Ukrainas statsägda gasbolag Naftogaz anklagas för förskingring

Vi är många som undrar var alla pengar från väst som pumpas in i Ukraina tar vägen eftersom det inte redovisas. Efter parlamentsledamoten och partiledaren för partiet ”Fäderlandet” samt tillika Ukrainas tidigare premiärminister Yulia Timosjenkos utspel i går, tycks en hel del föga förvånande gå till korruption.

Timosjenko hävdar att Ukrainas statsägda gasbolag Naftogaz troligen bedriver ett massivt förskingringsprogram eftersom de försöker få miljarder dollar från regeringen för påstådda gasinköp trots att Ukraina förmodligen inte behöver ytterligare gas för vintern. Naftogaz är Ukrainas största statligt ägda olje- och gasbolag samt en viktig inkomstkälla som stod för nästan 17% av landets totala statsbudgetintäkter förra året.

Enligt Timosjenko håller lagstiftarna på att antaga flera lagförslag som skulle ge Naftogaz ytterligare finansiering för gasinköp inför vintern och ett av dessa skulle ge företaget ”kompensation” från budgeten värt 150 miljarder hryvnas (4,08 miljarder USD) för att köpa ytterligare sex miljarder kubikmeter naturgas utomlands.

Regeringen planerar att använda internationellt ekonomiskt bistånd till Ukraina från västerländska nationer för att finansiera denna ”kompensation” skrev Timosjenkos parti i ett uttalande förra veckan. Enligt Timosjenko själv försökte Naftogaz också begära ytterligare 150 miljarder hryvnas (4,08 miljarder dollar) från budgeten för att öka sitt auktoriserade aktiekapital och sedan använda pengarna för att köpa gasen.

Timosjenko kallar det ”århundradets bluff” att förskingra upp till 264 miljarder hryvnas (7,18 miljarder USD) som skickas utomlands. Hon uppmanade också president Volodymyr Zelenskys administration att organisera ett möte mellan hans administrationstjänstemän, parlamentsledamöter och oberoende experter, såväl som diplomater från G7-länderna för att diskutera situationen. Timosjenko ifrågasatte också om presidenten verkligen kan vara omedveten om den bluff som Naftogaz för närvarande implementerar.

Varken det ukrainska presidentkontoret eller företaget självt har kommenterat frågan ännu, men tidigare i dag rapporterade ukrainska medier att Naftogaz borgenärer hade avvisat företagets begäran om en tvåårig frysning av skuldbetalningar. Naftogaz lade fram förslaget tidigare denna månad, med hänvisning till betydande ekonomisk nedgång i Ukraina orsakad av den pågående konflikten med Ryssland.

Kleptokratin Ukraina kommer således att fylla upp sina gaslagringsanläggningar med hjälp av västländernas ekonomiska bidrag för att sedan sälja till Europa för överpris när den kalla vintern kommer. Det ska tilläggas att Timosjenko må protestera nu, men har själv en del på sitt samvete både vid sin tid i maktens korridorer och under 1990-talet när lukrativa affärer medfört att hon kallas för gasprinsessan.

#followthemoney

#kleptokrati

https://www.rt.com/russia/559675-ukraine-timoshenko-naftogaz-scam-century/

En reaktion till “Ukrainas statsägda gasbolag Naftogaz anklagas för förskingring

  1. Ordspråket ”Vad var det jag sa” kommer väl till pass. Som en parentes lär Biden / Bidens son ha ett finger eller helan handen med i spelet

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s