Ungern vill inte blanda sig i konflikten och Ukrainas förra president frågar medborgarna om de ska slåss till den sista ukrainaren

Ungern är ett av få EU-länder som vägrar skicka vapen till Ukraina och i en intervju med CNN i går utvecklade utrikesminister Peter Szijjarto varför Ungern försöker att inte blanda sig i konflikten.

-”Den ungersk-ukrainska gränsen erbjuder den säkraste passagen och används för att leverera humanitära förnödenheter. Med tanke på att alla parter vet att Ungern inte tillhandahåller vapen kan hjälpen strömma in i Ukraina obehindrat. Det bor dessutom 150.000 ungrare i västra delen av Ukraina och skulle Ungern påbörja vapenleveranser kan de bli måltavlor. Vi vill inte att de ska skjuta mot områdena där ungrare bor, det är därför vi inte vill engagera oss i den här konflikten.”

Szijjarto besvarade även kommentarer från den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky som kritiserat Ungern för dess ovilja att lägga sanktioner mot Ryssland och för att inte göra mer för att hjälpa Kiev att bekämpa den ryska offensiven. Utrikesministern avfärdade anklagelserna som orättvisa.

-”Vi genomför den största humanitära hjälpinsatsen i vårt lands historia. Vi förväntar oss inte att någon ska säga ”tack” till ungrarna, även om tiotusentals ungrare gick samman för att arbeta dag för dag för att ta hand om hundratusentals fattiga ukrainare. Ungern insisterar egentligen bara på att Ukraina inte provocerar, anklagar och säger dåliga saker om Ungern eftersom vi fattade ett beslut om vapenleveranser som Kiev ogillar.”

I dag varnade dessutom Ryssland väst för att en del av dess vapenleveranser avsedda för Ukraina inte har nått sin destination och Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu konstaterade att några av de utländska vapen som tillhandahålls av väst till Ukraina sprider sig över hela Mellanösternregionen samt även hamnar på den svarta marknaden.

Ukrainas förre president Viktor Janukovitj gjorde också ett utspel i går när han uppmanade sina medukrainare att bestämma sig för om de vill återgå till ett fredligt liv eller fortsätta kämpa i ett menlöst krig. I ett tal till det ukrainska folket som lades ut på Facebook av hans pressekreterare, sade den tidigare ukrainske ledaren att det nu mer än någonsin krävs en adekvat bedömning av situationen i landet.

-”Ukrainska medborgare måste själva göra ett val – ska de slåss till den sista ukrainaren, eller rädda det som är kvar? Det är viktigt att ge alla som har konstruktiva idéer möjlighet att komma till tals och ge freden en chans. Detta skulle rädda många ukrainska liv.”

Janukovitj kallade också de sittande ukrainska myndigheterna för oerfarna, opportunistiska och opålitliga.

-”Det kan inte vara tal om något villkorslöst förtroende för den ukrainska regeringen. Myndigheternas ständiga lögner påskyndar bara deras fall och förvärrar situationen. De hotar framtiden för Ukraina som vi känner och älskar. Kiev måste visa tolerans mot ukrainare som inte delar deras åsikter. Ukrainas ledarskap måste, innan det är för sent, sluta dela upp ukrainare i ”rätt” och ”fel”. Ukrainare litar inte på sin nuvarande regering eftersom de har blivit lurade av både sina ledare och de västerländska ledarna.”

Vidare noterade han också att hans efterträdare efter statskuppen 2014 när den demokratiskt valda presidenten avsattes, Petro Porosjenko, erkände att Ukraina aldrig hade för avsikt att följa Minsk-avtalen, som var avsedda att avsluta konflikten i landet.

Kloka uttalanden av både Szijjarto och Janukovitj, men tyvärr är deras inställning inte ett välkommet inslag i den falska kuliss som väst byggt upp. Dessutom har inte Zelenskyj för avsikt att inleda några fredsförhandlingar – så länge den av väst betalda sprattelgubben har något att säga till om lär ukrainarna definitivt få kämpa till siste man.

Det är för övrigt intressant att notera att den kupp med PKK/YPG/YPJ-flaggor som delar av Vänsterpartiet iscensatte i Almedalen häromdagen blivit en internationell nyhet som dykt upp både här och där. Kan det stoppa ett svenskt Natomedlemskap har jag inget att invända – bara kör, våra barn kommer tacka oss längre fram för att vi tog strid mot galenskaperna.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/558500-hungary-send-arms-ukraine-reason/

https://www.rt.com/russia/558508-yanukovych-ukraine-tough-choice/

2 reaktioner till “Ungern vill inte blanda sig i konflikten och Ukrainas förra president frågar medborgarna om de ska slåss till den sista ukrainaren

  1. Ungerns ledare har något som vi inte har, de sätter sitt folk först och de vet vad en konsekvensanalys innebär. Vi saknar båda sakerna.

    Kan tänka mig att det finns många som är villiga att göra det mesta för att tjäna en hacka på kriget, allt från att sälja vapen, narkotika till att syssla med trafficking. Tror det finns många som vill få ett bättre liv efter kriget än vad de hade innan kriget, så det finns många som är beredda att gå över lik.

    Blir ingen fred förrän de ”stora pojkarna” vill detta, fram till dess så lär de slås till sista man.

    Allt som retar regeringen är bra politik, allt för att försvåra arbetet med Nato

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s