Turkiet, Natoprocessen och Iran

Det råder nyhetstorka, men noterar att man i Grekland hoppas på att den amerikanska kongressen ska sätta sig på tvären vad gäller försäljningen av nya F-16-flygplan till Turkiet och uppgraderingen av de befintliga.

Enligt dr Triantafyllos Karatrantos, analytiker vid Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) tankesmedja, skulle en klart positiv utveckling vara att varje avtal om att sälja eller uppgradera flygplan till Turkiet åtföljs av ett strikt ramverk som föreskriver goda grannförbindelser och undvikande av provokationer, tvister eller engagemang med tredjeländer. Det är dock tveksamt om Turkiet skulle acceptera ett sådant avtal.

Han tillade att det inte är någon slump att Turkiet, i ett försök att utöva påtryckningar på den amerikanska administrationen, signalerat att man inte kommer att tveka att söka en annan lösning för köp av stridsflygplan om utsikterna att köpa F-16 brinner inne – precis som man inte tvekade att gå vidare med den ryska S-400-affären.

Ett av kraven för att Turkiet ska godkänna ett Natomedlemskap för Sverige och Finland är att man får köpa F-16 flygplan från USA – en process som det för övrigt varit mycket tyst om den senaste tiden i både Sverige och Finland, men huruvida ett Natomedlemskap står och faller med ett försäljningsavtal är oklart eftersom vissa beslut har förmågan att runda tidigare beslut eller så går exporten via ett tredje land.

Intressant i sammanhanget är att en diskussion öppnats upp om en eventuell uteslutning av Turkiet ur Natoalliansen – en ståndpunkt som framfördes i ett brev till Financial Times av Mark Wallace, tidigare USA:s ambassadör vid FN, och Madeleine Joelson, verkställande direktör för den icke-statliga organisationen Turkish Democracy Project. I praktiken går det dock inte att utesluta en medlem ur Nato, det finns bara en frivillig utträdesprocedur och Erdogan lämnar nog inte frivilligt.

Den amerikanska presidenten Joe Bidens Mellanösternturné har gått ganska knackigt och upprört såväl palestinierna som Khashoggis fru och Iran.

Nu har den iranska militären varnat USA och Israel för att hota landet efter att president Joe Biden sagt att Washington ska använda alla delar av sin nationella makt för att förhindra Teheran från att skaffa kärnvapen efter att USA:s president och Israels premiärminister Yair Lapid undertecknat en gemensam deklaration om de två ländernas fortsatta strategiska partnerskap. Biden framförde ytterligare hot under en presskonferens tillsammans med Lapid och påstod att USA inte kommer att vänta för evigt på att Iran ska acceptera dess krav genom att återgå till kärnkraftsavtalet från 2015.

Abolfazl Shekarchi, talesman för den iranska väpnade styrkan, sade i fredags att ”amerikanerna och sionisterna vet mycket väl priset för att använda ordet styrka mot Iran”. Tjänstemannen riktade också ett personligt angrepp mot Biden där hans kognitiva kapacitet ifrågasattes samt hånade den amerikanska militären som helhet med uppenbara referenser till flera tidigare incidenter mellan de iranska och amerikanska styrkorna i Persiska viken.

-”Biden måste ha varit dåsig när han hotade Iran. Titta på dina soldaters byxor – de kan bli blöta i Persiska viken!”

En del tror nu att en attack mot Iran är att vänta från Israel i och med att Saudiarabien öppnat upp sitt luftrum för Israel.

Återstår att se hur det utvecklar sig, men utan att uttrycka mitt stöd för Iran kan man konstatera att det råder dubbelmoral när enbart en del länder tillåts ha kärnvapen och att USA ska bestämma vem som får tillåtelse. Om världsledarna på allvar strävade efter dialog och fredliga lösningar borde samtliga ägna sig åt nedrustning av kärnvapen samt sträva mot förbud, men deras handlingar visar deras riktiga intentioner.

https://www.ekathimerini.com/news/1189154/ankara-not-likely-to-accept-f-16-strings/

https://www.rt.com/news/559111-iran-us-israel-threats/

En reaktion till “Turkiet, Natoprocessen och Iran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s