

  1. Den dag USA får garantier från Ryssland att de landområden och annat som USA-bolag ”köpt” i östra Ukraina får fortsätta med sin verksamhet i deras ägo den dagen sitter Zelensky i en katapultstol på väg mot antingen krigsrätt i Ukraina eller nackskott av SBU. Spelet bakom kulisserna ser vi bara glimtar av och spratteldockan Zelensky är bara en liten skit i sammanhanget med alltför stor käft. De stora besluten tas i Washington, Moskva och Peking även om Bryssel fortfarande låtsas att de har något att säga till om…

   Gillad av 3 personer

 2. Det verkar som det bara är en fråga om tid innan Zelensky går samma väg som en gång Nicolae Ceausescu. Ukrainarna är alltmer utleda på att vara USAs tvångsrekryterade proxy krigare och tvingas strida till sista ukrainaren för USA räkning och vinst.

  Gillad av 1 person

 3. Vad Zelenskyjs gjorde eller inte gjorde innan kriget saknar, i stort sett betydelse, när det gäller Rysslands krig i Ukraina. Han lär få sin dom när Ukraina trängt ut den ryska armen ur sitt land!
  Frågan är när Putin blir utmanövrerad? Med 50-70 tusen dödade soldater och med allt tuffare levnadsvillkor så är det bara en tidsfråga innan de vanliga ryssarna sätter ned foten och gör uppror mot det fascistiska styret. Eller så gör de andra i ledarskiktet slag i saken och ser till att han försvinner. Det ryska folket har aldrig haft problem med Ukraina och stöder inte Putins krig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s