Tuffa tider väntar efter att EU drivit igenom en minskning av gasförbrukningen

Att man i en del europeiska länder infört restriktioner för medborgarna vad gäller deras energiförbrukning – till exempel hur låg/hög temperatur som får ställas in på luftkonditionering respektive värmefläktar i bostäder respektive arbetsplatser samt avstängt varmvatten i sporthallar och på badhus, är ingen tillfällighet och det lär komma mer. I går gav nämligen det Europeiska rådet ett slutgiltigt godkännande till en plan där EU-länderna ska minska sin gasförbrukning med 15% under de kommande månaderna, i syfte att öka blockets energisäkerhet genom att spara gas till den kommande vintern utifall det sker eventuella avbrott i försörjningen från Ryssland.

Medlemsstaterna gick med på att minska sin gasförbrukning med 15%, jämfört med deras genomsnittliga användningsnivå under de senaste fem åren, mellan den 1 augusti 2022 och den 31 mars 2023. Länderna kan själva välja åtgärder för att minska efterfrågan, men rådet förbehåller sig rätten att utlösa en ”unionsvarning” om gasförsörjningstrygghet om minskningen av efterfrågan skulle bli obligatorisk. Vissa undantag har beviljats i vissa medlemsstater, till exempel de som inte är sammankopplade med andra medlemsstaters gasnät eller elnät. Detta har nu trätt i kraft.

Bakgrunden till beslutet är att EU sett en minskning av gastillförseln från Ryssland via Nord Stream 1-rörledningen och de befarar nu att Moskva kan stoppa flödet helt. Ryssland å sin sida har upprepade gånger förnekat att de har sådana planer och sagt att de kommer förbli en pålitlig leverantör, men att de internationella sanktionerna hindrar gasen från att flöda med full kapacitet.

Således hade situationen enkelt kunna lösas genom att EU tar bort sanktionerna mot Ryssland. Men när korrupta politiker som springer USA:s ärenden sitter som beslutsfattare finns det inte en chans att man skulle ta sitt förnuft till fånga genom att sätta medborgarna främst, istället är man villig att köra hela kontinenten i botten och låta folk få det sämre samt i vissa fall dö, enbart för att boosta sin egen plånbok och karriär.

Att man genom dessa oansvariga beslut medverkar till att döda industrin, tycks inte heller bekymra förrädarna i Bryssel. För exempelvis Tyskland innebär det en minskning av industriaktiviteten med minst 15% och flera höga industriledare har varnat för konsekvenserna utan att få gehör.

De dumma och bortskämda européerna kan gott få lida tycker omvärlden och plockar fram popcornen medan de beskådar spektaklet – de får väl elda ved och sopor för att överleva som man gjorde förr. Men när EU bestämde sig för att bli mer gröna 2015, gav de kontanta incitament till människor för att byta sina gamla olje-/kol-/vedeldade ugnar/kaminer mot gasugnar/varmvattenberedare/spisar för att det skulle bli renare, mer effektivt och ekonomiskt. Eller så kunde de välja all elektrisk uppvärmning/matlagning eftersom elen var billig när den producerades av gaseldade turbiner som drev generatorer för att producera el. Så de flesta hushåll har inte de gamla enheterna att falla tillbaka på. Go green!

#followthemoney

#swexit

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/08/05/council-adopts-regulation-on-reducing-gas-demand-by-15-this-winter/

15 reaktioner till “Tuffa tider väntar efter att EU drivit igenom en minskning av gasförbrukningen

 1. MEN vi måste komma ihåg att all gas som skickas till EU är en ynnest och en vänlig gest för sanktionerna som EU satt på import av Rysk gas (och olja) är fortfarande 0att våra totalt inkompetenta politiker inte tänkte efter innan och ännu värre nu snurrar propaganda apparaten på för att folk inte skall förstå att hela grejen är EU ‘s fel kanske USA är del i det hela osså….. MEN så länge sanktionerna inte tagits åter är allt självförvållat…. och Putin där ja….. MEN EU har stängt kärnkraft (Tyskland, Sverige och lite till) samtidigt har dessa länder byggt tusentals fläktar ….Jan Blomgren skriver då och då på Ledarsidorna, https://ledarsidorna.se/ , och där ar det ord och inga visor….

  Gilla

 2. Känns lite tryggt att ha 3 kakelugnar i huset o vedspis i köket, i dessa tider och hoppet finns kvar att EU:s medborgare tänker till inför de val som kommer i framtiden och markerar tydligt mot våra korrupta politiker..

  Gillad av 3 personer

   1. Dynamitgubbar i några av vedklabbarna får tjyvens spis att dåna. Varningsskylt uppsatt enligt lag😂

    Gilla

 3. Självklart ska vi ha kvar sanktionerna mot Ryssland, visst innebär det lite krångligare liv men hellre det än att överge våra Ukrainska grannar!

  Gillad av 1 person

   1. ? Menar du att Ryssland inte invaderat Ukraina???
    I så fall är du inte dum i huvudet, då är du gördum,!

    Gilla

   2. Ulla Sjöholm Ryssland ”invaderade” inte alls Ukraina.
    Ukraina hade 150,000 man redo, sponsrad av USA, för att starta en etnisk rensning, förintelse och folkmord i Donbass. Ryssland ingrep timmar innan det projektet skulle börja och stoppade det. Vad Ryssland gör är att befria områden som Donbass från ukrainsk, läs amerikansk, ockupation. USA har tydliga planer på att fullfölja Hitlers planer på att ta kontrollen av Ryssland och Rysslands naturrikedomar för att plundra dom, där Ukraina fungerar som bas och brohuvud. Situationen i Ukraina är mycket lika den som när Finland bröt sig loss från svenskt överhöghet och blev en självständig stat.

    Gilla

   3. Ulla Sjöholm Ryssland ”invaderade” inte alls Ukraina. Ukraina hade 150,000 man redo, sponsrad av USA, för att starta en etnisk rensning, förintelse och folkmord i Donbass. Ryssland ingrep timmar innan det projektet skulle börja och stoppade det. Vad Ryssland gör är att befria områden som Donbass från ukrainsk, läs amerikansk, ockupation. USA har tydliga planer på att fullfölja Hitlers planer på att ta kontrollen av Ryssland och Rysslands naturrikedomar för att plundra dom, där Ukraina fungerar som bas och brohuvud. Situationen i Ukraina är mycket lika den som när Finland bröt sig loss från svenskt överhöghet och blev en självständig stat.

    Gilla

   1. Ukraina ligger i Europa vilket vi också gör. Det är alltså ett grannland. Eller menar du att vi måste ha en landgräns mot ett land för att det ska kallas grannland? Så bara Finland och Norge är våra grannar? Lite väl snävt säger jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s