Sverige exporterar mest el i Europa men kan inte garantera elförsörjningen för det egna folket

Läser att Sverige för närvarande är det land som exporterar mest el i Europa och att exporten snart kan öka ytterligare med en fördubblad exportkapacitet från Skåne till Tyskland, vilket känns som ett hån när vi samtidigt är i ett läge där vi har skyhöga elkostnader och södra Sverige hotas av effektbrist samt får lida för elprisområdesindelningen.

Svenska kraftnät förbereder just nu byggandet av Hansa Power Bridge, en drygt 30 mil lång sjökabel från Skåne till Nordtyskland som kommer utöka kapaciteten för den svenska elexporten till Tyskland från 600 till 1300 MW, i syfte att kunna exportera ett överskott av förnybar elproduktion från Norden och därmed ersätta fossilbaserad produktion på kontinenten. Den nya kraftledningen har fått klartecken av Mark- och miljödomstolen och nu återstår bara regeringens godkännande. Energimarknadsinspektionen uppmanar tydligen till ett ja.

Stefan Yard, elexpert och professor emeritus på Ekonomihögskolan i Lund, konstaterar att det är märkligt att Svenska kraftnät ligger så långt framme i utbyggnaden av utlandsförbindelserna när man misslyckats kapitalt med att bygga viktiga förbindelser inom Sverige, vilket han har helt rätt i.

Obegripligt att svenska folket accepterar situationen utan att protestera nämnvärt och står redo att ge våra giriga riksdagspartier fortsatt förtroende.

#vibetalar

https://samnytt.se/svensk-elexport-kan-fordubblas/

8 reaktioner till “Sverige exporterar mest el i Europa men kan inte garantera elförsörjningen för det egna folket

 1. Att länderna ska kopplas ihop så man kan skicka strömmen mellan länderna var såklart en försämring, som vanlig, allt ska förstöras. Nu finns det risk att områden i Sverige släcks ner för att man tjänar mer pengar på att skicka ”vår” ström till andra länder. Sug på den när det blir svart hemma.

  Gillad av 1 person

  1. Snarare en enorm förbättring. Det betyder att var land inte behöver bygga kapacitet för alla eventualiteter som driftstopp och underhåll, och det i tur betyder en kostnadsbesparing på omkring 20%. Att man ”att man tjänar mer pengar på att skicka ”vår” ström till andra länder” är bara en form av girighet och korruption och har inte med de tekniska lösningarna att göra.

   Gilla

 2. Novisen vid spisen, förstår i alla fall att strömmen flyter mot den som betalar bäst, Tyskland.
  Men….undrar hur grafen för effekt per tidsenhet ser ut i sjökabeln utslaget på 365 dagar.
  Är det en fyrkantsvåg, på-av-på-av.
  Tyskland pröjsar endast då det blåser, eller fyller Sverige i hålen vid vindstilla med vår egen kärn och vattenkraft så att det blir brist i södra Sverige och Pågen därför inte kan levereras den el de behöver för ökad produktion av bröd.

  Gilla

 3. Svenska skattebetalare får stå för notan när kablar skall byggas till Tyskland. Svenska staten får betala och tyska Uniper tar vinsten. Svenska kraftnät är en korrupt myndighet och beslutande tjänstemän där har fått resor,väskor,pälsar,kläder och parfym till de kvinnliga cheferna etc etc av just Uniper-allt för att skapa opinion för sin sak. Ifall kontanta gåvor har givits vet jag inte men håller det för troligt. Tjänsteman på just Svenska kraftnät har berättat om gåvorna för mig. Det är på en del av min mark som Hansakabeln skall gå och efter många överklaganden som till sist hamnade hos Regeringen så pausade Sv kraftnät ansökningsprocessen men det blir nog snart en ny runda. Jag är beredd.

  Gilla

 4. Reblogga detta på corneliadahlberg och kommenterade:
  Ännu ett exempel på hur lättmanipulerad Svensson är, som om en månad som kommer rösta fram ännu högre elpriser.

  Ur kommentarsfältet på Samnytt: ”Tyskarna behöver inte betala 5-6 kronor för kilowatten! Det finns ju billig svensk el att ta! Det har Bryssel bestämt.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s