Vinterchock väntar Europa i energi- och bränslekrisens fotspår

Den Europeiska unionen kommer att gå in i en vinter med säsongsmässigt låga nivåer av diesel i lagringstankar, vilket kommer få stora konsekvenser för kontinentens industrier och yrkesförare på grund av hotande sanktioner mot rysk råolja och raffinerade produkter.

De senaste uppgifterna från Wood Mackenzie visar att regionens lager av vägdiesel, eldningsolja och annat bränsle av dieseltyp kommer att minska i november till de lägsta nivåerna i data som går tillbaka till början av 2011.

På en bakåtriktad marknad handlas nuvarande priser till en premie jämfört med priserna för framtida leveranser, vilket gör det oekonomiskt för handlare att lagra diesel och bokföra vinst.
”Ingen med sitt fulla sinne i bruk skulle lägga diesel i tankar på de nivåerna”, sade en icke namngiven europeisk finanshandlare.

Situationen försämras dessutom eftersom marknaden redan är ansträngd på grund av raffinaderiavbrott i Österrike, som tillsammans med Tyskland och Schweiz planerar att bygga upp eldningsoljelager inför vintern. Samtidigt kan stigande naturgaspriser, som uppmuntrar en övergång till oljeprodukter för kraftgenerering, också dra åt marknaden ytterligare enligt FGE Energy.

Internationella energiorganet höjde i torsdags sin prognos för tillväxten av oljeefterfrågan för i år med 380.000 fat per dag (bpd) till 2,1 miljoner bpd med hänvisning till gas-till-olja-bytet.

Enligt data från energianalysföretaget Vortexa fortsätter Europa att förlita sig starkt på Ryssland för att tillfredsställa sin efterfrågan på diesel. Statistik visar att 60% av regionens sjöburna dieselimport kom från Ryssland förra månaden och finanshandlare förväntar sig att Europa kommer att drabbas av en vinterchock.

Europeiska unionen planerar för övrigt att sluta köpa all sjöburen rysk råolja från början av december och kommer att förbjuda alla raffinerade produkter från landet två månader senare.

Det känns verkligen inte som att beslutsfattarna i Bryssel gjort en konsekvensanalys och haft det europeiska folkets bästa för sina ögon när de lagt upp strategin med att försöka krossa Ryssland, en plan som dessutom slagit tillbaka på dem själva, men här i Sverige klagar vi inte i första taget utan lider gärna i solidaritet med andra – kosta vad det kosta vill. Eller som EU-toppen Josep Borrell uttryckte det; vi bör solidariskt bita ihop och betala vad de styrande i Bryssel bestämt att det ska kosta att stödja Ukraina genom att isolera Ryssland.

#viharvälingaproblem

https://www.reuters.com/article/europe-oil-diesel-idINKBN2PI0WX

3 reaktioner till “Vinterchock väntar Europa i energi- och bränslekrisens fotspår

  1. ”Konsekvensanalys”. Behövs det ens. Lite vanligt folkvett av den gamla sorten skulle nog gå långt. Behövs det ”analyser” för att fatta att när vedboden är tom går det inte att tända spisen, även om det nu gäller gas och olja.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s