Turkiet anklagas för delaktighet i folkmordet på yazidierna

Yazidiska kvinnor och flickor som tillfångatogs av IS när extremisterna färdades genom det yazidiska folkets område Sinjar 2014, hölls fångna för att sedan distribueras till militanterna som sexslavar och hushållerskor. De fördes djupt in det IS-hållna territoriet i västra Irak och grannlandet Syrien, där de såldes som lösöre på medeltida slavmarknader.

Många valde självmord snarare än att underkasta sig våldtäkt och träldom, medan andra i slutändan bar sina våldtäktsmäns barn. Efter nederlaget först i Irak i slutet av 2017, sedan i Syrien i början av 2019, lyckades många av de tillfångatagna kvinnorna och flickorna fly eller blev utlösta av familj eller myndigheter.

En del kvinnor tog med sig sina barn, medan andra skildes från barnen. Fysiskt och känslomässigt ärrade efter år av misshandel togs många in av hjälporganisationer eller skickades till andra länder för specialistbehandling.

De kvinnor som ville återvända till sina hemländer efter sin befrielse ställdes dock inför ett mycket tufft val: Överge barnen som IS-terrorister var far till, eller gå i permanent landsflykt.

Beslutet av yazidiska andliga ledare att avvisa dessa barn grundar sig i att det är teologiskt omöjligt för någon, inklusive barn, att konvertera till den yazidiska tron eftersom de måste vara födda av två yazidiska föräldrar.

Yazidi utgör en av de äldsta etniska religiösa grupperna i världen och är nu tunt spridda över Mellanöstern, Centralasien och Europa, efter att ha mött upprepade anfall av folkmord och förföljelse för sin tro.

Det teologiska argumentet för att avvisa barnen är inte det enda hindret, en annan komplikation är artikel 26 i den irakiska medborgarskapslagen, som föreskriver att om ett barns pappa är muslim måste barnet ärva faderns religiösa status. Även om IS inte anses vara riktiga muslimer, har deras barn enligt irakisk lag blivit registrerade som muslimer.

Även om Irak utarbetat en lag som erkände folkmordshandlingar på yazidier och andra minoriteter samt etablerade ett ramverk för tillhandahållande av ekonomiskt stöd och andra former av upprättelse till överlevande, har lite gjorts för att hjälpa överlevarna. Irakiska regeringen skyller på att det saknas finansiella medel. Kvinnorna tvingas leva i hemlighet i Irbil, där de fruktar för sin säkerhet om de skulle bli upptäckta.

Många är överens om att den bästa lösningen vore att de flyttas utomlands till ett annat land där de kan leva utan stigmatisering. Flera av kvinnorna vill flytta till Australien för att bo med andra yazidiska överlevande och även Nederländerna framhålls som ett potentiellt alternativ, men gränsrestriktioner till följd av Covid-19-pandemin har bromsat asylprocessen.

Här skulle den humanitära stormakten Sverige kunna göra en insats genom att frångå traditionen att ta in majoriteten unga män från MENA för att istället göra plats för dessa utsatta kvinnor och barn, då hade man för en gångs skull fått riktiga godhetspoäng.

Till saken hör att en grupp framstående människorättsadvokater, kända som Yazidi Justice Committee (YJC), i en ny rapport hävdar att Turkiet bör åtalas inför Internationella domstolen för att ha varit delaktigt i folkmordshandlingar mot det yazidiska folket. Rapporten på 278 sidor har tagits fram efter en treårig utredning av 13 länders beteende i syfte att lyfta fram staters bindande ansvar att förhindra folkmord på deras territorier, även om det begås av en tredje part som extremistiska organisationer. Slutsatsen blev att tre av dem – däribland Turkiet – inte fullgjorde sin skyldighet att vidtaga rimliga åtgärder för att förhindra folkmord.

När det gäller Turkiet anklagas de för att vara delaktiga i massakrerna och att landet misslyckats med att bevaka sina gränser för att förhindra det fria flödet av extremistkrigare, inklusive ett betydande antal turkiska medborgare. YJC hävdar också att från april 2014 blundade turkiska tjänstemän för försäljning, överföring och förslavning av yazidiska kvinnor samt barn. Dessutom ska de ha hjälpt till att utbilda milismän anslutna till extremistiska organisationer för att bekämpa dess kurdiska fiender i Syrien och därmed stärkt förövarna av folkmordet. ”Turkiska tjänstemän visste och/eller var medvetet blinda för bevis på att dessa individer skulle använda denna utbildning för att begå förbjudna handlingar mot yazidierna”, står det i rapporten.

Att Sverige nu kryper för Turkiet för att få bli medlemmar i krigsorganisationen Nato gör mig lätt illamående. De har så mycket på sitt samvete och så ska vi samarbeta och blidka regimen – ovärdigt och jag är förvånad över att såväl regeringen som de partier som stödjer detta inte fått mer kritik. Hade de haft någon självaktning hade de dragit tillbaka Sveriges ansökan för länge sedan.

https://www.arabnews.com/node/2015606/middle-east

https://www.arabnews.com/node/2117791/middle-east

7 reaktioner till “Turkiet anklagas för delaktighet i folkmordet på yazidierna

 1. ”Här skulle den humanitära stormakten Sverige kunna göra en insats”-Glöm det de, i den feministiska och humanitära stormakten Sverige finns det bara plats för ensamma kommande barn gärna i åldrar mellan 10-40 år, alla batikhäxor vill ha ett barn av just denna sort. Att det sen visade sig att flertalet av ”barnen” är vuxna spelar ingen roll för de är män, 99% av de som kom är män, att sen flertalet har bott i Iran i minst ett år spelar inte heller någon roll och att ungefär 80% har fått sin ålder uppskriven spelar heller ingen roll. Den feministiska regeringen har mättat sin kvot för batikhäxorna så de är nöjda med sitt, allt för handhjärtan och att framställa batikhäxorna som välvillig, omtänksam och empatiska, allt för de ensamkommande barnen så här finns ingen plats för kvinnorna. Jag vågar inte tänka tanken om de hade varit män som hade gjort likadant mot kvinnor…

  Tycker riktigt synd om dessa kvinnor som får skit från alla håll hur de än gör så är de bortstötta, pestsmittade eller förtryckta och det som är riktigt hemsk är att dessa kvinnor inte har gjort någonting för att hamna i denna situation utan det har IS, Turkiet och deras religion gjort. Ibland undrar man vad kvinnorna har gjort för ont för att behöva utstå all skit de får? Eller hur lågt dessa stenålders män (IS) kan sjunka allt för att förtycka, våldta, förnedra och utnyttja kvinnor/barn sexuellt, fruktansvärt gjort av dem och dessa tar vi hem igen!!

  Slavhandel pågår fortfarande och det sker nästan uteslutande i muslimska länder, så varför gör inte BLM något åt detta istället för att dra upp gammalskit ingen kan påverka.

  Ja Sverige kryper verkligen för Turkiet och det är bara det som är det viktiga för regeringen just nu, själv tror inte jag att Erdoğan är nöjd förrän han har fått ”hem” sina medborgare från oss, ska bli intressant och se hur sossarna ska lösa detta. Erdoğan har allt att vinna och framför allt så är det val nästa år, så han kommer göra allt för att framstå som en stark ledare för sitt folk.

  Gillad av 2 personer

  1. Tror också att kvinnorna inte vill komma till Sverige och möta sina plågoandar – Sverige har som bekant ställt upp med skydd för många återvändande IS-terrorister som vandrar på våra gator.

   Gillad av 2 personer

  2. Jag tycker att det är bra att Erdogan rensar Sverige för terrorister. De misstänkta terroristerna måste få komma till en Turkisk domstol och få anklagelserna prövade och ja,Turkiet är en rättstat och en demokrati.

   Gilla

   1. Så länge inte konkreta bevis för motsatsen finns så tror jag det ja.Jag tar inte de misstänkta terroristernas protester för sanning.

    Gilla

 2. Vi behöver inte fler psykiskt trasiga människor i vårt land. Psykiatrin kan inte ta hand om de sjuka människor som redan finns här. Svenska resurser skall i första hand gå till svenska medborgare boende i Sverige. Mordet igår i Almedalen är bevis på en havererad psykvård och ironiskt nog var det en psykiatriker med ansvar för psykvården som fick statuera exempel i mitt resonemang.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s