Ukraina är bankrutt och väst betalar notan

I dag träffades de nordiska statsministrarna i Oslo där de unisont lovade att fortsätta stödja Ukraina även i fortsättningen. Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz deltog också i en del av mötet där han önskade Finland och Sverige välkomna in i Nato samt upprepade stödet till Ukraina på alla plan: ekonomiskt, militärt, humanitärt och diplomatiskt.

Landet lär behöva all ekonomisk hjälp de kan få eftersom Ukraina enligt uppgift har förlorat sitt ekonomiska oberoende då det inte längre kan uppfylla sina skyldigheter gentemot sina medborgare utan västerländsk hjälp. Detta skrev ryska statsdumans talman Vyacheslav Volodin i dag på Telegram, där han hävdade att insamlade skatter endast utgör 40% av landets budget, varav mer än 60% täcker militärutgifter, medan Ukrainas månatliga underskott uppgår till 5 miljarder dollar.

Volodin konstaterade att Ukraina är i konkurs och har förlorat sitt ekonomiska oberoende – samma siffror rapporterades i fredags av Wall Street Journal. Enligt Volodin kan Kiev inte längre uppfylla sina skyldigheter gentemot medborgarna utan hjälp från Washington och Bryssel.

Enligt Oleg Ustenko, en ukrainsk presidentrådgivare i ekonomiska frågor, förväntas Ukrainas statsbudgetunderskott uppgå till 50 miljarder dollar i slutet av året. Det är ungefär 30-35% av landets BNP. Den ukrainska regimen säger att de behöver 5 miljarder dollar i månaden i hjälp från västerländska givare.

De bidrag och lån som väst utlovat Ukraina har kommit mycket långsammare än väntat. Hittills har bara 1 miljard euro av ett långfristigt lånepaket från EU om 9 miljarder euro anlänt.

Sedan februari har EU bidragit med 2,2 miljarder euro. United States Agency for International Development tillkännagav i mitten av juli att de skulle skicka ytterligare 1,7 miljarder dollar, vilket gör att deras totala utgifter för Ukraina uppgår till 4 miljarder dollar. Förra veckan sade Ukrainas finansminister att hans land förväntar sig 3 miljarder dollar i amerikanskt ekonomiskt bistånd i augusti och ytterligare 1,5 miljarder dollar i september. Betalningarna är en del av ett överenskommet ekonomiskt stödpaket på 7,5 miljarder dollar och skulle användas för att finansiera ”kritiska utgifter” som sjukvård och pensionskostnader.

Att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland slagit bort benen på EU är något som de flesta hushåll börjat känna av och i dag varnade dessutom ekonomer för att risken för en recession i euroområdet har nått den högsta nivån sedan november 2020 enligt Bloomberg, med hänvisning till energibrist som hotar att pressa den rekordhöga inflationen ännu högre. Rapporten visar att sannolikheten för att produktionen ska krympa under två raka kvartal har stigit till 60% sedan konflikten i Ukraina började och västerländska sanktioner infördes.

”De stigande levnadskostnaderna skadar företag och hushåll i euroområdet, med Rysslands energihot som förvärrar det problemet på väg in i de sista månaderna av 2022”, skrev Bloomberg och pekade också på flaskhalsarna i utbudet som har förvärrats av svår torka. De tillfrågade ekonomerna förväntar sig att inflationen i blocket i genomsnitt kommer att vara nästan 8% i år, ungefär fyra gånger högre än Europeiska centralbankens (ECB) mål. De förutspår också en inflation på 4% 2023 och en avmattning till målet på 2% 2024 samt att ECB kommer att höja räntorna med en halv punkt i september.

Det interna missnöjet med president Vladimir Zelensky ser för övrigt ut att fortsätta och big Z verkar bli alltmer desperat. I dag sparkade han cheferna för tre regionala kontor för landets säkerhetstjänst (SBU), Ukrainas efterträdare till KGB. Tidigare i sommar avskedade han den högsta tjänstemannen på byrån med hänvisning till utbrett förräderi bland agenter.

Men massmedias narrativ kommer fortsätta vara dominerande och väst kommer kontinuerligt trycka upp pengar för att stödja kriget eftersom folket varken protesterar eller ifrågasätter medan hyperinflationen kommer. Medborgarna i väst måste helt enkelt förstå att deras regeringar behöver mycket pengar för att finansiera Ukraina och kanske finns det i slutändan något litet över att ge till det egna folket.

#followthemoney

https://www.hbl.fi/artikel/5b843d1e-2e53-4d47-9bcc-2e78da5f815e

https://www.rt.com/business/560859-bloomberg-warns-eu-recession/

https://www.rt.com/russia/560850-ukraine-budget-bankrupt-moscow/

https://www.rt.com/russia/560860-zelensky-fires-sbu-chiefs/

8 reaktioner till “Ukraina är bankrutt och väst betalar notan

  1. I vissa fall kan jag tänka mig att bidraga. Kampen mot fascisten Putin och hans illegala och folkrättsvidriga krig, är ett sådant tillfälle. Med alla till buds stående medel måste detta vansinniga krig stoppas, som oprovocerat startats av Ryssland, är ett sådant fall.

    Gillad av 1 person

    1. Det kommer att stoppas. Av Ukraina. När ryssen är slagen. När inträffar det? Tja, inom ett halvår är min prognos. Men vi får se.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s