Tjernobyl 2.0 om ingen drar i handbromsen

Vid ett möte med FN:s säkerhetsråd i går varnade Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia för att Ukrainas vårdslösa handlingar mot Zaporozhye-kraftverket i södra Ukraina driver världen allt närmare en stor kärnkraftskatastrof.

Anläggningen som varit under kontroll av ryska styrkor sedan starten av konflikten mellan Ryssland och Ukraina i februari, har sedan dess vid flera tillfällen beskjutits av ukrainska trupper.

-”Vi har upprepade gånger varnat våra västerländska kollegor för att om de misslyckas med att tala förnuftigt med Kievregimen så kommer den ta de mest avskyvärda och hänsynslösa stegen, vilket skulle få konsekvenser långt utanför Ukraina. Det är precis vad som händer och de västerländska sponsorerna av Ukraina ska bära ansvaret för en potentiell kärnkraftskatastrof. Om de ukrainska styrkorna fortsätter sina attacker mot kraftverket kan en katastrof inträffa när som helst.”

Kärnkraftverket Zaporozhye, som ligger i den Rysslandskontrollerade ukrainska staden Energodar, är det största i Europa och en katastrof skulle leda till radioaktiv förorening av stora delar av området, vilket påverkar minst åtta ukrainska regioner – inklusive dess huvudstad Kiev, större städer som t.ex. Kharkov eller Odessa samt vissa territorier i Ryssland och Vitryssland som gränsar till Ukraina. Folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, liksom Moldavien, Rumänien och Bulgarien kommer sannolikt också att drabbas. Detta enligt en optimistisk expertprognos, så i värsta fall kan det bli mycket värre.

De senaste veckorna har anläggningen utsatts för en rad attacker, där Ryssland anklagat Ukraina för att ha inlett artilleri- och drönarangrepp mot anläggningen samt stämplat dessa som ”kärnkraftsterrorism”, medan Ukraina å sin sida hävdat att Ryssland var den som riktade in sig på anläggningen i en påstådd komplott för att misskreditera Ukraina medan de stationerade sina trupper vid anläggningen.

Chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA), Rafael Grossi, sade till säkerhetsrådet att situationen vid anläggningen var under kontroll och att det ännu inte förelåg någon omedelbar fara för dess säkerhet. Samtidigt kallade han rapporter som hans byrå fått från Ryssland och Ukraina för ”motsägelsefulla” samt uppmanade båda sidor att ge IAEA tillgång till anläggningen så snart som möjligt. Tidigare har det ryska utrikesministeriets biträdande talesman Ivan Nechaev sagt att Moskva är för en IAEA-inspektion av Zaporozhye-fabriken.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres krävde att all militär verksamhet runt anläggningen skulle stoppas. Även Kina uppmanade alla parter att sätta sig vid förhandlingsbordet och finna en lösning på frågan.

Samtidigt har USA givetvis lagt hela ansvaret på Ryssland. USA:s undersekreterare för vapenkontroll och internationella säkerhetsfrågor, Bonnie Jenkins, hävdade att Ryssland skapade alla risker som nu är förknippade med anläggningen genom att invadera Ukraina och krävde att Moskva skulle dra tillbaka sina trupper.

Frågan varför Ryssland skulle attackera sig själva tas inte upp, men det är uppenbart att vi riskerar att få ett Tjernobyl 2.0 om ingen drar i handbromsen. Den okontrollerade situationen med den allt mer desperata puppetregimen i Kiev kan dessutom mycket väl eskalera eftersom västvärlden fortsätter skicka vapen och tycks vara villiga att riskera allt för att inte låta Ryssland vinna proxykriget. De bryr sig inte om folket och de bryr sig inte om Europa, utan verkar ha som mål att skörda så många dödsoffer som möjligt.

#followthemoney

#fuckpeace

https://www.rt.com/news/560680-world-brink-nuclear-catastrophe-moscow/

En reaktion till “Tjernobyl 2.0 om ingen drar i handbromsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s