Beslutsfattarna har ignorerat problemet i åratal

Det är inte bara privatpersoner som drabbas hårt av energikrisen och känner stark oro inför höst/vinter, även många företag drabbas hårt. I dag uppger branschorganisationen Livsmedelsföretagen att svenska livsmedelsproducenter är mycket oroliga inför hösten och vintern när det gäller de skenande elpriserna.

Anders Carlsson Jerndal, VD på bageriföretaget Pågen, säger att det är helt horribelt att det här kan ske i ett välutvecklat land som Sverige. Företagets kostnader för energiförsörjningen har femdubblats sedan i höstas och de ökade elpriserna slår igenom på företagets lönsamhet samt tvingar dem att höja priserna.

Det är inte första gången som brödjätten, som är en av Malmös största privata arbetsgivare, lyft landets energiproblem. Med sina ugnar och maskiner är bolaget också en av kommunens största konsumenter av el. Redan 2019 ville företaget växa med framskridna planer på expansion i Malmö med utökad produktion, men stoppades då av elbrist när kraftbolaget Eon inte kunde garantera att bageriet skulle få tillräckligt med el. Pågens VD Anders Carlsson Jerndal sade då att ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”.

I diverse debatter manglas nu elfrågan, men ingen av kandidaterna tycks vilja gå på djupet och se att det behövs en förändring i prismekanismen för EU:s inre energimarknad samtidigt som man tar åtskilliga steg bort från den gröna omställningen som till viss del satt oss på pottkanten.

Återkommande hör vi våra politiker felaktigt skylla den uppkomna krisen på Ryssland, men sällan diskuteras varför man inte tagit tag i ett välkänt problem med brist på elproduktion och överföring samt en icke fungerande elmarknad långt tidigare när det varit allmänt känt i åratal. När ska makthavarna ställas till svars för sina misslyckanden istället för att återkommande belönas med nya mandat så förstörandet kan fortgå?

#followthemoney

https://www.svd.se/a/0nWe9G/brodjatte-ville-expandera-stoppas-av-elbrist

https://sverigesradio.se/artikel/pagens-vd-om-okade-elpriserna-horribelt

8 reaktioner till “Beslutsfattarna har ignorerat problemet i åratal

 1. Staten kan ge samma rabatter på el till våra svenska företag som Facebook och Google har , men det är klart att dessa två nämnda företag går regeringens ärende , och censurerar obekväm kritik .

  Gillad av 4 personer

  1. Flisigt!
   Grejen med rabatterna till Techs serverhallar är kommunikation och framkant som trumfar bagar Bengtssons önskan baka fler limpor.
   ”Låt dem äta kakor”

   Gilla

 2. Läste för några år sedan om en FN-rapport som konstaterade att Sverige skulle vara ett U-land 2030….
  Denna rapport togs ganska snart bort från FN:s infosidor, troligast efter påtryckningar från speciellt håll 🤔

  Gillad av 3 personer

 3. Socialdemokraterna kallar de som händer just nu för ”Putinpriser” själv kallar jag de som händer på elmarknaden för ”Magdalenapriser” de är sossarna, centern och MP som har satt oss i skiten, de är dessa som är skyldiga till dagens elmarknad.

  Pågens VD Anders Carlsson Jerndal sade då att ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”.
  Det räcker väl att se sig omkring i samhället så inser man att vi är på väg mot det hållet, finns det något som fungerar bättre än för 20 år sedan? Har skolan blivet bättre? Har hälsa-och sjukvården blivet bättre? Har polisen blivet bättre? Har omsorgen blivet bättre? Har elmarknaden blivet bättre? Finns så mycket mer som bara krackelerar och man undrar som Leif Östling frågade sig ”Vad fan får jag för pengarna” själv ställer jag frågan vart fan tar pengarna vägen?

  Hela samhällsutvecklingen går åt samma håll som vilket ”skithålsland” som helst, ingen som vill ta ansvar, ingen som behöver ta ansvar, ingen som vill känna till ordet ansvar, men de styrande vill gärna ha makten, de vill gärna styra över oss, de vill tjäna mycket pengar, de vill få det bättre, men ingen bryr sig om att folket får det sämre, utan allt handlar om makten och då får det kosta vad de kosta vill.

  Gillad av 2 personer

  1. Den sk marknaden har fått för stor makt. Marknaden gör precis som den skall göra-säljer till högstbjudande och i detta fallet exporteras svensk el till kontinenten för fem gånger priset av svensk el. Vad slutkonsumenten får betala på kontinenten vet jag inte dock. Vi är i händerna på privata utländska elföretag som Eon och Uniper. Ja,Sverige har blivit en bananrepublik där billig råvara köps av utländska kolonisatörer. S och Magdalena Andersson kan inte göra så mycket och har ingen skuld i detta. En återreglering av elmarknaden är på sin plats och de enda som klarar av detta är Socialdemokraterna tilsammans med Vänsterpartiet. Det krävs lagändringar eller ett konkurshot över Uniper. Uniper har redan sprungit till Tyska staten och begärt hjälp. I dåliga tider förstatligas ofta marknaden. Vi får sätta vårt hopp till en riktig ekonomisk depression a la 1929.

   Gilla

  1. Ett litet fel smög sig in. Det är ‘Kalla Fakta’ och inte ‘Uppdrag Granskning’. Det gör det dock inte mindre intressant …

   Sänds även på tv4play.se

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s