Sprickor i fasaden

Noterar att Omni och Göteborgsposten för ovanlighetens skull rapporterar kritiskt om Ukraina. Hade svenska tidningar gjort sitt jobb och rapporterat sakligt om konflikten från dag ett hade flera dylika incidenter kunnat radas upp eftersom det inte är första gången Ukraina skyller på Ryssland trots att de själva är delaktiga.

Det rör sig om en attack i mars när ryskstödda styrkor tog sig in på vårdhemmet i Stara Krasnianka i östra Luhansk där ukrainska soldater befann sig på grund av dess strategiska position och efteråt anklagade ukrainska myndigheter ryskstödda styrkor för att ha dödat runt 50 sårbara personer i en oprovocerad attack.

I en rapport från FN som publicerades den 29 juni, ges dock en annan bild av händelsen och man konstaterar att ukrainska styrkor bär en del av ansvaret för katastrofen. Utan att direkt peka ut de ukrainska styrkorna för krigsbrott skriver man att både ryska och ukrainska styrkor, vid tillfällen, inte tagit hänsyn till civilas säkerhet i linje med krigets lagar (IHL). Dessutom ser man med oro på användningen av mänskliga sköldar, vilket uttryckligen förbjuds i Genèvekonventionen.

Det är för övrigt inte bara FN som har kritiserat Ukrainas agerande, även David Crane – tidigare anställd på USA:s försvarsdepartement som varit delaktig i flera utredningar om krigsbrott – menar att de ukrainska styrkorna kan ha brutit mot lagar om beväpnad konflikt.

I dag sparkade dessutom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj flera ambassadörer. I ett dekret på presidentens hemsida som inte gav någon anledning till flytten tillkännagav Zelenskyj avskedandet av Ukrainas ambassadörer i Tyskland, Indien, Tjeckien, Norge och Ungern. Det är oklart om sändebuden ska få nya jobb.

Är det en slump att det är ambassadörer i länder som inte tillmötesgått kraven till 100% vad gäller militärt stöd samt ryska sanktioner – exempelvis Ungern och Tyskland?

Månne är det en spricka i fasaden vi börjar se och förhoppningsvis kanske hela fasaden rämnar till sist så det här proxykriget kan få ett slut.

#followthemoney

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/fn-ukraina-har-anv%C3%A4nt-sig-av-m%C3%A4nskliga-sk%C3%B6ldar-1.76601464

https://www.dailysabah.com/world/europe/zelenskyy-fires-ukraines-ambassador-to-germany-other-envoys

8 reaktioner till “Sprickor i fasaden

   1. I en annan inloggning jag har, via en annan användare, så poppar ett inloggningsfönster upp fastän jag redan är inloggad i WordPress. Detta tyder på att något är fuffens med de skript som skickas ut från din hemsida och jag gissar att Facebook eller Google ligger bakom detta, inte WordPress. Minimera gärna antalet skript du kör genom att plocka bort onödiga tjänster från din hemsida!

    Gilla

  1. Både Facebook och Google och alla amerikanska sajter bygger in osynliga skripts, dold programmering, för att spåra, identifiera och övervaka hur information delas och vem som läser den. För den som inte är IT kunnig är den mycket svår att identifiera. Firefox addon NoScript hjälper, men kan vara svårt att tillämpa i praktiken. Det var CIA som uppfann systemet omkring 2011 i avsikt att kunna spåra och övervaka användare som använder VPN system.

   Gillad av 2 personer

   1. Du är kompetent, bäste Karl W. De som har varit ignoranta, trots Snowdens varningar, bör bli motiverade att bli lite mer IT-kompetenta varje månad! Bra att du rekommenderar Firefox+NoScript!

    Här finns lite intressant från gurun Stallman för den som vill lära sig mer om Javaskript-fällan:
    https://www.gnu.org/philosophy/javascript-trap.html

    Det är en stege vi klättrar på i ökad medvetenhet, och varje steg är guld värd även om man kanske inte når ända upp så kan man nå långt om man är envis och Jenny är ju både intelligent och envis, så jag tror på hennes förmåga att utvecklas inom detta fält.

    Hårdvara och operativsystem är också viktiga delar för ökad trygghet. Får jag rekommendera Librem-prylar från Purism? Där kommer mina nästa inköp förmodligen att ske.

    En annan bra IT-kille att lyssna på är Rob Braxman, och ev. köpa hans ”degoogled” smarttelefoner, om man inte har råd med Librem.

    Själv önskar jag att tillverkningen av öppen fri teknologi kommer ske i ett direktdemokratiskt Sverige i framtiden. Jag behöver kompetent folk som er.

    Gilla

 1. Äntligen kommer de lite negativa nyheter för Ukrainas del, de har bara varit positiva nyheter i snart 5 månader. Allt handlar om hur hemska ryssarna och hur godhjärtat Zelenskyj och alla Ukrainska soldater är, de som är riktigt sjukt snudd på skrämmande är att alla verkar tro på det! De säger väl sig självt att det förekommer krigsbrott på bägge sidor av de stridande, konstigt våra de annars. Sen får vi invänta tills kriget är över innan vi kan döma någon för ingen av sidorna är ”guds bästa barn” även om bägge sidor gärna vill framtå med detta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s