Bilfientlig politik – fler bilar stoppas från att köra i miljözonen

Det grönblå styret i Stockholm har länge varit en källa till irritation för stadens invånare på grund av deras politiska beslut som är på gränsen till extremistiska med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i spetsen med understöd av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Förutom att slösa med kommunens pengar på jämställda cykelbanor som var det senaste utspelet, har Helldén vid sina sju år vid makten bland annat infört miljözoner, satsningar på cykelbanor, skapat en stad full av elsparkcyklar och har en stark önskan att lägga ned Bromma flygplats.

Trots att en rapport som trafikkontoret i Stockholms stad tog fram 2019 slog fast att ett införande av en miljözon i innerstaden skulle innebära stora samhällsekonomiska kostnader – det vill säga att många invånare skulle drabbas negativt – samtidigt som nyttorna/vinsterna blir små, drev Helldén ändå igenom beslutet att införa en miljözon på Hornsgatan för personbilar och lätta lastbilar.

Till en början var det enbart dieselbilar som uppfyller utsläppskraven för Euro 5 (i huvudsak nyare än september 2009) och Euro 6 (i huvudsak nyare än september 2015) som fick lov att köra där, men från och med i morgon skärps kraven ytterligare, vilket innebär att dieselbilar registrerade innan den 1 september 2015 stoppas från att köra där – ett beslut som beräknas beröra drygt 3.000 av de bilar som trafikerar gatan varje dag. Samma sak gäller för elhybrider och laddhybrider med dieselmotor.

Enligt Helldén är det stadens önskan att den här typen av bilar successivt försvinner från innerstaden.

Kommunen har även möjlighet att införa Miljözon klass 3 för personbilar, lätta lastbilar och tung trafik där endast elbilar, bränslecellsbilar och Euro VI-gasbilar får köras.

Det är oklart hur dessa förbud efterlevs. Det är tydligen polisen som är ansvarig för tillsynen av den befintliga miljözonen, men jag har svårt att tänka mig att den överhopade poliskåren står där och kontrollerar bilarnas årsmodeller regelbundet, vilket föranleder frågan om det främst rör sig om plakatpolitik.

Den impopulära Helldén kommer att avgå som borgarråd i samband med valet i höst och tyvärr satsa på att komma in i riksdagen – bevare oss från att få en sådan miljötaliban som minister. Det är i och för sig inte osannolikt med tanke på hur folk röstar, dessutom platsar han med den övriga inkompetenta eliten eftersom vi i Sverige inte ställer några kompetenskrav på dagens politiska ledare.

Bildkälla: DN

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ny-rapport-om-miljozoner

En reaktion till “Bilfientlig politik – fler bilar stoppas från att köra i miljözonen

  1. All förbränning som inte är ren orsakar sjukdomar. Nu när det finns alternativ till förbränningsmotorer så tycker jag att tanken är god med ytterligare minska utsläpp i städer. Man får dock hoppas att ev. bifall till förslaget innebär en mjuk övergång på förslagsvis fem år.De flesta firmabilar byts ändå ut senast efter fem år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s