USA anklagas för att ha skapat Ukrainakonflikten

Zhao Lijian, en talesman för det kinesiska utrikesdepartementet anklagade i går USA för att ha startat krisen i Ukraina och för att underblåsa konflikten. Enligt Lijian borde USA sluta spela ”världspolis” och istället arbeta på att skapa förutsättningar för fredssamtal.

-”Som den som startade Ukrainakrisen och den största faktorn som underblåste den, måste USA djupt reflektera över sina felaktiga handlingar med att utöva extrema påtryckningar och elda upp Ukrainafrågan.”

Det är inte första gången Kina trycker tillbaka på USA:s påtryckningar att stå på västsidan mot Ryssland i frågan om Ukraina. Förra månaden anklagade Zhaos kollega Wang Wenbin Washington för att ha underblåst konflikten och vilja kämpa till sista ukrainaren, medan Peking ville ha en förhandlad fred.

I slutet av juni sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till reportrar att Natoalliansen hade förberett sig för detta sedan 2014, med hänvisning till den USA-stödda regeringen i Kiev som kom till makten efter att kuppen avsatte den folkvalda presidenten samt utlöste krisen med Krim och Donbass.

På tisdagens presskonferens avvisade Zhao också USA:s anklagelser om att Kina bidrog till matbrist i Afrika och pekade tillbaka mot Washington.

-”Det är helt klart för världen exakt vem som orsakar den globala livsmedelskrisen. Vi hoppas att USA på allvar kommer att reflektera över sin oansedda roll i den globala livsmedelskrisen och sluta smutskasta samt göra grundlösa anklagelser mot Kina.”

https://www.rt.com/news/559273-china-us-ukraine-conflict/

Det är inte ofta jag håller med Kina, men här har de definitivt en poäng och därtill kan nämnas inblandning från England, Poland, Frankrike, Tyskland, Israel och Bryssel. Media har för övrigt varit väldigt tysta om att USA ledde en statskupp i Ukraina med Victoria Nuland i bräschen, där den USA-stödda regeringen i åratal sedan dess ägnat sig åt etnisk utrensning i Donbass, men det passar så klart inte narrativet som allmänheten ska få ta del av.

3 reaktioner till “USA anklagas för att ha skapat Ukrainakonflikten

  1. Castingen…..att välja skådespelare är halva jobbet.
    Väljer du fel skådespelare kan ett manus gå åt skogen när ridån går upp.
    Därför bör du alltid välja din huvudaktör med omsorg.
    Först producerar man en pilot och testar mot publiken.

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s