Hundkött alltmer populärt i Indonesien

Grillad hund, hundsoppa och hund curry är inget som i regel tilltalar oss i väst, men i Asien ses hundkött som både välsmakande och nyttigt.

I norra Sumatra har man noterat ett uppsving av hundrestauranger som finns över hela Medan, där ursprungsbefolkningen Batak är kända för sin smak för proteinet. Ungefär 7% av indoneserna beräknas äta hundkött enligt Dog Meat Free Indonesia, en grupp som kämpar mot handeln med hundkött. Även om 87% av Indonesiens 270 miljoner invånare är muslimer och ser hundprodukter som haram (förbjudna) på samma sätt som fläsk, är cirka 9% av befolkningen kristna. Hundkött äts oftast i övervägande kristna delar av landet, som norra Sumatra, norra Sulawesi och östra Nusa Tenggara, där bara 9% av befolkningen är muslimer.

Medan djurrättsgrupper protesterar mot djurhandeln med motiveringen att den främjar grymhet och utgör folkhälsorisker som till exempel rabiesutbrott, anser många indoneser att det inte är mer annorlunda att äta hundkött än att äta kyckling eller nötkött samt avskyr förslaget att det borde förbjudas.

Enlugt Dicky Senda, en författare och mataktivist baserad i östra Nusa Tenggara, har hundkötthandeln blomstrat i provinsen under de senaste åren, och matstånd som säljer hundar tillagade med aromatiska kryddblandningar har poppat upp som svampar. Mollofolket åt dock traditionellt inte hundar som ansågs som viktiga djur/vänner i Mollokulturen. Senda vet inte när det började exakt, men nu har det blivit mer och mer populärt att äta hundar.

Hundrestaurangernas popularitet i östra Nusa Tenggara har vuxit till den punkt där hundkötthandlare kämpar med utbud och efterfrågan, vilket i sin tur underblåst en trend med att skrupelfria personer förgiftar hundar på gatorna med mat som är spetsad med kalium så att djuren blir medvetslösa, men det påverkar inte köttet.

Resultatet av sådana metoder, som rapporterats över hela landet, har medfört att Dog Meat Free Indonesia i flera år lobbat för att regeringen ska förbjuda hundkött och ett antal lokala myndigheter har gjort det olagligt att sälja hundkött i deras närhet. Förra året blev en hundköttshandlare i centrala Java den första personen som åtalades för sin roll i handeln och dömdes till tio månaders fängelse samt böter på 10.000 dollar efter att mer än 70 hundar hittats packade i en lastbil för transport till hundköttskaféer och restauranger.

Den 6 juli offentliggjordes ett brev undertecknat av Medans borgmästare om att försäljning eller handel med hundkött var förbjuden. Det blev då ramaskri och en talesperson för borgmästarens kontor klargjorde att brevet inte förbjöd konsumtion av hundkött, utan bara var ett ”förslag”.

Sihombing har ätit hund sedan han var barn och han ser ingen anledning att förbjuda köttet som han tycker är gott, inte minst för att det vanligtvis saknar fett. Enligt hundkännaren är gumpen på djuret den godaste delen.

-”Du kan inte döda tigrar eller elefanter eftersom de är utrotningshotade och det är svårt att föda upp fler av dem, men det finns gott om hundar. När de föder barn får de oftast stora valpkullar. Vad är det juridiska skälet till att du inte ska få döda och äta en hund om du kan döda och äta andra djur?”

Restaurangägaren till Lau Dimbo Simalem säger att även om inte alla Batak-människor äter hund, är det många som föredrar köttet för dess förmodade medicinska egenskaper som inkluderar obevisade påståenden om att det kan bota sjukdomar. Hundkött är tänkt att vara bra mot tyfus, denguefeber och även covid. Under pandemins sålde restaurangen stora mängder med hundsoppa.

Restaurangen har 20 agenter som de köper hundar från. De ringer och berättar när de har hundar på lager. Om en hund har valpar kan ägarna sälja de valpar de inte vill ha till restaurangen.

Restaurangen dödar vanligtvis tre-fyra hundar per dag för att hålla jämna steg med efterfrågan och slaktar 21 hundar per vecka.

Restaurangägaren konstaterar att om hon hade en hund vid sin sida hela dagen så skulle hon naturligtvis vara fäst vid den, men hon frågar sig samtidigt vad som egentligen är skillnaden med att äta ett annat djur?

Intressant att ta del av, men ett etiskt svårt ämne eftersom vi å ena sidan ser hundar som sällskapsdjur som vi inte vill äta upp, men å andra sidan äter de flesta av oss exempelvis grisar, kalvar och lamm utan problem medan hästkött ses som en delikatess i exempelvis Italien.

Är man uppvuxen med att äta hund ser man det så klart inte som något konstigt som borde förbjudas och kanske får man bara acceptera en del kulturella sedvänjor som de är även om det bär oss emot.

https://www.aljazeera.com/economy/2022/7/22/in-indonesia-dog-meat-roaring-trade

18 reaktioner till “Hundkött alltmer populärt i Indonesien

 1. Hmm, kanske fake news ?
  För ett tag sedan var det i Kina man åt hundar. När jag var i Beijing såg jag bara sällskapshundar. En man var så snäll med sin gamla hund torkade den i rumpan och den fick åka med på moppen.
  Men vad vet jag Kina är stort, kanske annorlunda i andra delar av landet.
  I Hongkong spökar man ut hundstackarna i kläder.
  Jag tar det med en stor nypa salt.

  Gilla

  1. Har aldrig tidigare hört talas om att hund funnits med i det kinesiska köket. (Det är ett av mina tre favoritkök. Det grekiska och det italienska är de andra två.) Det är höns/fågel, gris och flertalet marina arter som samlat gäller där i köttväg. Kina är dock stort och innehållet varierar beroende på region och tillgångar. Det låter mer som en relativt ny myt, enbart för att svartmåla Kina eller så handlar det om någon/-ra med bristande geografikunskaper. Däremot så är det en gammal tradition i flera sydostasiatiska länder.

   Gilla

   1. Glömde …

    Samma sak gäller fladdermöss. Det ingår i flera sydostasiatiska kök, men inte i det kinesiska. Trots vad som än påståtts i samband med Covid.

    Gilla

   2. Ok, detta var nytt för mig. Det jag kännt till sedan tidigare är del av sista stycket om risker, dvs rabies. Intressant att hunden, precis som svin, är värd för trikiner. En rätt så smärtsam parasit.

    Gillad av 1 person

  2. I Kina äter man inte hundar. Under perioder i Kina har det varit svält, och då åt man allt som gick att äta, inklusive råttor och hundar. Sista gången jag kom i kontakt med att äta hundar i Kina var för omkring 20 år sedan, i en mycket avlägsen bergsby i västra Kinas berg. Hunden är idag ett sällskapsdjur och vördad familjemedlem. Tror ni den här lilla krabaten är avsedd för middagsbordet. Knappast.https://robingeephoto.files.wordpress.com/2011/02/002001.jpg
   Hundar vårdas idag som familjemedlemmar. Det finns till och med rullstolar för gamla hundar som inte längre kan gå.

   Gillad av 1 person

   1. Hundar äts i delar av Asien idag, men inte i Kina. Detta med att det skulle finnas en marknad för hundkött idag i Kina hör hemma i samma kategori av förtal och falsk ryktesspridning som mycket annat som koncentrationsläger, tvångsarbete osv. Man hittar absolut inget hundkött på marknader eller i affärer i Kina idag.

    Det är skapad anti-Kina hat-propaganda. För några år sedan publicerade SR ”bevis” med bilder från en förment hundmarknad i Kina. Bilden var beskuren. Med bilsökning hittade jag originalet, På bilden fanns en motorcykel, men registreringsskyltarna på motorcykeln var från Indonesien och då 12 år gamla.

    Jag skrev ett skarpt brev till VD för SR, och den journalisten har sedan inte synts till.

    Bilden finns här.

    https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/11/en-liga-av-forfalskare-och-rasister-harjar-i-sverige/

    Till för omkring 15 år sedan fanns det en klubb som en gång om året hade en hundätarfestival i en stad i Kina. Medlemmarna blev så förföljda och trakasserade av djurrättsaktivister att dom gav upp. Dessutom skärpte myndigheterna reglerna väsentligt. Jag tror festivalen finns kvar formellt men utan hundar idag.

    Gillad av 1 person

   2. Grunden för påståendet är vad ni upplever dagligen i länder som Sverige, att man sprider grova falska rykten och smutskasta Kina av politiska orsaker. Få personer i väst har lyckats förstå hur avancerat samhälle Kina har utvecklats, och hur fort det har gått. Kina känns fortfarande väldigt otillgängligt för västerlänningar, både genom de många kulturerna, språken och skriftspråket. Därför åker få till Kina och upplever det verkliga Kina. Dessutom är Kina otroligt stort. Västlingar klarar helt enkelt inte att leva med hur avancerat Kina är idag, så man gör allt för att dra Kina i smutsen för att själva se lite bättre ut.
    Det har lämnat stora möjligheter för notoriska lögnare att måla upp falska bilder. Nu var det länge sedan jag bodde i Sverige, men Sverige framstår idag som både rejält efterblivet, otroligt primitivt och rent efterblivet i utveckling jämfört med Kina. Utvecklingen i Kina går hissnade fort, och det är inte bara teknologi, det är främst kultur och samhälle. Hur samhället fungerar, hur människorna fungerar i samhället och med varandra. Kinas folkstyre och mycket utvecklade demokratisystem vägrar de flesta i väst att helt enkelt vilja försöka förestå, men det finns och det fungerar. Tydligen räcker svensk IQ inte till. Det svenska samhället framstår mest som kusligt primitivt och rena mörka medelåldern eller värre, och inte tycks det utvecklas heller. Sverige framstår som ett primitivt samhälle bara ett enda steg utvecklat från primater som levde i trädkronorna.
    Det sägs att förutsättningarna för att en demokrati skall fungera är en intelligens nivå på minst 90. Sverige har idag 96, och den sjunker. Kinas är 108 och stiger.
    Hundkött är inte ett begrepp som existera i dagens Kina. Lika lite som att man äter råttor i Sverige.

    Gillad av 2 personer

   3. Det verkar förekomma ändå, denna artikel är från nyligen, eller du menar att kinesiska aktivister som uttalar sig i artikeln är fake och även videon? Guardian är förvisso MSM så de brukar skriva vinklade artiklar, men jag har svårt att tro att det inte finns alls.

    Gilla

   4. Hur skulle det vara att du själv bosatte dig i Kina för att uppleva det första hand, eller åtminstone skaffade dig ett antal vänner på plats. Samma video och bilder har man i olika redigerade former återanvänt i över 20 år, åtminstone. The Guardian är ju välkänd som nyhetsindustrins dyng-spridare. Varför sitter hundarna på bilden i moderna dyra burar med både mat och vatten som en familj skulle köpa till sitt älskade husdjur. Snarare är bilden tagen vid ett flygbolag och djuren avsedda att transporteras medan ägarna sitter i flygplansstolarna. Varför överensstämmer videon inte med fotografierna. Varför överensstämmer olika delar av videon inte med varandra. Därför att det är en förfalskning av hopklippta orelaterade bilder och sekvenser. Detta blandat med gamla video bilder. Förfalskning. Propaganda.

    Kina är stort, och det kan mycket väl vara så att någon by någonstans fortfarande äter hund, men det är absolut ingenting som förekommer i samhället generellt. Västerländska media flödar ju över av dessa falsarier och lögner varenda dag. 99% plus är rena påhitt. Hur ofta hör du själv om tvångsarbete, koncentrationsläger, våldtäkter, tvångssteriliseringar, rivna moskéer, förstörda begravningsplatser, språkförbud, förföljelser, fängslad utan rättegång. Betalda vittnen som ger förfalskade vittnesmål om tortyr eller andra oförrätter. Förfalskade läckta dokument. Man inkluderar en del korrekt och verifierbar information, och väver sedan in förfalskad. man använder flitigt uttryck som ”säges”, ”påstås”, ”rapporteras”, ”misstänks”, osv. och helt enkelt repetitivt nöter in lögnerna och förfalskningen. Man sätter ihop en stab av förmenta ”experter”, helst med förtroendeingivande titlar som ”expert”, ”forskare”, ”vetenskapsman”, ”professor”, docent, osv. och låter dom flitigt och omväxlande bekräfta fejknyheterna. Endast de med ”rätta” åsikter tillfrågas förstås. Alla som säger emot angrips, hotas, undergrävs, förtalas och förlöjligas.

    Upprepa lögnen till den blir sanning. Till slut tror du på den själv sa Josef Goebbels. Inte ens under nazitiden har vi sett så intensiv propaganda. Det är ju bara att åka dit och ta reda på vad som gäller. Inte krångligare än att resa till Uppsala för att ta reda på om en miljon svenskar sitter fängslade i ett koncentrationsläger där.

    Gilla

   5. Låt mig ge lite exempel. Vad säger att det överhuvudtaget är kinesiska aktivister som uttalar sig i artikeln. Sådan här konstigheter och motsägelser märker aldrig västerlänningar.

    —”dogs were crammed into wire cages in poor conditions” Hur stämmer det med led-bilden av moderna dyra burar och alla djur har både vatten och mat tillgängligt.
    –”a Shaanxi-based animal rights activist” Bara att platsen ligger inte i Shanxi utan mycket lång därifrån. Shanxi ligger i nordöstra Kina, Yulin i södra Kina i Guangxi vid havet. Det är som att påstå att Kairo ligger granne med Stockholm.
    —”probably stolen household guard dogs” Vakthundar används mycket sällan i Kina och absolut inte i samband med bostäder. Det finns inga” household guard dogs”. Om vakthundar används på landet så är det inte precis hundar man frivilligt går nära. Sällskapsdjur får aldrig gå ensamma ut och enligt lag alltid skall gå i koppel. Inte så lätt att stjäla.

    En dam jag känner har en hund, hennes man gick bort för länge sedan, barnen utflugna, hunden har eget rum, egen säng och egen luftkonditionering. Inte precis ett lätt byte för kidnappning. Hela artikeln är ett falsarium och ren lögn. Tyvärr är det alltför lätt för naiva svvenskar att svälja lögnerna helt och okritiskt.

    Gilla

 2. Lite mer grävande gav mer intressant information. Jag laddade ner videon och kollade den fram by frame. Nummerplåten på polisbilen i videon är inte kinesisk, och texten på motorhuven är inte kinesiska. Där står ”POLISI” vilket är precis vad det står på polisbilar i Indonesien. Polisbilar i Kina har alltid ordet ”polis” skrivet med två kinesiska skrivtecken Polisbilen är inte från Kina. Det ser ut som indonesiska. Det hela är ett grundligt falsarium. Videon är överhuvudtaget inte inspelad i Kina.
  https://driveteslacanada.ca/wp-content/uploads/2021/03/Indonesia-Police-Model-3-678×381.jpg
  I Kina används ibland engelskans ”Police” och alltid ”polis” skrivet med två kinesiska skrivtecken.
  Videon är busvisslingen inte från Kina utan från Indonesien.
  Hela artikelnär et grovt falsarium.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s