EU har inga skrupler att samarbeta med skurkstater

EU:s ekonomiska krig mot Ryssland har visat att beslutsfattarna bevisligen inte har några skrupler när det gäller att samarbeta med skurkstater och de skäms inte heller för sitt hyckleri.

EU-kommissionen undertecknade i går ett samförståndsavtal med Azerbajdzjan om att fördubbla importen av naturgas inom några år eftersom de av principskäl inte längre kan ta emot rysk gas även om det är både billigare och närmre.

Kommissionens president Ursula von der Leyen twittrade: ”EU vänder sig till mer pålitliga energileverantörer. Idag är jag i Azerbajdzjan för att underteckna ett nytt avtal”. Med detta nya samförståndsavtal öppnar vi ett nytt kapitel i vårt energisamarbete med Azerbajdzjan, en nyckelpartner i våra ansträngningar att gå bort från ryska fossila bränslen. Vårt mål: fördubbla gasleveransen från Azerbajdzjan till EU på några år. Azerbajdzjan kommer att vara en avgörande partner för vår försörjningstrygghet och på väg mot klimatneutralitet.”

Azerbajdzjan ökar nu sina leveranser av naturgas till EU från 8,1 miljarder cm 2021 till förväntade 12 miljarder cm 2022. Gasen har levererats till Europa genom rörledningar som går via Georgien och Turkiet.

Att Azerbajdzjan rankas som mindre demokratiskt än Venezuela och Kuba samt har stora problem med att respektera mänskliga rättigheter tycks irrelevant i sammanhanget. Unionens pekpinnar gäller naturligtvis bara vissa länder och enbart när det inte finns något att vinna.

Att det finns en spricka i EU:s fasad har jag varit inne på tidigare och att Frankrike väljer en egen gasleverantör är ännu ett tecken på splittring.

Förenade Arabemiraten – en annan skurkstat – erbjöd sig nämligen i går att leverera dieselolja till Frankrike under ett möte i Paris mellan Förenade Arabemiratens president Sheikh Mohammed bin Zayed Al-Nahyan och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Tjänstemän från de två länderna undertecknade också ett bredare strategiskt avtal för att samarbete inom energisektorn som syftar till att identifiera gemensamma investeringsprojekt i Frankrike, Förenade Arabemiraten eller någon annanstans inom sektorerna för väte, förnybar energi och kärnenergi.

Häpnadsväckande att statsstyrd media fortsätter spela med i farsen kring den uppenbara penningtvätten i Ukraina som lyst tydligt efter de senaste dagarnas utveckling, vår köpta svenska politikerelits hyckleri, masspropagandan för att understödja klimatkrisen samt covidhotet och EU:s kamp för att sänka kontinenten samt dess medborgare som får resten av världen att dra på smilbanden. Men det som inte syns finns inte och det gäller att hålla bubblan intakt tills efter valet, så mer pengar och vapen för bövelen – här finns politiska poäng att vinna!

#followthemoney

https://www.arabnews.com/node/2124356/middle-east

https://www.dailysabah.com/business/energy/eu-inks-deal-to-double-gas-imports-from-azerbaijan-by-2027

3 reaktioner till “EU har inga skrupler att samarbeta med skurkstater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s