USA överväger byta vapen mot olja

President Joe Biden ska besöka Saudiarabien senare i veckan och nu överväger USA enligt flera källor till Reuters att häva sitt förbud mot försäljning av offensiva vapen till Saudiarabien.

Diskussionerna sägs än så länge vara informella och långt ifrån beslutsstadiet. Ärendet är känsligt eftersom den saudiskledda koalitionen i Jemenkriget rapporteras ha använt USA-tillverkade vapen mot civila mål. I januari rapporterade Amnesty International att koalitionen använde amerikansk precisionsstyrd ammunition i ett luftangrepp på ett interneringscenter i Jemen och dödade dussintals människor.

I går bombade för övrigt den ukrainska militären civila mål i Novaya Kakhovka, en ryskkontrollerad stad i Khersonregionen med fyra dödsoffer, dussintals skadade och hundratals hemlösa som resultat – en missilattack som utfördes med HIMARS från USA.

Saudiarabiska tjänstemän har försökt få förbudet upphävt i flera månader nu och vid varje tillfälle utövat press på sina amerikanska motsvarigheter att ändra beslutet, men det var inte förrän i lördags som Biden, som tidigare kallat Saudiarabien en ”paria”-stat, klargjorde sin avsikt att ”återställa” USA:s ansträngda relationer, delvis för att säkerställa en ökning av oljeproduktionen i syfte att få ned gaspriserna. Alla försök att vända på förbudet mot offensiv vapenförsäljning till saudierna kommer dock att stöta på motstånd från både republikaner och demokrater i kongressen.

I vanlig ordning bevittnar vi ett hyckleri där man är villig att gulla med nationer som är allt annat än fromma lamm för att få något i retur samtidigt som man pekar finger åt andra nationer i samma kaliber. EU lyder dessutom USA:s minsta vink och köper gärna olja samt gas för det tredubbla priset från andra sidan jordklotet istället för att upprätthålla en god handelsrelation med Ryssland medan vi – det naiva folket – snällt betalar oavsett pris. Sanslöst.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/558795-us-saudi-arabia-weapons-ban/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s