Erdogan har inga problem med att köra över EU

Noterar roat att EU är förbannade på Turkiet för att de struntar i EU:s sanktioner mot Ryssland och fortsätter sin handel med ryssarna samtidigt som de inte kan göra något åt det.

Värdet och volymen av Turkiets export till Ryssland har ökat dramatiskt från 2021 års nivåer eftersom turkiska företag skyndat sig att betjäna marknaden som övergetts av amerikanska och EU-baserade företag.

Den senaste statistiken från det turkiska handelsministeriet visar att exporten till Ryssland uppgick till över 2 miljarder dollar mellan maj och juli, vilket är 642 miljoner dollar mer än under samma period förra året. Bara i juli steg värdet på exporten med 75% jämfört med föregående år, från 417 miljoner dollar till 730 miljoner dollar, vilket är den största ökningen i turkisk export hittills. Ryssland står nu för 3,9% av all turkisk export, vilket är en uppgång från 2,6% i juli förra året. Turkiets export till USA har också ökat med 25% och det totala värdet av exporten är 13% mer än förra året.

Den pågående inflationen som devalverat den turkiska liran är bidragande, men även embargot mot Ryssland som leds av USA och dess EU-allierade, vilket Turkiet avböjt att deltaga i.

EU-tjänstemän i Bryssel sade i går till Financial Times att ”det är på vår radar” samt ”det är inte trevligt och uppfattas inte bra av EU, det är irriterande.”

Turkiets president Erdogan driver vad han kallar en ”balanserad” inställning till konflikten i Ukraina och säljer stridsdrönare till Kiev samtidigt som han upprätthåller ekonomiska band med Moskva.

Enligt Peter Stano, chefstalesman för EU:s diplomatiska tjänst, ”är det inte riktigt lämpligt att öka förbindelserna eller engagemanget med Moskva vid en tidpunkt då EU trappar ner sina förbindelser med Ryssland på grund av konflikten i Ukraina”. Men oavsett hur upprörda Brysseltjänstemännen än är över Turkiet, erkänner de att det inte finns mycket de kan göra åt det. ”Det är Turkiet, alla i EU behöver dem, av en eller annan anledning och EU måste vara medvetna om sina förmågor… vi kan inte bara säga till Erdogan att han måste följa våra regler.”

EU är således upprörda över att Turkiet inte följer deras främsta exempel på att begå ekonomiskt självmord och kasta ut befolkningen i kylan. Självklart kliver någon annan in när en möjlighet öppnas, det borde EU ha förutsett när de valde att gå i USA:s ledband. Såväl Ryssland som Turkiet kommer klara sig bra, medan väst dödat sin ekonomi i det långa loppet och vi medborgare betalar.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/560981-eu-turkey-russia-growing-trade/

2 reaktioner till “Erdogan har inga problem med att köra över EU

  1. Turkiet har även sin lilla ”kran” som de kan öppna igen, om EU skulle få för sig saker. Något som skulle reta Grekland än mer, än vad de redan har gjort.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s