Ukrainska borgmästare missnöjda med hur utländskt bistånd distribueras

Washington Post rapporterar om ett växande missnöje med president Vladimir Zelensky och hans regering bland ukrainska borgmästare som vill ha mer att säga till om när det gäller att ta emot och distribuera utländskt bistånd som för närvarande kanaliseras genom Kiev.

Enligt flera av borgmästarna tycks den ukrainska regeringen försöka sätta borgmästare åt sidan för att behålla kontrollen över återhämtningsstödet och försvaga eventuella framtida politiska rivaler. Vissa tjänstemän upplever att Kiev backar kring tidigare givna löften om att decentralisera regeringen och ge människor på lokal nivå möjlighet att lösa sina egna problem. Åtminstone tre ukrainska borgmästare uttryckte denna känsla i intervjuer med Washington Post, däribland Boris Filatov från Dnepr, Vladislav Atrosjenko från Chernigov och Aleksandr Tretyak från Rovno. De två förstnämnda har offentligt varit kritiska till Zelenskys politik.

Regeringen i Kiev fungerar som ”huvudkanalen” för de miljarder dollar i bistånd som utlovats av Ukrainas sponsorer i väst för återuppbyggnadsändamål och de har även installerat militära administrationer i ukrainska regioner vars makt ofta ersätter civila lokala myndigheters makt samt finansieras direkt från huvudstaden.

Trots deras missnöje med Kievs politik ser de ukrainska borgmästarna kampen mot Ryssland som en högsta prioritet, men de varnar samtidigt för att när konflikten fortskrider kan Ukraina falla tillbaka i de politiska konflikter som markerade hela perioden av landets postsovjetiska självständighet.

Bidragande till klyftan är också det faktum att Zelenskys parti Folkets tjänare presterade dåligt under kommunalvalet 2020, vilket gjorde det möjligt för kandidater från andra partier att väljas till olika poster. Vid den tiden var såväl presidenten som det styrande partiet djupt impopulära bland väljarna som var desillusionerade över hans regeringspolitik.

Man kan förstå att regeringen vill bibehålla kontrollen över det stora pengainflödet utan insyn från andra – på så vis kan de själva styra över vart pengarna hamnar. Vi som bidragit med alla miljarder som vi själva hade behövt i våra egna länder skulle också gärna ha velat se en redovisning över vart pengarna tar vägen och att det varken existerar dylik dokumentation eller ens efterfrågas av makthavarna, gör att det finns fog att misstänka att det inte går rätt till.

#followthemoney

https://www.washingtonpost.com/world/2022/08/03/ukraine-political-divisions-zelensky-mayors/

2 reaktioner till “Ukrainska borgmästare missnöjda med hur utländskt bistånd distribueras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s