Kosovoalbanerna blir ett användbart verktyg för väst i proxykriget mot Ryssland

Den politiska analytikern Aleksandar Pavic har skrivit en intressant artikel om hur västländerna i bakgrunden medverkat till att skapa konflikt i såväl Ukraina som nu i Kosovo genom att inte utöva press på den sida de stödjer. Eftersom kriget i Ukraina inte gått som väst hoppats på behöver man nu ett nytt krig och det är sorgligt att västvärlden enbart verkar vara intresserade av konflikter som slutar i död samt förstörelse. Inga avtal hålls, medborgarna lider och elitens spel för att kontrollera eller straffa de som utövar oberoende börjar bli tröttsamt.

——————————————

”Utöver konflikten i Ukraina står Europa nu inför en förnyad konflikt i Kosovo, Serbiens utbrytarprovins (officiellt namngiven Kosovo och Metohija enligt den serbiska konstitutionen).

Kosovos ensidiga utträde erkändes av västmakterna 2008. Detta skedde nio år efter Natos attack mot Serbien och Förbundsrepubliken Jugoslavien, varefter Natos styrkor ockuperade provinsen och hjälpte till att installera en etniskt albanskledd regering dominerad av före detta medlemmar i terrororganisationen Kosovos befrielsearmé.

Den nuvarande krisen utlöstes av Kosovos etniska albanska premiärminister, Albin Kurti, som till en början ville tvinga majoriteten av den serbiska befolkningen i norra delen av regionen att acceptera kosovanska registreringsskyltar och ID-papper från och med den 1 augusti samt att förbjuda inresa till provinsen eller utfärda tillfälliga papper till resenärer med serbiskt utfärdade skyltar och dokument.

Kurti försökte sig på ett liknande jippo i september 2021, vilket utlöste en kris där lokala serber i norra Kosovo organiserade vägspärrar och Kosovopolisen enligt uppgift misshandlade och skrämde serbiska civila, medan myndigheterna i Belgrad satte den serbiska militären i hög beredskap och beordrade överflygningar med stridsflyg över den administrativa gränsen mellan egentliga Serbien och Kosovo. EU förmedlade så småningom ett tillfälligt avtal, i väntan på en slutlig överenskommelse som skulle ha nåtts i april 2022, i EU:s regi. Det har dock inte blivit av.

Från Kosovo till Ukraina verkar det finnas ett mönster när det gäller avtal där västmakterna är inblandade. Sedan starten av årets militära specialoperation i Ukraina har ryska tjänstemän gång på gång upprepat att västvärlden aldrig har pressat Kiev att uppfylla sin del av fredsavtalet Minsk 2 från 2015 som var avsett att avsluta Kievs konflikt med Donbassrepublikerna.

Nyligen erkände den tidigare ukrainske presidenten Pyotr Porosjenko öppet att Ukraina aldrig hade för avsikt att uppfylla avtalet, utan bara köpte tid tills det kunde bygga upp en armé som kan ta över Donbass. Situationen med Kosovo är inte mycket annorlunda. EU förmedlade ett avtal mellan Pristina och Belgrad i april 2013, det så kallade Brysselavtalet, genom vilket Serbien skulle avveckla sina ”parallella” polis- och rättsliga strukturer i Kosovo samt övertyga Kosovoserberna att acceptera integration i Kosovopolisen och rättssystemet, utan att erkänna territoriets oberoende. Belgrads myndigheter gjorde detta, trots ett stort offentligt ramaskri över flytten.

Det fanns dock en andra del av avtalet, genom vilket Pristina var skyldig att bilda en sammanslutning av serbiska kommuner med betydande lokala befogenheter och kopplingar till det egentliga Serbien. Den albanska delen av Brysselavtalet har ännu inte uppfyllts. Eller, som Serbiens president Aleksandar Vucic noterade den 31 juli, att det har gått 3.390 dagar sedan Brysselavtalet undertecknades och fortfarande finns inget tecken på föreningen.

Liksom i fallet med Ukraina har det kollektiva västvärlden satt absolut noll press på den sida som det stödjer för att uppfylla sin del av ett undertecknat internationellt avtal. Och återigen, som i fallet med Ukraina, har detta uppmuntrat Pristina att intaga en alltmer krigförande hållning sommycket väl kan leda till en allvarligare konflikt.

Det finns ytterligare en ingrediens till Kosovo-blandningen, tack vare Ukrainakonflikten. Serberna – både i Serbien respektive Bosnien och Hercegovina – står nämligen praktiskt taget ensamma bland europeiska folk när de vägrar att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Ryssland och genom att konsekvent visa öppet stöd för Rysslands särskilda militära operation i Ukraina.

Som ett resultat av detta har regeringen i Belgrad varit under konstant, ökande press från de största västerländska huvudstäderna, såväl som EU och NATO, att ändra sin politik samt ansluta sig till västvärldens kollektiva ekonomiska självmord. Eftersom Belgrad har visat sig vara en tuff nöt för väst att diplomatiskt knäcka när det gäller att bekämpa Ryssland, är det inte alls långsökt att föreställa sig att kosovoalbanerna bara kan ses av väst som ett användbart verktyg för att vrida åt skruvarna på Belgrad – på samma cyniska sätt som de olyckliga ukrainarna används för att pressa och försvaga Ryssland.

De kommande dagarna och veckorna kommer säkert att säga oss mycket. Det tillfälliga uppskovet med Kosovos myndigheters senareläggning av deras förbud mot serbiska registreringsskyltar och identifieringshandlingar till den 1 september kan verka uppmuntrande. Man bör dock alltid komma ihåg att västvärlden har alla verktyg som krävs för att pressa Pristina att uppfylla Brysselavtalet och i allmänhet uppföra sig. Kosovo är helt beroende av ett jämnt flöde av västerländska ekonomiska infusioner och Natos säkerhetsstöd.

Den serbiske presidenten har offentligt uttalat att Serbien inte är intresserad av en förnyad konflikt, men inte kommer att tillåta att dess folk skadas och missbrukas av Kosovos säkerhetsapparat. Om de största västmakterna inte tyglar Kurti och istället för att pressa honom att uppfylla tidigare undertecknade avtal låter honom använda våld och göra sina aviserade ensidiga drag i september, eller ännu tidigare, kan det betyda åtminstone ett par saker:

1) att hotet om nytt våld i Kosovo användes av väst för att utvinna ytterligare några eftergifter från Belgrad, kanske bakom kulisserna, som har att göra med bildandet av en ny serbisk regering, eller 2) att västvärldens belägrade politiska eliter vill ha och kanske desperat behöver ett utbrott av en annan konflikt i Europa. Eller kanske till och med båda dessa. Det enda som tyvärr är svårt att föreställa sig är att USA och EU faktiskt gör något för att i grunden bidraga till en fredlig lösning på denna kris.”

#followthemoney

https://www.rt.com/news/559969-serbia-kosovo-kurti-eu/

16 reaktioner till “Kosovoalbanerna blir ett användbart verktyg för väst i proxykriget mot Ryssland

   1. Ett möjligt symptom på DID.

    Det handlar dock om en person som öga mot öga inte skulle dryfta något dyligt mot någon annan, men kan göra det t.ex. här Det ren feghet. ”Anonymitet” på Internet i all ära, men det ger även ljusskygga troll en möjlighet att yttra sig, vilket i.o.f.s hör demokrati till. Oavsett, så är berörd medialt hjärntvättad, utan egen tankekapacitét.

    Är det tidigare namnet en indikation om personlig status? Då med tanke på att när jag växte upp, så var det en benämning på en pojke/man som fortfarande hade kvar sin svendom. Det nuvarande är dock totalt missvisande, då namnet betyder ‘lejon’ i kombination med ‘hård/stark’.

    Gillad av 2 personer

   2. Ehh..?? ”Eftersom kriget i Ukraina inte gått som väst hoppats” Putler hade tänkt köra över Ua på några dar, avsätta Zelensky och glänsa militärt. Istället har han efter 5 månader 1 fjärdedel, enorma förluster av kött och stål och en motståndare som börjar vända på steken. Tror inte att väst, eller resten av världen hade räknat med det innan 24/2…

    Gilla

 1. Jenny, dina nazistkamrater i Donestk ska nu ställa en svensk inför rätta för att han har slagits för Ukrainas rätt att själva styra över sitt egna land. Vad säger du om det?

  Gilla

  1. Håller fullständigt med att ”Lennart” är ännu ett hjärntvättat troll som inte gör annat än följer MSM och sprider sin dynga efter deras agenda….
   ”bättre tiga och tas för en idiot, än att öppna munnen och bekräfta att man är det”, säger ett ordspråk!

   Gillad av 1 person

 2. Bra där Lennart, där kom den! Nazistbeskyllningen! Starkt! Vad jag förstår är väl Zelenski du& bror med Azovgänget, alltså den du hyllar är polare med ett gäng som överlevde Nurnbergrättegången och furtsatt plantera in sina naziideal i sina avkommor. Du är nog inte riktigt riktig någonstans, Sven-Lennart.
  Du behöver avprogrameras!

  Gillad av 1 person

 3. En autoöversättning från https://maup.com.ua/eng/pro-akademiyu/about-maup.html ger följande resultat:

  Interregional Academy of Personell Management (IAPM) grundades 1989 som en privat högre utbildnings- och vetenskaplig institution. IAPM är Ukrainas största ekonomiska och humanitära högre utbildningsinstitution. Här studerar studenter från 39 länder, av 17 specialiteter, 93 specialiseringar, 8 discipliner.

  Akademin inkluderar presidentuniversitetet (Kiev), ukrainska universitetet (över 40 institut, filialer och dotterbolag i alla regioner i Ukraina) och International Open University (International Preparatory Institute i Kiev, nätverk av IAPM öppna utbildningscentra utomlands).

  Utbildningsprocessen i Akademin tillhandahålls av över 2 300 lärare, varav 70 % har doktorsexamen.
  Idag är IAPM ledande inom privat utbildning i Ukraina. Akademin är licensierad av Ukrainas ministerium för utbildning, ungdom och idrott (licensnummer AE 458585 från 2014-07-28), inklusive tillhandahållande av utbildningstjänster till utlänningar. IAPM är ackrediterat av IV (högre) nivå av alla licensierade specialiteter.
  IAPM ingår i World Database on Higher Education, som regelbundet ges ut av International Association of universities under UNESCO:s regi.

  Enligt Wikipedia hävdade det amerikanska utrikesdepartementet, 2008, att IAPM är ”en av de mest ihärdiga antisemitiska institutionerna i Östeuropa”. IAPM tilldelade nazisten och KKK-medlemmen David Duke en Kandidat Nauk-examen i historia, i augusti 2005.

  Gilla

 4. Här kommer något själupplevt:Merparten är OBS! inte intresserade av att bidra.
  Glöm alla idiot grejer de ska hem hela högen. Period.
  Vill du/ni ha inbördeskrig, vilket vi redan har, som är skapat av vilka?
  $torIsrael, kanske…
  Vad ska de ta vägen?
  Absurdistan?
  Har någon j. vel frågat om jag är intresserad!?
  Nope.
  Det blå rändererna i flaggan representera, mig veterligen, två floder-jag chansar Eufrat & Nilen/Tigris?
  De kommer att skyffla in folk till $. ithålet till a. selet rasar av…
  OK?
  Färdigdsnackat?
  Sorry, Jenny. …
  Alla som vill vara vänner är välkomna….
  Invasion?
  Nope.

  Gilla

 5. De här snillen de släpar hit vill INTE assimilera sig.punkt slut.
  De har sin bok.
  FATTA!
  Dina kidz ska krypa, mina lika så.
  Är jag nasse?
  Sätt vad du vill framför, eller inte, socialism & du har?
  Röd jävlar.

  Gilla

 6. Vem f…. n gav $taten rätt att sno 75 % av din inkomst? Lite hårigt kanske… men invektiv.
  Tänk nu:30% i kommunalskatt 25% i moms? Jobbdskatte avdrag? & det sociala avdragen 31,42% OM jag kommer ihåg rätt. ….
  J, vla slavläger..
  Vem snor din pension?
  Inte f… n är det jag iaf.
  Tänkte jag skulle skickat in siffrorna enl. SCB….
  Jag hejda mig, dock.
  Jo, vi har tagit emot 100 000 tals >65 år sen 2005….
  Din pension, Jenny.
  T-bane åkare, va?
  I Skellefteå mfl?
  De tillgodoräknar sig 40 år av yrkesliv, mig veterligen….
  15 700 +några ID:en…. Q

  Gilla

 7. Jag bor i obyggden tror du stollarna vill ha med mig att göra!
  Nope.
  Klappa hunden.
  Inte deras grej, va?
  Jag ser igenom $kiten..
  Jag ska alltså flytta?
  Svensk logik…. feministisk sådan….

  Gilla

 8. Kolla upp Von Knierimen & du hittar Palme
  Gör jobbet!
  Hela Volijoki….
  Salme Dutt,Helas syrra, om jag minns rätt….
  För bra att hitta på, va?
  Kolla Palme, Knierimen, Dutt.
  De J. vlar a sjösatte kommunismen i Inden, England & gissa?
  Ni gör som Ni vill, självklart.
  Oj, det knackar på dörren..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s