När ifrågasattes statsministern senast?

Skummar sömndrucket igenom DN:s rubriker och hajar till när jag tror mig läsa ”Magdalena Andersson efter ifrågasatt insats – inte bra från min sida”, men inser snabbt att det stod Magdalena Eriksson och rör idrott.

Så urbota dumt av mig att tro att en högt uppsatt makthavare i Sverige skulle ifrågasättas i svensk media, sådant händer inte. Förutom några påpekanden om fel ordval i olika sammanhang, förekommer inget kritiskt granskande av landets styrande politiker trots att det ligger i allmänhetens intresse – särskilt i valtider- att maktens människor som brukar våra skattemedel också granskas noga.

Det pratas ofta om hur länder som Ryssland, Turkiet, Kina med mera har en styrd statsmedia och vi är inte mycket bättre här i Sverige tyvärr, även om vi gärna vill framstå som lite bättre än alla andra. Det är för övrigt våra skattepengar som används för att tysta tidningsmurvlarna i form av ekonomiskt stöd.

Magdalena Anderssons parti har otaliga saker på sitt samvete och som journalist skulle man kunna välja och vraka bland de saker Socialdemokraterna bör kritiseras för. Även övriga rikadagspartier har många skelett i garderoben.

Varför pressas exempelvis inte Ulf Kristersson – i egenskap av potentiell statsministerkandidat – om sin tid som ordförande för Adoptionscentrum och adoptionsskandalen i Kina samt varför Moderaterna inte lämnat Reinfeldts skugga?

Varför ifrågasätts inte Annie Lööfs moral mer när hon genom åren tagit avgörande beslut om ensamkommande afghaners rätt att få stanna i Sverige, vilken statsminister som ska styra landet samt extremismen och pedofilismen inom partiet för att nämna några saker?

Varför får Sverigedemokraterna inga obekväma frågor om deras kappvändarpolitik (abort, EU, Nato, vaccinpass, återvandring m.m.) och varför man tillåter person som är brottsmisstänkt att kandidera till riksdagen medan andra lokalpolitiker fått gå för mindre förseelser genom åren? Dessutom är det anmärkningsvärt hur partiet sitter i knät på Moderaterna utan att det ifrågasätts mer.

Varför ställs inte Miljöpartiet mot väggen för sitt hycklande med att strunta i riktiga miljöproblem?

Tiden räcker inte till för att spåna kring Liberalerna som inte lyckas locka väljare som förr trots flera partiledarbyten, Kristdemokraterna som svansar efter M och Vänsterpartiet som har ryggrad men envisas med att knyta an till S, men givetvis behöver alla partier skärskådas i en valrörelse och det sker inte i den omfattning som krävs för att leva upp till det goda namn som makthavarna vill att Sverige ska stå för. Därför kan samma politiker klamra sig fast vid makten år ut och år in oavsett hur lite de presterar samt hur illa de sköter sig, varför landet ser ut som det gör.

4 reaktioner till “När ifrågasattes statsministern senast?

 1. Med tidigare SJF-medlemskap i bagaget lyssnade jag nyss på en intervju med John Pilger om hans syn på propagandan kring krig, aktuella Ukraina, samt Julian Assanges situation som grävande journalist.

  Statschefen Magdalena har ärvt ansvaret i det som skett och nu sker.

  Julian Assanges öde är som i äldre språkbruk
  ”Androm till varnagel” eller med ett damoklessvärd hängande över alla journalister som träder över gränsen och rapporterar mot strömmen.

  Gillad av 3 personer

 2. Ja, man kan verkligen undra varför styrande politiker inte oftare och mer kritiskt granskas av landets media, ”… trots att det ligger i allmänhetens intresse – särskilt i valtider”.

  Men, jag är ojämförligt mer undrande varför Sveriges ev. framtid inte skärskådas och ifrågasätts (förutom rent marginellt) från ett mer grundläggande perspektiv, av media, av vanligt folk…

  * Sveriges svenska karaktär…
  … håller på att allt hastigare tyna bort (Demografi.nu), vilket innebär att jordens stora mångkultur kommer att förlora ett unikt folk och deras land. (Varje nation/lokal region får sin folkliga karaktär av dess folkslag. T.ex. är det vi idag kallar Amerika inte längre ett indianska land, vilket det har varit sedan 10.000-talet.)
  1. ”Where are we? Is this Sweden?”
  — Utrikes studenter år 2020 om Tjärna Ängar, Borlänge (Wikipedia: ”Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”).
  2. ”Malmö domineras [56%] av dem med utländsk bakgrund”
  — Samtiden.nu, 2021 (chefredaktör Dick Erixon).
  3. ”I takt med tidens gång kommer Sverige att upphöra att vara svenskt. Det kommer att ske pg a att svenska politiker ringaktade det svenska, romantiserade det främmande och ville bereda plats för andra folk och andra kulturer här hos oss.”
  — Ronie Berggren, 2022 (konservativ debattör, författare).

  * Yttrandefriheten och åsiktsförtrycket…
  Jag låter en vanlig människa — i Sverige, i år— beskriva detta historiskt välkända fenomen…

  – ”Ord som mångfald, diversitet, yttrandefrihet och tolerans används i alla möjliga sammanhang men jag tycker att debattklimatet blivit ensidigare, mer räddhågset och dikterande, skriver Anna Grönroos, polisinspektör i Göteborg.”
  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”
  – ”Genom att skambelägga vissa ämnen och åsikter och till och med diktera vilka ord som får användas, tystar den första gruppen [”de kompetenta högst upp”] effektivt den andra [”de obildade längst ner”].”
  (Göteborgs-Posten Debatt, 2022)

  … och Jan Helins — representant för den tredje statsmakten, dåvarande (2014) chefredaktör och VD på Aftonbladet, nuvarande SVT-chef — reaktion, syn och förhållningssätt till ovan medmänniskas rubriksatta vittnesmål ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”…

  –”vi lever […] i ett land där synen på alla människors lika värde glider”;
  –”ömhudade debattörer”;
  –”inte tål motargument”.
  ([1, YouTube])

  * Digitaliseringen av samhället…
  Kommer ”inträdesbiljetten” (!) till det framtida offentliga och privata samhället vara en modern (med pekskärm) och regelbundet uppdaterad mobiltelefon, med kravet på tekniskt kunnande, fingerfärdighet och tillräcklig ekonomi? Kommer detta för mänskligheten helt nya samhällssystem (benämnt ”Digikrati”?, och endast tillgängligt för digitaliserade medborgare) att kunna beskrivas som en demokrati? — Fram till för bara några år sedan hade den vanlige medborgaren full tillgång till samhälle (kontanter, brev, tidningar) utan tekniska hjälpmedel (t.ex. bank/bankomat-kort, hemtelefon, radio).

  (Rekommenderad YouTube-video, 6 minuter, från 2022-06-07 på den vältalige och gamle engelsmannen Simon Webbs (författare, historiker) kanal ”History Debunked”…
  ”How we sacrificed privacy and freedom for the sake of mobile phones and debit cards”.)

  * Nationellt självbestämmande och självförsörjande…
  Det är en sak att politiker inte ser de framtida riskerna (oavsett fördelarna) med globala organisationers (EU, G7, FN, WHO, WEF, IMF, Nato) inblandning i Sveriges angelägenheter. Det är en helt avgörande sak när vanligt folk/röstberättigade inte riktigt förstår.
  Suveräna och självförsörjande nationer (så långt det är möjligt) skapar en mer robust helhet/värld genom global variation — och folklig förståelse för hur mycket av den lokala naturen som kan upprätthålla levnadsstandarden — där bedömningar och beslut fattas av lokala aktörer (t.ex. folk och politiker) med detaljerad kännedom om förutsättningarna (naturen, sociala, ekonomiska, politiska), vilket inte hindrar internationellt utbyte av idéer, tillvägagångssätt (med konsekvensanalyser) och erfarenheter.

  * Klimatet — ett av naturens mest svårförutsägbara system (p.g.a. dess komplexa och kaosartade karaktär)…
  Den av delar av vetenskapsvärlden bedömda framtida negativa effekten på människor och natur på grund av ökande mängd koldioxid i atmosfären är helt beroende av en jämförelse. — Vår tid har aldrig haft så litet koldioxid i atmosfären som de senaste 300 miljoner åren. Diagrammet för de gångna 100 miljoner åren visar en graf med 45-gradig lutning; trenden är minskande (!). I vår tid syns en knapp märkbar ökning, vilket NASA har upptäckt: växtligheten har ökat med c:a 7% de senaste 10-20 åren (något som kan vara bra att ha i åtanke om vi ska försöka föda 9-11 miljarder människor).

  (Angående Corona-politiken, i huvudsak gällande andra länder, t.ex. Kanada, England, Österrike, Australien… Hur kan politiker/myndigheter och delar av allmänheten tro, att folk skulle medvetet smitta sina medmänniskor med ett farligt virus? Det är ett folkförakt som når kommunistiska proportioner.
  — ”Workshop [2022-05-16] on COVID-19 Public Policies at MIT [Massachusetts Institute of Technology, USA]”, 6-timmars-video, Rumble.com, uppladdad av ”retsef” 2022-07-11.)

  *

  Om folk vill ha ett nytt land — osvenskt, otryggt, åsiktsförtryck [2,3], digitaliserat, minskande självbestämmande och självförsörjande — att leva i, så visst, rösta på Socialdemokraterna (eller Moderaterna [4])! Om folk har tur, kommer deras barn och barnbarn vilja besöka dem på ålderdomshemmet.

  [1]
  YouTube:
  * ”Debatt SVT 2014-03-06 | Får man säga vad man vill i Sverige eller har vi en smal åsiktskorridor?” (45 minuter, upplagd av ”PB-SSE” 2022-04-16)
  * ”Svensk debatt om invandringen” (9 minuter, upplagd av ”Jan Milld” 2014-03-07)

  [2]
  2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare, Göteborgs universitet:
  ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  [3a]
  2021-03-30 Dagens Nyheter (intervju)
  fd. statsminister Löfven (S):
  ”Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen. […] De har en rasistisk politik och det beror på de rötter som man har.”

  [3b]
  1997-05-21 Riksdagen
  (Interpellationsdebatt – Åtgärder mot rasism och främlingsfientlighet)
  invandringsminister Pierre Schori (S):
  ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

  [4]
  ”M och KD har åtminstone börjat förstå ungefär vilka åtgärder som nu är akut nödvändiga. Och man måste samtidigt notera att Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som är fullständigt oskyldigt till den svenska samhällskollapsen.”
  — 2022, Gunnar Bergström, krönikör, Nyhetsbyrån.org/Riks.se (chefredaktör Christopher Jarnvall)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s