Fortsatt rekorddyr mat och det är bara början

Att maten blivit dyrare på grund av pandemin samt omvärldens hantering av Ukrainakonflikten har jag skrivit om tidigare och vid det här laget har det väl knappast undgått någon. Sedan i januari har matpriserna ökat med 8,4%, där mejerivaror, kött, pålägg och snacks är de produktgrupper som ökat mest i pris samt dessutom fortsätter att öka.

För oss flerbarnsfamiljer är det ingen dans på rosor att handla och tyvärr spås det bli ännu värre framöver. Jag veckohandlar personligen online för att spara tid och har reflekterat över att inköpssumman ökat rejält den senaste tiden. Däremot tittar jag inte på specifika varor eftersom man väljer ungefär samma varor varje vecka, så när jag i dag läste att ett paket Bregott nu är uppe i 63 kronor var jag tvungen att kontrollera detta och det stämde dessvärre.

Det är inte klokt vilka matpriser vi fått och detta i kombination med skenande priser på drivmedel och hushållsenergi! Hur länge till ska svenska hushåll acceptera detta under tystnad? Borde inte våra politiker prata mer om hur de ska bistå landets invånare på bästa sätt istället för att pådyvla oss nya kostsamma skatter samt driva på den gröna omställningen som sänker hela landet samtidigt som vi skänker rekordstora belopp till andra länder? När ska vi få beslutsfattare med ryggrad som sätter det egna folket främst istället för att följa EU:s minsta vink? Det tycks vara en utopi och i höst kommer samma klåpare som nedmonterat landet i decennier fortsätta styra landet mot kollaps.

#vibetalar

https://www.svd.se/a/eE9yMR/rekorddyr-mat-och-ingen-ljusning-i-sikte

6 reaktioner till “Fortsatt rekorddyr mat och det är bara början

 1. Intressant ledare i ämnet höga matpriser.

  ”Redan före prisstegringen hade Sverige relativt höga matpriser. Jämfört med andra EU-länder betalar svenskarna mycket för maten. På de regelbundna listorna som Eurostat gör över matpriser i Europa brukar Sverige hamna bland de fem-sex dyraste länderna.

  Jämfört med andra länder i Europa är marknadskoncentrationen hög i Sverige.

  Tre stora jättar – Ica, Coop och Axfood, som äger Hemköp och lågpriskedjan Willys – innehar 90 procent av marknaden. Ica ensamt har över hälften. Trots att fler lågprisbutiker etablerats har konkurrensen på marknaden inte ökat på ett sätt som märks ordentligt för konsumenterna. I Göteborg har förvisso lågprisbutiker som Willys och Lidl försökt stärka sin närvaro i innerstan. Men den förra ägs som sagt av samma bolag som äger Hemköp.

  De tre jättarna är bra på att hålla sina marknadsandelar. Exempelvis köpte Coop upp lågpriskedjan Nettos svenska butiker 2019. Förra året köpte Axfood en tiondel av aktierna i City Gross, med en avtalad möjlighet att utöka innehavet till 30 procent.

  Den höga marknadskoncentrationen gör att det går att tjäna mycket pengar på att driva livsmedelsbutiker i Sverige. En granskning DN gjorde 2020 visar att Ica är en av världens mest lönsamma livsmedelskedjor, betydligt mer lönsam än de dominerande kedjorna i Tyskland och Frankrike. Att Ica har över halva marknaden ger dem en enorm makt över vad de betalar för de varor de köper in centralt, som de enskilda handlarna sedan köper till sina butiker. Den livsmedelsproducent som tackar nej till att säljas på Ica förlorar helt enkelt för mycket.

  Det finns förvisso praktiska skäl till att den svenska marknaden domineras av ett fåtal aktörer. Sveriges låga befolkningstäthet missgynnar mindre aktörer, eftersom kostnaderna för logistik och transport blir höga.

  Sveriges geografi kan dock inte ensamt förklara marknadskoncentrationen. Varför ser vi inte fler lågprisbutiker, och då inte bara Willys och Lidl, i de tätbefolkade delarna av landet? Danska lågpriskedjor som säljer ”krimskrams” i stället för mat, som Normal och Flying Tiger, har etablerats i hela södra Sverige. Men inte matkedjor som Fakta och Føtex.

  Den svenska marknaden för dagligvaruhandel är helt enkelt en illa fungerande marknad. Att Konkurrensverket gav grönt ljus åt de stora kedjornas uppköp av mindre butiker är dåligt. Axfoods köp av City Gross borde inte ha godkänts. Inte heller Coops förvärv av Netto.

  Myndigheterna måste bli hårdare. Begränsa konkurrenshämmande uppköp. Granska Icas inköpsmonopol. Det skulle både bönderna och konsumenterna tjäna på.”

  https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-betalar-svensken-%C3%B6verpriser-i-matbutikerna-1.70557883

  Gillad av 1 person

 2. Du har rätt … mejeri har ökat med 50-100% på ett halvår … betalar gärna om bonden får betalt …
  Men … moms 20% så ”statskassan” sväller rejält …

  Gilla

 3. Bara början…
  Bondeupproret i Nederländerna bekämpas av staten som med pålagor, vilka medvetet knäcker böndernas produktion via miljöbeslut.
  Det är min spaning.
  I stöpsleven ligger marknadsintressen förse mänskligheten med odlade syntetiska livsmedel som inte tar vägen över klassiska jordbruksprodukter.
  Skapa först en energi och matkris som banar väg för billiga syntetiska livsmedel, exempelvis animaliska cellkulturer odlade i näringslösning.
  Jordbruksmark köps upp, det ges bidrag för lägga mark i träda.

  https://nyheter.swebbtv.se/rattsfilosofen-om-upproret-bonderna-star-i-vagen-for-the-great-reset/

  Gilla

 4. Det är inte pandemin som gjort det mesta dyrare, det är USAs aggressiva agerade och främst deras olika sanktioner. EU följer USAs minsta vink, och svenska politiker följer EUs minsta vink. Du betalar. Svenska politiker är inget annat än nickedockor till USA, och Sverige kommer inte att få beslutsfattare med ryggrad så länge svenskarna inte gör något åt det. Prata räcker inte. Sverige har hutrhöga priser på det mesta för politikerna mjölkar innevånarna med skatter och avgifter.

  Gilla

 5. Visst har Coop, ICA och Axfood en oligopolliknande ställning de har 90% av marknaden. Jag vet för ca 5-10 år sedan ville Walmart etablera sig i Göteborg men även på västkusten, de la ner sina planer efter ett par år eftersom de mötte motstånd från både Coop, ICA och Axfood men även från kommuner. De hävdade redan då att de rådde en oligopolliknande marknad och att de företag som finns var livrädda för konkurrens, tyvärr är det som så många gånger förr att det bli vi köpare som blir blåsta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s