Klimataktivister försökte klistra fast sig själva på känt konstverk

Samtidigt som italienare kämpar med skyhöga energiräkningar och missnöjet är stort över den avgående premiärministern Mario Draghis misslyckande, limmade italienska ekoaktivister i dag fast sig fast vid Sandro Botticellis konstverk ”Primavera” i Uffizierna i Florens. Demonstranterna krävde att den italienska regeringen ska överge fossila bränslen. Två demonstranter limmade fast sina händer på en glasskiva som skyddade Botticellis mästerverk från 1400-talet, medan andra tog foton och höll upp en banderoll där det stod ”ingen gas, inget kol.”

Gruppen, som kallar sig ”Last Generation”, hävdade att de var noga med att använda en typ av lim som inte skadade glaset. I videon ser man hur museipersonalen snabbt lossar de två aktivisterna från den tre meter långa målningen, varefter demonstranterna kastar sig ner på golvet i galleriet och vägrar att bli ivägdragna.

Gruppens krav var att Italien omedelbart drar tillbaka beslutet att återöppna nedlagda kolkraftverk, avbryta gasborrningsprojekt samt att landet ökar sol- och vindenergin med minst 20 gigawatt i år.

Förra veckan avbröt aktivistgruppen en föreställning av Puccinis ”Madame Butterfly” i den toskanska staden Lucca och tidigare har medlemmar i gruppen suttit på motorvägar för att störa trafiken.

Last Generation är inte den enda gruppen klimataktivister vars medlemmar har limmat sig vid kända målningar. I Storbritannien har en grupp som heter ”Just Stop Oil” riktat in sig på verk av Giampietrino, Vincent Van Gogh och John Constable i sommar i ett försök att uppmärksamma deras sak.

Problemet med klimataktivister som ägnar sig åt civil olydnad i form av sabotage och vandalism är ett otyg som alla länder – inte minst Sverige – borde ta på större allvar så att man sänder rätt signaler för vad som gäller i ett samhälle. Det hade heller inte skadat med en mer öppen och sansad debatt om de så kallade klimatförändringarna, så kanske många av dessa fanatiker skulle kommit till insikt om att vi inte befinner oss i det klimatnödläge som media dagligen basunerar ut.

https://www.rt.com/news/559478-climate-activists-glue-painting/

6 reaktioner till “Klimataktivister försökte klistra fast sig själva på känt konstverk

  1. Det är dags att markera mot dessa odågor som tyvärr enbart är fanatiker och villiga att skapa förhållanden som tar livet av deras medmänniskor. Det offrar hellre sina egna medmänniskor än tar itu med verkliga miljöproblem som vi har. Bra artikel som du skrivit, Jenny!

    Gillad av 3 personer

  2. Vill dessa fanatiker själva ingå i dessa vackra konstverk? Deras protester kommer aldrig att leda till för dem avsett resultat.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s