Splittring i EU efter krav på solidaritet i energifrågan

Enligt ett förslag från EU-kommissionen bör gasbesparingar starta omedelbart i unionen eftersom den gas som inte används nu ska sparas till vintern i händelse av att Ryssland helt skulle stoppa sina gasleveranser till EU. Förslaget från Bryssel innehåller också en obligatorisk energireglering, men flera länder motsätter sig nu den ogenomtänkta politiken.

Det portugisiska miljö- och energiministeriet sade att EU-kommissionens förslag var ohållbart och oproportionerligt. Portugal har i flera år varit missgynnat eftersom de inte har några kopplingar till resten av Europas energidistributionsnät och därför varit tvungna att köpa dyrare gas. Minskningar av ryska gasleveranser är därför meningslösa.

Bryssel tar inte heller hänsyn till de speciella förhållandena på den iberiska halvön, där torkan skapar ytterligare gasbehov. Spaniens energiminister Teresa Ribera betonade att den spanska regeringen inte kommer att diktera lagar om vilken temperatur deras landsmän ska ha i sina hem. Industriföretag i Spanien kommer inte heller att behöva frukta några restriktioner för gasförbrukningen. -”Vi försvarar europeiska värderingar, men de kan inte be oss att göra en uppoffring som de inte ens har bett om vår åsikt om tidigare. Skillnaden mot andra länder är att vi inte lever över våra tillgångar när det kommer till energi.”

Vid sidan av Portugal och Spanien har även Grekland uttalat sig mot EU-kommissionens åtstramningsförslag. Dessutom finns det invändningar från Polen, där regeringen i Warszawa indikerade att den inte ansåg det nödvändigt att uppdatera gasberedskapsplanerna. Polska gaslager är 98% fulla. I övrigt har Ungern redan tidigare kritiserat Bryssels utspel.

Högintressant att alltfler länder i EU nu höjer rösten mot de verklighetsfrånvända beslutsfattarna i Bryssel, vars politik sänker hela kontinenten. Att syltryggarna i Sverige tiger är dock inte förvånande, däremot är det märkligt att inte fler svenskar får upp ögonen för att den gröna omställningen inte är lösningen. Det är bara att hoppas på att splittringen växer med förhoppning om att byråkratimonstret till slut går i graven.

#swexit

6 reaktioner till “Splittring i EU efter krav på solidaritet i energifrågan

 1. Äntligen ”några” politiker som börjar inse vilket dårhus EU är som försöker diktera hur medlemsländerna ska ”skötas”
  till fullo…
  Kommissionens agerande är fullt i klass med den värsta sortens kommunism likt fd Östtyskland.

  Gillad av 1 person

 2. SPOT ON! Det som pågår inom EU sedan länge är att suga ut vissa för att använda medlen att uta andra…. alla som betalar netto (in–ut till EU SAS) borde lämna….. inte fel…..

  Gilla

 3. Uniper är nära konkurs. Det glädjer mig. Uniper är det tyska bolag som legat bakom lobbyingen på svenska staten och smort myndigheter för att få klart den enorma elkabeln från Skåne till Tyskland. Kabelns yttersta syfte har varit att öka överföringen av billig svensk el till kontinenten.Den sk. Hansa- Bridge kabeln får väl därmed anses stanna på ritbordet. Nu slipper man de djävla marktjuvarna. De inblandade konsulterna kan inte längre räkna med mutor från tysken. Resor och utomhusgrilla,pälsar till deras kärrigar är ett minne blott. Uniper går i graven. Halleluja

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s