Kärnkraftverk stängs ned i Europa och gigantisk gaskris väntar i vinter

Likt Sverige har Tyskland stängt ned de flesta av sina kärnkraftverk och har för närvarande planerat att även stänga de återstående tre i slutet av det här året.

Stängningarna kommer ske trots att Tyskland frivilligt stängt av gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland och minskat rysk energiimport genom andra anslutningar, vilket fått stora konsekvenser för Europas dominerande industrikraft.

Enligt Bloomberg sade Nederländernas klimat- och energiminister Rob Jetten under en intervju i Haag i onsdags att han frågat Tysklands ekonomiminister Robert Habeck om de kan fortsätta hålla Tysklands tre senaste kärnkraftverk öppna. Nederländerna planerar nämligen att sluta importera rysk gas i år och eftersom regeringen är tveksam till att borra i den gasrika provinsen Groningen, vänder sig nu tjänstemän till grannlandet Tyskland för att få hjälp.

Nederländerna har ökat sin import till sjöss av flytande naturgas och planerar dessutom att öppna två nya kärnkraftverk på 2030-talet samt hålla landets enda kärnreaktor igång till 2033 eller längre.

Jetten hyser dock inga större förhoppningar om ett positivt besked eftersom tyskarna redan vidtagit så många åtgärder för att stänga av kärnkraftsanläggningarna och det finns förmodligen inte tillräckligt med bränsle för att hålla dem öppna lite längre.

De tre företagen som driver Tysklands tre anläggningar har alla uteslutit att förlänga livslängden på anläggningarna och även om vissa politiker i Berlin har krävt en förlängning, har koalitionsregeringen inklusive de anti-kärnkraftsgröna vägrat att ta till sig idén. Samtidigt har Tysklands industriproduktion sjunkit snabbt och landet visade i maj ett handelsunderskott för första gången på 30 år. Det har dessutom införts varmvattenransonering i vissa tyska kommuner och tysk media varnade i onsdags för att en ”gigantisk gaskris” väntar i vinter.

Det är fascinerande att se hur EU:s ledande nation drar undan mattan för sig själva av dåraktiga principskäl och att majoriteten av de övriga EU-länderna följer efter med allvarliga konsekvenser för såväl invånarna som industrin, där man både fördyrar samt försvårar processen med att tillse energibehovet utan att skada Ryssland som var huvudanledningen. Om några månader när den varma perioden är över för den här gången lär vi alla märka av krisen på ett eller annat sätt och ekonomiskt har vi redan blivit rejält tilltufsade av makthavarnas spel som tyvärr bara är början. Den gröna omställningen blir Europas död.

#vibetalar

https://www.rt.com/news/558603-netherlands-germany-nuclear-power/

7 reaktioner till “Kärnkraftverk stängs ned i Europa och gigantisk gaskris väntar i vinter

 1. Frågan blir hur länge EU-medborgarna finner sig i att hela tiden få det sämre, frysa lite till, se hur inflationen och högre ränta ger dem mindre pengar varje månad till att handla det mest grundläggande i matväg? Och samtidigt se de styrande bara få det bättre och bättre, ha möjlighet att förskingra lite, slösa bort deras pengar på helt meningslösa saker och ändå få sitta kvar, till och med bli befordrade. Framtiden blir spännande i många avseende allt från vad kriser brukar föra med sig, och här tror jag det mesta kan hända eftersom flertalet av EU-länderna har problem liknade de vi har och det finns många som varnar för allt från inbördeskrig till revolution. Ska det hända så borde det bli nu när det börjar blåsa upp till storm.

  Förhoppningsvis så har EU-medborgaren kvar sitt arbete till vintern men skär industrin ner på grund av energi och drivmedel brist så lär detta drabba de anställda som ett brev på posten.

  Gillad av 4 personer

  1. Bra beskrivet, Alternativperspektiv!

   Frågar du mig så är svaret JA!
   Rent tidsmässigt blir det svårare att säga något, men frågan blir inte om utan när det händer.

   Gillad av 1 person

 2. Låter så vansinnigt det kan bli. Det är verkligen inte dags att dumpa denna så kallade falska ”demokrati” där en liten elit av diktatorer bestämmer vad som är bäst för alla andra och istället införa riktigt folkstyre.

  Gilla

 3. Fixa 50 miljarder
  Fall 1 spendera på en koreansk reaktor ger 1GW (drygt) i 60 år
  Fall 2 spendera på vindsnurror 1.000 med 3MW vardera…- ger netto 1GW i 20 år
  Initialt är vind 3 ggr dyrare alltså
  OKK BTW de typ 70% av tiden det inte blåser måste någon annan elförsörjning användas….med en kostnad på iaf lika mycket som kärnkraft dvs man kan skippa vindkraften helt och ha en elkostnad op 1/6 av kostnaden för vind 

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s