Serbien vägrar bli Natos fotsoldat och kommer inte engagera sig i en konflikt med Ryssland

Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin deklarerade i en intervju i går att västländer borde be Serbien om ursäkt istället för att tvinga landet att bli en ”NATO-fotsoldat” i konflikten med Ryssland.

-”Serbien kommer inte att låta sig dras in i andras krig. Belgrads hållning i förhållande till den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina är mycket tydlig. Serbien respekterar Ukrainas territoriella integritet, men kommer inte ansluta sig till sanktionsregimen mot Ryssland på grund av vår långvariga nära och vänskapliga relation med Moskva. Vill vi vara en del av västvärldens konflikt med Ryssland? Vill vi glömma alla dessa decennier då Ryssland stöttade oss? Vill vi glömma alla dessa århundraden av slaviskt brödraskap? Serbien respekterar alla nationers territoriella integritet såväl som internationell lag, till skillnad från EU.

Bryssel har misslyckats med att respektera Serbiens suveränitet och territoriella integritet. USA och dess allierade har kränkt Serbiens suveräna rättigheter genom att erkänna Kosovos självständighet. Varje gång amerikanska eller andra västerländska tjänstemän uppmanar Belgrad att införa sanktioner mot Ryssland frågar jag dem när de ska göra detsamma angående kränkningen av Serbiens territoriella integritet. Om Washington, Bryssel och deras allierade respekterade internationell lag skulle de ha dragit tillbaka sitt erkännande av Kosovo. En väg mot att respektera andra nationers territoriella integritet bör börja med att de säger förlåt och erkänner att de gjorde fel genom att bomba Serbien samt be om ursäkt för barnen de dödat.

Istället vill USA och EU att Serbien ska bli en NATO-fotsoldat, att bli någon som vill engagera sig i en konflikt med Ryssland. Vi är mycket tydliga: vi kommer inte att engagera oss i en konflikt med Ryssland, vi kommer inte att engagera oss i andras krig, vi kommer inte att vara någon annans fotsoldater.”

Serbien är ett av få europeiska länder som inte infört sanktioner mot Ryssland på grund av dess militära operation i Ukraina, vilket lett till upprepade uppmaningar från EU att ”följa dess ledning” och ansluta sig till sanktionsregimen. Serbiens president Aleksandar Vucic sa i slutet av juni att EU var helt i krig med Ryssland och tillade att Bryssel är mycket arg på Belgrad för att de inte följer efter. Presidenten sade då att Serbien skulle fortsätta att följa sin EU-väg utan att offra sina band med Moskva och tillade att det måste finnas ett rationellt och pragmatiskt tillvägagångssätt.

Berikande att för ovanlighetens skull läsa om europeiska länder med sunt förnuft som vågar stå på sig mot det oansvariga EU och Nato som driver sin agenda till varje pris. Hoppas fler börjar säga ifrån.

https://www.rt.com/news/558273-serbia-nato-russia-west-apologize/

6 reaktioner till “Serbien vägrar bli Natos fotsoldat och kommer inte engagera sig i en konflikt med Ryssland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s