Ukraina väljer krig framför fred

Samtalen mellan Ryssland och Ukraina har legat på is sedan i mars och Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba sade i går till journalister att Kiev inte kommer att gå med på några territoriella eftergifter som en del av ett fredsavtal med Ryssland.

-”Syftet för Ukraina i det här kriget är att befria våra territorier, återställa vår territoriella integritet och fulla suveränitet i östra samt södra Ukraina. Detta är slutpunkten för vår förhandlingsposition. För närvarande pågår inga samtal mellan Ryssland och Ukraina på grund av Rysslands position och dess fortsatta aggression mot vårt land.”

Ryssland erkände självständighet för folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i Donbass-regionen strax innan den militära operationen i Ukraina inleddes i slutet av februari. Krim, som också en gång var en del av Ukraina, röstade för att ansluta sig till Ryssland i en folkomröstning 2014 efter att Maidan-kuppen i Kiev ledde till störtandet av den demokratiskt valda regeringen.

I den södra delen av Ukraina beslagtog ryska styrkor och Donbass-milis Kherson-regionen och majoriteten av Zaporozhye-regionen. I öst tog allierade styrkor kontrollen över Lugansk People’s Republic (LPR) territorium från Ukraina i början av juli. Ryska trupper och miliser kontrollerar också delar av den ukrainska Kharkov-regionen som gränsar till LPR. De två sidorna kämpar nu för kontroll över Donetsks territorium.

Syrien erkände de två Donbasrepublikernas oberoende förra månaden och i går erkände dessutom Nordkorea självständigheten för republikerna Donetsk och Lugansk som bröt sig loss från Ukraina kort efter kuppen 2014 i Kiev, vilket fått Ukraina att bryta alla diplomatiska och ekonomiska förbindelser med Nordkorea.

Huvudanledningen till Rysslands militära operation sägs vara Ukrainas misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, som var utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades först 2014. Nyligen erkände Ukrainas förre president Petro Porosjenko att Ukrainas främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och skapa kraftfulla väpnade styrkor.

Det framstår alltmer som att den ukrainska regimen helt vänt ryggen åt befolkningen och struntar i konsekvenserna, lite som att Ukraina angriper Ukraina. Ju mer de fördröjer ett fredsavtal desto mindre territorium kommer Ukraina dessutom att ha kvar. Därtill står man inför en konkurs. Det sipprar också fram ett allt större missnöje från andra länder med Zelenskyj och den ukrainska regimens hantering av konflikten.

Det är ett faktum att invånare i östra och södra Ukraina inte längre vill styras av Ukraina. Tills Ukraina visar att de är villiga att förhandla kommer detta inbördeskrig att fortsätta med ett stort lidande för invånarna i landet och snart står vintern för dörren med fler umbäranden. Men så länge det finns soldater som är villiga att strida och länder som pumpar in pengar samt vapen i landet så kan det pågå i många år framöver.

#fuckpeace

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/558942-ukraine-end-point-negotiating-position/

11 reaktioner till “Ukraina väljer krig framför fred

 1. Vill ge dig ett stort tack för alla dina intressanta och tänkvärda, och inte minst informativa artiklar, händer ( mycket sällan
  bör tillstå ) att våra åsikter omsides går isär, men icke desto mindre
  intressant att vid ett sådant tillfälle få se sin övertygelse ur en annans perspektiv.

  Gillad av 2 personer

 2. Bra genomgång och ganska fyllig….. på några månader har Ryssland tagit kontroll över 1/4? av Ukraina…. Redan innan denna speciella operation startades hade Ukraina ett ganska starkt försvar….. efter att operationen inleddes har väst gemensamt skickat en otrolig mängd vapen dit…. mina beräkningar är inte att väst adderat procent utan flera gånger mer … och Ryssland travar västerut vissa kanske kallar det långsamt men trenden är ganska tydlig…. ett avslut kommer nog att hända under detta år……

  Gillad av 4 personer

 3. Superbra info, Jenny och hörde i ett tidigt skede av kriget att Ryssland hade för avsikt att ”skynda långsamt”, för att skona de civila i största möjliga mån.
  Tror i min enfald att om ryssarna haft för avsikt att ta hela Ukraina och inte brytt sig om civilbefolkningen, hade dettta krig fått ett snabbt slut, då Ryssland har en enorm kapacitet stridsmässigt…

  Gillad av 4 personer

 4. Många idioter finns det i världen, på den här bloggen verkar de vara i majoritet. Ukraina har inte angripit Ryssland, det är Ryssland som startat ett krig mot Ukraina, de försökte erövra Kiev men fick stryk och tvingades backa och satsar nu på att ta kontrollen över de delar man har gränsen mot, och det kostar i mänskligt lidande, civila dör, militärer dör och det kommer att fortgå då de flesta känner sig som Ukrainare och kommer att fortsätta, Vietnam osv. sitt motstånd, precis som i Algeriet, Vietnam osv.. Det enda positiva med det här kriget är väl att det kommer att ta tid innan Putin vågar ge sig på några nya erövringsförsök!
  Självklart ska aldrig en demokratiskt vald regering acceptera att lämna ut land och de människor som bor där till ett land som angriper och ockuperar!
  Vilka delar av Sverige tycker du Jenny att Sverige ska lämna över till Rylland, eller något annat land om vi blir angripna??

  Gilla

  1. Du behöver läsa på och inte tro på massmedias version om hur kriget går. Det är för övrigt inte första gången du spyr galla över min blogg och oss idioter som inte tycker som du. Har du tänkt på att du själv framstår som den största idioten eftersom du fortsätter läsa och kommentera här trots att du avfärdat det som skräp otaliga gånger. Skaffa ett liv vettja. Adjö!

   Gillad av 1 person

 5. ”Ukraina väljer krig framför fred” inte så konstigt egentligen, visst de hade kunnat komma fram till ett fredsavtal för länge sedan men de är inte aktuellt när det finns aktörer som finansierar kriget, då blir det svårt att tacka nej till pengarna. Det säger sig själv att de finns många som lever gott på dessa pengar och som kommer att leva gott på pengarna. Det handlar inte ett skit om att hjälpa folket, militären eller barnen allt handlar om ett gäng som förskansar sig sjukt mycket pengar med hjälp av Nato/FN/EU support.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s