82 gripna efter massvåldtäkt i Sydafrika

Noterar att det åter varit en stökig helg i Sverige med våldtäkter och dödsskjutningar, eller kanske är det numera vad vi kallar ett normalläge. I Tyskland som har liknande samhällsutveckling, visar statistik att kriminaliteten importeras eftersom personer med utländsk härkomst är mer kriminella än infödda och samma mönster där massmedia mörkar fakta för att vilseleda befolkningen ses både i Tyskland och Sverige.

I Sydafrika har man liknande problematik med så kallade ”zama-zamas”, illegala invandrare som arbetar i nedlagda gruvor och ofta begår grova brott. ”Zama-zama” är ett lokalt sydafrikanskt zuluspråk som betyder ”att försöka igen” eller ”ta en chans”. Eftersom industriell gruvdrift som bedrivs av storskaliga företag har sett en nedgång i verksamhet och vinst, tas schakt över av kriminella nätverk som använder handverktyg och manuellt arbete för att utvinna malm. Uppskattningsvis 30.000 zama-zamas kan hittas under jorden samtidigt. Ovan jord verkar nätverk för att underlätta den oreglerade och olagliga smugglingsoperationen som kännetecknas av extremt våld, korruption och torvkrigföring.

Rivaliserande zama-zama-fraktioner dödar ofta för lönsamma schakt eller fångar varandra i gruvorna för att avskräcka konkurrens. Gruvor som kollapsar och stenfall har hittills dödat hundratals – dessa dödsfall utreds aldrig. Zama-zamas får tillgång till schakten genom att muta gruvanställda på låg nivå. På grund av inträdesavgiften och säkerhetsrisker stannar de sedan under jorden i månader i taget i några av de djupaste gruvschakten i världen (i genomsnitt över 2 km djupa) och får mat levererad till överpriser. Mineralerna de bryter, vanligtvis guld, säljs till lokala och internationella smugglare.

I fredags var zama-zamas inblandade i en massvåldtäkt av åtta kvinnor och rån i den norra provinsen Gauteng. Polisen i Sydafrika har gripit 82 misstänkta. Några av offren våldtogs av upp till tio män enligt polisen.

Ett filmteam och statister hade samlats på en övergiven plats i Krugersdorp, nära Johannesburg för att spela in en musikvideo vid den nedlagda gruvan. De åtta kvinnorna som våldtogs var alla modeller mellan 19 och 35 år. Enligt polisen stal angriparna även plånböcker, mobiltelefoner och smycken samt flydde sedan från platsen. Poliser sköt ihjäl två av gärningsmännen när de flydde. Massvåldtäkten är politiskt explosiv, eftersom man uppskattar att 70% av zama-zama är papperslösa utlänningar.

Sydafrika har en historia av främlingsfientligt våld och frågan har hamnat i fokus för politiska kampanjer. President Cyril Ramaphosa beskrev massvåldtäkten som ”förfärande”. Hälsominister Aaron Motsoaledi bröt samman i tårar under en pressintervju på lördagen och polisministern låtsades också vara i chock, men invånare i Krugersdorp berättade för den lokala TV-stationen eNCA att de hade levt i rädsla i flera månader på grund av zama-zamas.

Sexuella övergrepp är vanliga i Sydafrika med sina cirka 60 miljoner invånare, särskilt traditionen med ”Ukuthwala”, en form av bortförande som innebär att en man och hans vänner eller jämnåriga våldtar en flicka eller en ung kvinna i avsikt att tvinga flickans familj att gå med på äktenskap.

Många våldtäktsrådgivningscenter (som mestadels drivs av oroliga vita kvinnor) har fått stänga på grund av politiskt tryck, men när det handlar om utlänningar blir frågan politiskt exploateringsbar. Enligt polisstatistiken våldtogs 10.818 personer bara under de tre första månaderna i år. Polisen tror dock att antalet orapporterade fall är mycket högre eftersom de flesta fall inte anmäls.

Något som förenar alla länder som har dylik problematik är att det är korrupta syltryggar till politiker som sitter vid makten och hellre vägrar låtsas om problemen än att prata om elefanten i rummet.

#kvinnofrid

https://freewestmedia.com/2022/07/31/south-africa-82-suspects-arrested-after-a-mass-rape/

https://freewestmedia.com/2022/07/30/what-are-the-first-names-of-german-criminals/

5 reaktioner till “82 gripna efter massvåldtäkt i Sydafrika

 1. Hej Jenny Jag läser mer eller mindre allt du skriver. Du gör ett fantastiskt arbete som jag ofta skulle vilja dela. Men det är rätt knöligt, jag måste logga in på WordPress t o m bara för att klicka gilla och jag kommer inte ihåg lösenordet 🙈vilket innebär att jag får genomgå proceduren ”glömt lösenord”. Jag är aldrig inloggad hela tiden på någonting numera.
  Men nu vet du iaf att jag läser dina alster dagligen.
  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  1. Du kan läsa bloggen genom att gå till https://jennypiper.blog i din webbläsare och du kan även kommentera utan att logga in. Däremot måste du vara inloggad för att ”Gilla”. Tips. Alla mobiler har något som kallas ”Memo”, ”Notes” eller något liknande. Skriv in ditt lösenord där för att komma ihåg det.

   Gillad av 1 person

 2. Min sarkastiska tanke. Kanske Sverige byråkratin skulle vara intresserad att offerera de 82 misstänkta asyl som flyktingar och permanent uppehållstillstånd, kanske även medborgarskap. Dom tycks ju redan ha utvecklat en viss kulturell samhörighet med svensk ny-kultur. Sverige har ju redan samlat på sig ett stort antal ”flyktingar” med olika kulturella läggningar som nu börjar bli det nya normala i Sverige. Erdogan har ju gått i taket över utvecklingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s