Sverige tycks redan ha brutit avtalet med Turkiet – lämnar inte ut utpekad terrorgrupps huvudman

Det har varit ovanligt tyst om Natoprocessen den senaste veckan och kanske kan det ha att göra med att Sveriges högsta domstol har blockerat en utlämning av en medlem av Gülen-rörelsen (FETÖ) till Turkiet, en person som enligt turkisk media har visat sig vara en av terrorgruppens huvudmän.

Bara veckor efter att Sverige undertecknat avtalet med Turkiet som tillåter oss att gå med i Nato så länge vi vidtager åtgärder för att ta itu med Turkiets oro för terrorismen i Sverige, framkom det i fredags att domstolen blockerade utlämningen av FETÖ-medlemmen som identifierats som Yılmaz Aytan, en så kallad hemlig imam som enligt uppgift driver terrorgruppens skolor i Afghanistan.

Sedan 2018 har Aytan ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, där han ansökte om asyl för att undkomma insatser mot terrorgruppen. Han har sedan dess beviljats flyktingstatus.

Enligt turkisk media orkestrerade FETÖ och dess USA-baserade ledare Fetullah Gülen ett besegrat kuppförsök i Turkiet den 15 juli 2016, där 251 människor dödades och 2.734 skadades. FETÖ låg också bakom en långvarig kampanj för att störta staten genom infiltration av turkiska institutioner – särskilt militär, polis och rättsväsende.

Myndigheter i Turkiet avslöjade att Aytan är en användare av organisationens krypterade kommunikationsapp ByLock och är bland toppmedlemmarna i terrororganisationen. Det turkiska justitiedepartementet har därför lämnat in en begäran till Sverige om att utlämna Aytan för brottet att ”bilda/leda en väpnad terroristorganisation”.

Enligt turkisk media ska Dagens Juridik i fredags ha rapporterat att utlämningen av den 48-årige mannen stoppades av Högsta domstolen som förnekade att Aytans agerande med terrorgruppen FETÖ utgjorde brott i Sverige.

Varför har detta inte kommit allmänheten till känna och varför har inte Magdalena Andersson, Ann Linde eller Morgan Johansson kommenterat detta?

Man kan undra varför regeringen har börjat förhandling med Erdogan när de vet att det inte går, eller så är allt bara ett spel för gallerierna och Erdogan har redan fått de eftertraktade amerikanska flygplanen samt ett utlovat EU-medlemskap för att säga ja till Natomedlemskap för Sverige och Finland. Oavsett vill våra styrande politiker dölja det för svenska folket för att inte göra Natomedlemskapet till en valfråga.

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/swedish-supreme-court-stops-extradition-of-senior-feto-terrorist

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/rattsfall/hd-stoppar-utlamning-till-turkiet-mannen-riskerar-forfoljelse/

4 reaktioner till “Sverige tycks redan ha brutit avtalet med Turkiet – lämnar inte ut utpekad terrorgrupps huvudman

  1. MEN inge ko på isen….. för om Finland är medlem i NATO har vi ju ingen gräns mot Ryssland väl det enda kryphålet är väl då Kaliningrad men internationellt vatten emellan så gott och väl om Sverige får lite extra tid på oss…. kanske man kan fördela pengar till trams att bygga upp vårt försvar i stället……

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s