Kurdiska protester mot Turkiet och Natomedlemskap i Helsingfors

Det är inte bara i Sverige kurderna demonstrerar öppet mot Turkiet och ett Natomedlemskap, även i Helsingfors pågår protester när kurderna vägrar bollas runt till förmån för andra.

Erdogans krav på att Finland och Sverige ska vidtaga kraftigare åtgärder mot terrorister – främst de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ – har fått många kurder att reagera. I går markerade ett hundratal personer i Helsingfors mot Turkiets aggressioner i norra Syrien och mot Finlands agerande i samtalen med landet.

Gashaw Bibani är svensktalande kurd som är född i Irak och Vänsterpartiets fullmäktigeledamot i finska Vanda.

-”Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) borde aldrig ha skrivit under överenskommelsen. Det försvagar kurdernas politiska ställning avsevärt. Vi talar om ett avtal som är farligt för 30–40 miljoner kurder som bor i det autonoma området i norra Syrien, Rojava, och för 15–16.000 kurder i Finland. Vi känner ännu inte till vidden av överenskommelsen, men vi vet att ett av de tio konkreta stegen Finland måste ta är att ha en så kallad mekanism med Turkiet som innebär att Skyddspolisen i Finland, Säkerhetspolisen i Sverige och underrättelsetjänsten MIT i Turkiet samarbetar och delar uppgifter. Sedan har vi politiska flyktingar här i Finland som flytt just MIT. Nu jobbar Migri med dem för att kunna deportera kurder. Hallå, det här är politiska flyktingar! Vad är det vi håller på med på riktigt? Vi är inte här för att framstå som martyrer. Vi kräver bara frihet och att kriget mot kurder slutar. Vart 20:e år görs något avtal som berör oss och som försvagar vår politiska ställning utan att en enda kurd är med och bestämmer. Så har det varit i mer än 100 år. Vi ses inte som människor. Vi har inga rättigheter. Och allra minst har vi representation. Kurdfrågan borde inte tas upp mellan Finland, Sverige och Turkiet. Det här är en stor fråga som ingen besvarat. Varför måste Finland ta ställning i ett trilateralt kontrakt för att gå med i Nato? Och varför representerade ingen Inrikesministeriet, Skyddspolisen eller Migrationsverket när det skrevs under?”

Finsk media rapporterar åtminstone om demonstrationerna. I Sverige är det locket på och man får läsa om demonstrationerna i Stockholm i turkisk media, vilket säger en del.

Personligen hoppas jag på att kurdernas demonstrationer i Sverige och Finland i kombination med att Sverige vägrar lämna ut en utpekad terrorist som Erdogan vill lägga vantarna på, ska få Turkiets parlament att rösta nej för ett Natomedlemskap för Sverige. Återstår att se efter sommaruppehållet.

https://www.hbl.fi/artikel/2f64fd31-da0f-4684-add0-0287ab406580

2 reaktioner till “Kurdiska protester mot Turkiet och Natomedlemskap i Helsingfors

 1. Hej Jenny, TACK för alla dina rapporter! Läser så gott som alla. Bor i USA sedan 1980. Prenumererar på Epoch Times, och har precis lyssnat på en otroligt fin rapportering av Joshua Phillips om Panama som har uppror, och han går in på läget i hela världen inklusive CCP som tydligen är precis redo att falla… De är ju stor del av WEF, WHO, etc. En jättestor omvälvning händer precis nu… Skickar länken om du prenumererar på Epoch Times s du kan se den. Verkligen stort det som händer! https://www.theepochtimes.com/the-planned-gas-collapse-panama-shutdown-signals-beginning-of-international-unrest_4606570.html?utm_source=ai&utm_medium=search Tänk att vara med om denna tid i universum. Både otroligt och lite skärrande… Mvh, Marita

  Gillad av 4 personer

 2. Kurderna kallas ”terrorister” för att de har försvarat sig mot olika terrorregimer som invaderar Kurdistan från alla håll och kanter. Bisarrt. Makabert. De flesta av Natos stater är ju dessutom terror-regimer som invaderar oskyldiga nationer under falskflagg, eller så stödjer de i tysthet de som är terrorregimer, genom sitt eget Nato-medlemskap eller vapenleveranser till diktaturer som t.ex. Ukraina eller Saudiarabien.

  Irak hade inga massförstörelsevapen. Lögn och förbannad dikt. Saddam höll ordning på den extrema islamismen. De förstörde irakiernas nation och skapade på så vis terrororganisationen IS och beväpnade dem.

  Khadaffi invaderades för att han inte underkastade sig bankmaffians påhittade pengabedrägeri som vi alla lever under idag, men skapade en gulddinar och påbörjade rikedom för hela Afrika, något som kolonialmakternas imperialistiska oligarker inte kunde acceptera, för det undergräver ju deras bedrägeri mot oss alla. Resultatet: Massmigration över Medelhavet i gummibåtar och ett folkmord i drunkningar, samt kulturellt/religiöst kaos i EU.

  De sekulära kurderna som bekämpar islamistiska terrorstater passar i EU och är våra verkliga vänner! Nato-fittorna som arbetar åt oligarkerna är alla folks fiender!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s