2000-talets Gestapo – häxjakt på illojala invånare i Ukraina

Det är lätt att få nazivibbar när man tar del av nyheten att den södra ukrainska staden Nikolaev i helgen tillgripit drastiska åtgärder för att avslöja vad de lokala myndigheterna kallar ”kollaboratörer” och ”separatister” – människor som hyser pro-ryska känslor eller hjälper ryska styrkor på något sätt.

I fredags beskutade chefen för den lokala militära administrationen, Vitaly Kim, att hela staden med nästan en halv miljon invånare skulle stängas ned i två dagar. Kim tillkännagav ett ”förlängt utegångsförbud”, som trädde i kraft i fredags kväll och förväntas pågå till måndag. Under denna tid är invånare i Nikolaev förbjudna att gå ut eller besöka några offentliga platser utan särskilda tillstånd. Enligt den ukrainska nyhetsbyrån UNIAN tillhandahålls en poliseskort i händelse av en nödsituation.

Enligt Anna Zamazeeva, chef för Nikolaevs regionala råd, kommer brottsbekämpande myndigheter att använda denna tid för att söka efter ”kollaboratörer” och ”separatister”. Insatsen är redan i full gång och polisen kommer att avslöja resultatet tidigast på måndag.

-”Alla invånare i Nikolaev genomgår kontroller nu. De som planerat att lämna staden och köpt tåg- eller bussbiljetter i förväg kontrollerades vid säkerhetsposter på väg ut ur staden. Polisen genomför husrannsakan från dörr till dörr i lägenheter i hela staden. De letar igenom allt; kollar ID, mobiltelefoner, allt. ”Kollaboratörerna” kommer vara mycket säkrare bakom galler eftersom lokalbefolkningen annars kan ”lyncha” dem om polisen avslöjar deras identitet. Det är bättre för dem att sitta kvar i fängelse tills vi vinner kriget.”

Kim har tidigare erbjudit 100 dollar till alla som ger information om så kallade ”spotters” – personer som ukrainska tjänstemän tror tillhandahåller målkoordinater till ryskt artilleri och flyg. Tidigare rapporterade de lokala myndigheterna att de hade gripit minst fyra spotters.

Mycket obehagligt och påminner om såväl nazismen under andra världskriget som kommunisttiden. Obegripligt att EU välkomnat Ukrainas medlemsansökan i unionen samt pläderar för att det korrupta landet står för demokrati och frihet trots att man ägnar sig åt angiveri, diskriminering, rasism, tvång samt har förbjudit oppositionen i landet och kontrollerar media. Dessutom är det våra pengar som missbrukas i såväl sponsring av kriget som den planerade återuppbyggnaden av landet.

#followthemoney

#vibetalar

https://www.rt.com/russia/560380-ukraine-witch-hunt-disloyal-residents/

5 reaktioner till “2000-talets Gestapo – häxjakt på illojala invånare i Ukraina

 1. Jaa först såg att ett kärnkraft attackerats av Ryssar sades det Zaporizhzhya NPP denna anligger söder om en sjö och togs av Ryssarna i mars men har driftats av den gamla personalen, klokt faktiskt. Nu visar det sig att artelliri från andra sidan sjön norr om anläggningen (någon mil eller två bred) skjutits av Ukraina Kan vi skönja en dimridå här?? I USA sitter flera hundra fängslade utan rättegång sedan 18 månader typ med diffusa anklagelser rörande 6 jan 2021 kan komma att utvecklas pss för en sak är ju om amerikaner gjort dumheter MEN inte skall det ta flera år att ens komma med korrekta anklagelser….. MEN de flesta logiskt tänkande inser att ett nytt Tjernobyl 30 mil ifrån inte är något som Ryssland vill ha menar de har redan haft ett sådant problem och vill nog undvika…. menar man har ju kärnvapen om man vill skada på allvar….. kan begreppet desperat passa in i detta context??? Förmodligen….. för fler och fler länder mumlar om att detta krig INTE blir som Afghanistan dvs angriparen dar sig tillbaka (som USA därifrån) utan här kommer någon att vinna kriget och Proxy blir loosers,,,,, För hade väst Nato velat anfalla med boots on the ground hade detta nog hänt….. att man sedan skickar flera militärbudgetar dit som inte gör annat än förlänger aktiviteterna talar ju för att väst kommer att lämna en nation som äeg skadats av västliga intressen….. Undrar vart de 46 labben tagit vägen…. har bara sett på MSM vart en del forskare fått nya jobb……så 45 to go?

  Gillad av 1 person

 2. Självklart så ska Ukraina göra allt vad de kan för att gripa kollaboratörer som hjälper en angripare.
  Du vet väl vad motståndsrörelselserna i Europa gjorde med de kollaboratörer som sprang de Tyska angriparnas ärenden??

  Gillad av 1 person

  1. Du vet väl att nazisterna gick från hus till hus på jakt efter judar och detta påminner om detta. De flesta kollaboratörer fick väl för övrigt sin sak prövad i rättsalen efter kriget där bevis lades fram?

   Att regimen definierar vem som är ”kollaboratör” och internerar dem borde få varningsklockorna att ringa. Det är inte precis så att de plockar in någon de misstänker samt frågar ut dem – de stänger ned en hel stad och söker igenom alla hus samt går igenom deras telefoner etc. Vem vet dessutom vem som är skyldig eller ditsatt av någon ovän.

   Gillad av 1 person

 3. Självklart så ska Ukraina göra allt vad de kan för att gripa kollaboratörer som hjälper en angripare.
  Du vet väl vad motståndsrörelselserna i Europa gjorde med de kollaboratörer som sprang de Tyska angriparnas ärenden??

  Gilla

 4. Omfattningen av dessa ”kollaboratörer” och ”separatister” visar klar att det finns ett starkt inre motstånd mot vad Zelensky/USA regimen har för sig. Det kan mycket väl betyda att vi snart får en ny statskupp där Zelensky regimen kommer att avlägsnas. Inte att förglömma att ukrainare och Ryssland genom historien har varit broderfolk. Zelensky regimen försöker bekämpa etniska Ryssland. Det är uppenbart inte välkommet Ukraina.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s