Svensken som hotas av dödsstraff i Donetsk är ingen duvunge

Den bild som massmedia presenterar av den svenske man som stridit i Ukraina och nu hotas av dödsstraff i Donetsk är inte helt korrekt, inte heller hans påstående inför rätten om att han inte är en legosoldat – det vill säga en utlänning som krigar för Ukraina mot betalning, något som strider mot internationell rätt – utan en vanlig person som träffade en kvinna och bestämde sig för att börja ett nytt liv i Ukraina, ett land som han säger sig älska. Svensken uppgav under rättegången att han kom till Ukraina första gången 2015, tyckte om landet och reste dit flera gånger samt till slut bestämde sig för att stanna, varför han utvandrade till Ukraina sommaren 2021.

Samnytt har granskat den 47-årige svensken Mathias Gustavsson och det framkommer att han bland annat varit en posterboy för Azovbataljonen, som brukar beskrivas som en nynazistisk militär gruppering, i flera års tid. Svensken har flera gånger lyfts fram i bataljonens propaganda där han går under namnet ”Mikola”. I en av intervju från 2017 som Azov själva publicerat, berättar han att han reste till Ukraina för att ansluta sig till den ukrainska sidan i maj 2014.

Det framkommer också att svensken sommaren 2014 lämnar Sverige och tar sig till Ukraina då han jagas av svensk polis efter överträdelse av kontaktförbud mot en före detta flickvän, ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Gustavsson har enligt uppgift suttit i fängelse flera gånger och är dömd för våldsbrott mot tre olika kvinnor som han tidigare haft relationer med. Han har ett gediget belastningsregister som sträcker sig tillbaka till 1996 och är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak samt hemfridsbrott mot de tre kvinnorna. Han har även en son med en av kvinnorna och såväl kvinnan som pojken lever med skyddade personuppgifter på grund av hotbilden från pappan.

Den 10 januari 2015 inleder Skatteverket en bosättningskontroll av Mathias Gustavsson och när de två dagar senare får tag på honom framkommer det att han flyttat från Sverige, men att det är oklart vilket land han kommer flytta till, varför Skatteverket till slut registrerar honom som utvandrad till ”okänd land”.

Mathias Gustavsson uppges vidare ha en bakgrund i nationalistiska kretsar i Sverige och har skrivit tusentals inlägg på Flashback om att han ogillar invandrare, röstar på Sverigedemokraterna samt att han deltog i partiets demonstrationer under 1990-talet. Han har även skapat ett flertal diskussiontrådar under forumdelen ”Nationalsocialism, fascism och nationalism”.

Gustavsson har även twittrat om att han inte beviljats ukrainskt medborgarskap och under 2016 delgav han planer om att gifta sig med en ukrainsk kvinna och bilda familj för att kunna bli medborgare, ett ämne som även är återkommande i intervjuer i Azovbataljonens propagandakanaler. Enligt uppgifter från rättegången ska han under förra året till slut ha beviljats medborgarskap efter att själv ha betalat för det.

Således är detta ingen duvunge direkt och han visste mycket väl vad han gett sig in i, så det är bara att ta konsekvenserna av de val han gjort. Det hade varit smakfullt om även svensk massmedia kunde göra en bakgrundskontroll istället för att måla upp en tillrättalagd bild, men det är så klart för mycket att begära att de skulle rapportera sakligt för ovanlighetens skull.

https://samnytt.se/han-ar-ukraina-svensken-som-riskerar-dodsstraff/

5 reaktioner till “Svensken som hotas av dödsstraff i Donetsk är ingen duvunge

  1. Nu är det intressanta i historien att en påhittad republik som styrs av kriminella startat en ”rättegång”mot en svensk som tagit värvning i Ukraina. Det är fullständigt ointressant om han innan varit Guds bästa barn eller en nazistisk Sverigedemokrat, en påhittad stat har inga rättigheter att gripa eller döma en enda människa!

    Gilla

  2. Kan inte säga att jag kommer att sakna honom, för honom började kriget redan 2014 när han försökte undkomma vår rättvisa med att åka till kriget redan då. Enligt texten har han ett gediget brottsregister, läste om honom på Flashback där skrev de att NMR visste mycket väl vem han var och det speglar bilden ganska bra eftersom han har stridit för Azovbataljonen så man kan på sätt och vis säga att han hade hittat hem till sina likasinnade. I mina ögon är man en legosoldat om man strider för ett främmande land mot någon form av betalning. Så per definitionen blir även Wagner-gruppen, Academi (tidigare Blackwater), de som strider mot betalning och inte är medborgare i det land man strider för legosoldater. Finns inga förmildrande ursäkter för honom eller någon annan legoknekt de vet mer än väl vad de sysslar med och vad de skulle innebära att bli tillfångatagen av fienden, nu får han stå sitt kast. Tror dock att chansen är 50/50 att ryssarna arkebusera honom, mycket för att stationera ett exempel på vad som händer en legosoldat, eller så låser de in honom i utbyte mot något annat.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s