Har svensk polis planerat för beredskap vid eventuella elkriskravaller?

Det så kallade neutrala Schweiz valde ändå att deltaga i sanktionerna mot Ryssland och drabbas nu tillsammans med EU av elkrisen. Enligt polischefen för en av landets kantoner befarar man att schweizare kan göra uppror och ta till plundring om nationen drabbas av en allvarlig energikris i vinter. Även Fredy Fassler, chef för säkerhets- och justitiedepartementet i kantonen St. Gallen, har uttalat sig om att ett strömavbrott skulle få ”långtgående konsekvenser”.

-”Tänk dig, du kan inte längre ta ut pengar i bankomaten, du kan inte längre betala med kortet i butiken eller tanka din tank på bensinstationen. Uppvärmningen slutar fungera. Det är kallt. Gatorna blir mörka. Det är tänkbart att befolkningen skulle göra uppror eller att det skulle bli plundring. Landets myndigheter borde vidtaga åtgärder för att förbereda sig för sådana extrema scenarier.”

Även om han inte tror att en sådan katastrof är trolig, har polisen ändå förberett sig för en sådan händelse.

Fasslers kommentarer kommer efter att schweiziska myndigheter förra veckan sade att de kan komma att lägga restriktioner på energiförbrukningen den kommande vintern, vilket signalerar att strömbristen är bland de allvarligaste riskerna för landet. Tidigare har Werner Luginbuhl, chefen för schweiziska elregulatorn ElCom, klagat på att elektricitet användes ”helt tanklöst” och uppmanade medborgarna att fylla på med ljus och ved på grund av eventuella strömavbrott i landet i vinter.

Europa har verkligen tagit åtskilliga steg bakåt i och med sina dumdristiga politiska beslut som enbart slagit tillbaka på dem själva. Historien upprepar sig och nu tvingas invånarna att bli skuldslavar. Det bästa stället att vara i vinter om man inte vill frysa torde vara i Ryssland som har gott om gas, olja och elektricitet. 😉

En intressant fråga är för övrigt om den svenska polisen kalkyrerat för eventuella kravaller vid långvariga strömavbrott till följd av elkrisen? Med tanke på korankravallerna tidigare i år finns det gott om potentiella uppviglare för den handfallna polisen att hantera, med hunger och köld som extra krydda. Syltryggarna som folket kommer ge förnyat förtroende om några få veckor kan så klart köra med sitt gamla vanliga mantra – vi såg det inte komma.

https://www.rt.com/news/561220-switzerland-revolt-energy-deficit-police/

9 reaktioner till “Har svensk polis planerat för beredskap vid eventuella elkriskravaller?

 1. Sent inkommen rekommendation till Schweiz medborgare.
  Veden bör vara upphuggen och klyvd enl. bondepraktikan.. Dymmelonsdagen före påsk.

  Då travad för torkning till kommande vinter.

  Gillad av 1 person

 2. De flesta i Schweiz har minst ett handeldsvapen (typ gevär) hemma pga deras beredskapssystem. Detta kan blir ett ”problem” om politikerna ställer till det i samma utsträckning som i flertalet andra länder.

  I preventivt syfte, så försöker politikerna i vissa länder som t.ex. USA och Sverige se till att legitima vapen inte kan plockas fram vid en folklig resning, genom att införa mer restriktioner och förbud. Till skillnad mot USA, så är inte licensierat innehav i Sverige grundlagsskyddat … I pågående attacken mot tävlingsskyttar och jägare här, så är det värt att notera att inom flertalet tävlingsformer inom skytte, så är det bara tillåtet med vapen som går att ladda en patron i taget. De är inte mycket att ha i en väpnad konflikt.

  Gillad av 3 personer

 3. Självklart har Polisen förberett sig på kommande kravaller.
  Det nu obsoleta armbandet ”Sluta skjut!” har uppdaterats till ”Sikta först – skjut sedan!” och för att avvärja alla eventuella kommande kravaller, har det nya armbandet ”Inga kravaller på våra gator!” tagits fram.
  Det senare armbandet kommer, av outgrundliga skäl, endast att delas ut i de s.k. utanförskapsområdena.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s