Norsk diplomat anklagas för hat och främlingsfientlighet efter verbal attack mot hotellanställda i Ryssland

Noterade i rysk media att en video som visar hur en norsk diplomat skäller ut receptionisterna på ett hotell i en rysk stad och säger att hon hatar ryssar med anledning av att hon bland annat inte fick det rum hon beställde har väckt stor uppmärksamhet. Norska NRK skriver också om händelsen (videon finns i deras artikel).

Enligt videon kommer kvinnan till receptionen och är upprörd över att någon annan sover i hennes rum. Ni bara förstör allt, det här är skamligt, säger hon till de två receptionisterna och påpekar att något liknande också hade hänt någon annan hon känner. Hon får ett nytt rum, men är skeptisk till städningen. Så du vill att jag ska flytta till ett annat rum där någon har festat och precis gått? frågar hon och tillägger tydligt: –Jag hatar ryssar!

Hon begär sedan ett nytt rum och frågar igen hur rent det är. -Detta är äckligt. Jag är van vid att städa rum. Jag är från Skandinavien och inte van vid en rysk kvinna som bara städar ”så här”, säger hon och mimar väldigt ytlig rengöring med händerna. Vid ett tillfälle ber kvinnan om nyckeln till rummet och säger att hon ska stå utanför dörren och titta på hur städaren städar rummet. –Det här hotellet är skamligt och ni i allmänhet är skamliga, säger hon till sist till receptionisterna. Det är oklart vem hon syftar på med ”ni”.

Utrikesdepartementet har bekräftar för NRK att kvinnan är norsk diplomat i Ryssland och händelsen ska ha inträffat tidigare i somras. UD uppger vidare att de ”djupt beklagar” att händelsen ägde rum samt att uttalandet inte på något sätt speglar norsk politik eller norska attityder mot Ryssland samt ryssar. Ärendet följs nu upp internt i departementet säger kommunikationschef Tuva Boksnes på UD. Departementet har i nuläget inga ytterligare detaljer eller kommentarer i samband med händelsen.

Rysslands utrikesdepartement har gått ut och fördömt vad de kallar en verbal hatattack från den norske diplomaten samt överväger nu enligt uppgift hur de ska bemöta ”denna fruktansvärda handling av hat, nationalism och främlingsfientlighet”.

Det är dessutom inte bara det ryska utrikesdepartementet som reagerar, flera politiker i landet går hårt åt den norske diplomaten. Guvernör Andrej Tsjibis är exempelvis mycket rak i sitt svar på den norske diplomatens uttalanden.

-”Vi ska inte tolerera russofobi i vårt land. Den som hatar ryssar kan dra åt helvete från Ryssland.”

NRK har ännu inte lyckats komma i kontakt med den norske diplomaten i videon.

Helt klart ett oacceptabelt beteende av en hög tjänsteman som borde veta bättre än att uttala sig så nedlåtande mot andra. Men eftersom det är riktat mot ryssar lär det så klart inte bli särskilt uppmärksammat eftersom det är politiskt korrekt att hata ryssar på grund av Ukrainakonflikten.

Läste för övrigt i finska Hufvudstadsbladet häromdagen att man vill förbjuda ryska turister i landet. Estland, Lettland och Litauen har redan bidragit till polariseringen genom att inte längre bevilja turistvisum till ryska medborgare, varför Finland också börjat titta på möjligheterna att begränsa visumfriheten för en viss grupp. Galet när det samtidigt skriks om allas lika värde oavsett härkomst, men det verkar bara gälla vissa nationaliteter.

#madworld

https://www.nrk.no/urix/norsk-diplomat-i-russland_-_-jeg-hater-russere-1.16053147

3 reaktioner till “Norsk diplomat anklagas för hat och främlingsfientlighet efter verbal attack mot hotellanställda i Ryssland

 1. Piper skriver…

  ”Galet när det samtidigt skriks om allas lika värde oavsett härkomst, men det verkar bara gälla vissa nationaliteter.”

  Troligen associerar Piper till den sociala situationen i Sverige där invandrare har av etablissemanget —

  politiker, journalister, debattörer, staten [1], regeringen, myndigheter, kommuner, skolor, universitet, fackförbund, organisationer, företag samt en stor andel av de röstberättigade… dvs. i stort sett hela det offentliga Sverige

  — bemyndigats, med moraliskt/medmänskligt stöd (t.ex. har, som bekant, invandrarbarn sedan ett tjugotal år fått modet att kalla svenska barn för rasist svennejävel och hora), att betrakta svenskar (här: folkslaget) som ”rasister” då svenskar inte antas sätta lika mycket mänskligt värde på invandrare som på svenskar.

  (Många fackförbund (de flesta?) exkluderar SD:are [2] från den statliga värdegrundens ”allas-lika-värde-princip”, vilken kan betraktas som totalitär då den påbjuder, likt kommunistiskt och nazistiskt styre, medborgare hur de ska förhålla sig till varandra.)

  Svenskar har inte en rasistisk människosyn, inte om detta fenomen jämförs med somalier i Somalia eller syrier i Syrien eller irakier i Irak, varför svenskas negativa bemötande av invandrare beror på — inte rasism — men kulturkrock…

  … vilket är en naturlig och mänsklig reaktion (vilken ännu inte erkänns) på alltför stor invandring på för kort tid, i kombination med ett krav/ultimatum från detta offentliga Sverige på enbart svenskar (som är mottagare av mångkulturen, där invandrare är givare) att känna sig berikade, varför svenskar tar ut sin irritation på oskyldiga invandrare i enskilda möten [3].

  Gissningsvis kommer framtida historiker, med tids-distansens nyktra efterklokhet, att dra denna slutsats av vår tids omdanande av Sveriges svenska karaktär eftersom varje nationellt och lokalt/regionalt folk har rätt till sin existens och självidentifiering — en ståndpunkt/tyckande som är universell, dvs. innehas av de flesta av jordens människor, förutom en hel del (ursprungs)européer enbart i västvärlden.

  *

  Jag skulle inte välja ordet ”galet” för att beskriva Sveriges sociala situation då den är direkt omänsklig och feltolkad och som förstör stämningen mellan svenskar och invandrare — inklusive barnen, någon som vuxna har glömt bort att tänka på (likt en blind Löven (S) som inte såg ”utmaningarna” komma) med varje ny explicit eller implicit rasistanklagelse…

  … varför jag undrar hur någon kan rösta på politiska partier som betraktar åtminstone var femte svensk [4] som mer eller mindre rasistisk och får därav sin människosyn jämförd med den hos Adolf Hitler, nazister och andra rasister…,

  … vilket skrämmer/har skrämt svensken i sådan grad att hon inte vågar uttrycka sina tyckanden och åsikter inför grannar, vänner och familj [5] och till och med inte vågar rösta efter sin övertygelse [5]…

  … varför Sverige — hur otroligt det än kan verka — förmodligen inte har/har haft demokriskt valda regeringar.

  Trots feltolkningen och blindheten, fortsätter jakten och bekämpandet av svensken… På uppmaning av/med krav från det svenska etablissemanget [6] ska dessa svenskar — på moralisk, medmänsklig och demokratisk [7] (värde)grund — bekämpas av sina ”grannar, vänner, familj” [6] och arbetskamrater [1], statsanställda [1] och skol/universitetselever [1]…,

  … vilket har resulterat i ett privat och offentligt åsiktsförtryck — i Sverige.

  Allt detta beroende på att de två parterna, de moraliskt onda (SD, AfS) och goda (S+), inte kan enas om definitionen av en rasist.

  *

  I övrigt…

  Hat är en spontan reaktion av ilska och avsky, vilket inte är detsamma som starkt ogillande. Den distinktionen görs sällan numera [kan man skriva så?].

  *

  [1]
  2017-01-04 Justitie- och Kulturdepartementet
  ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”

  [2]
  2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
  ”Flera fackförbund säger nej till SD”

  – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”

  – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i Sverigedemokraterna.”

  – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till värdegrunden i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”

  [3]
  2018-12-20 SVT Nyheter/Special:
  ”Hundratals läkare vittnar om rasism och kränkningar från patienter”

  [4]
  1. Bengt Westerberg (fd. FP/L) gjorde bedömningen under hans presentationer av hans statliga offentliga utredning, SOU ”Främlingsfienden inom oss” (2012), att mellan varannan och var tredje svensk (30–50%) har en rasist inom sig.

  2. 2021-12-21 Dagens ETC (intervju)
  justitieminister Johanssons (S):
  ”Det vimlar av högerextremister och hel- och halvnazister”

  [5]
  1.
  2022-06-30 Göteborgs-Posten Debatt
  (kvinnlig) polisinspektör i Göteborg:
  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”

  2.
  2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare, Göteborgs universitet:
  – ”Hade kvinnorna vågat [inte ens anonymt] åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  [6]
  Offentliga ställningstaganden (Twitter 17-18/7) mot svenskar — som antas ha en rasistiska syn på invandrare — av…

  1. Dagens Nyheters ledarskribent (fd. Studio Ett-chef, Sveriges Radio) Annika Ström Mellin
  2. ordförande Uppsala universitet (fd. generalsekreterare Advokatsamfundet) Anne Ramberg
  3. utbildningsminister Anna Ekström (S)

  … vilka är — bland andra offentliga och privata rasistbekämpare — någons granne, vän och familjemedlem samt talespersoner för sina arbetsgivare/uppdragsgivare.

  (Se YouTube-inslag från Riks.se 2022-07-19:
  ”Ministerns hot: Skapa en otrevlig stämning mot SD-väljare”)

  @annikamelin
  – ”Himmel vilket ömkligt, rasistiskt och allmänt överjävligt gäng som bildade SD. Obegripligt att någon kan vilja ge ett parti med sådana rötter inflytande i Sverige ( ja, jag tittar på er: M, KD och L)”
  – ”Från och med nu kommer jag att skapa otrevlig stämning i alla samtal med grannar, vänner, familj och vänner: Aldrig att jag underlättar vägen till makten för SD! Aldrig”

  @anneramberg
  – ”Då är vi tre!”

  @Anna_Ekstrom
  – ”Count me in!”

  [Samma dag, 18/7, publicer universitetordföranden Ramberg detta offentliga Twitter-meddelande…
  ”Rötterna brukar forma kronan”
  … med en bifogad teckning på Åkesson (SD) som drar upp en blåsippa (partisymbol) ur en blomkruka med rötter föreställande nazismens hakkors. Förmodligen är kartongisten @KluddNiklas inspirerad av den statsanställda Nadim Ghazale, polis, som på det statliga tjänsterumet hade en tavla med en blåsippa med denna nazismens symbol.]

  [7]
  2021-03-30 Dagens Nyheter (intervju)
  fd. statsminister Löfven (S):
  – ”Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s